Az FLA és Cosmob adott otthont a Woodigital-projekt szakképzési mobilitásnak

Az FLA és a Cosmob 2022. július 6–15. között adott otthont az Erasmus+ WOODIGITAL-projekt képzési programjának részét képező szakképzési mobilitásnak.

A tíz nap a fa- és bútoripari lánc feltárásának jegyében telt, különös tekintettel a korszerű és innovatív 4.0 technológiákra.

Az 5 európai országból (Franciaország, Írország, Magyarország, Olaszország és Spanyolország), 24 szakképzési és felsőoktatási képzési központból érkező tanuló és 10 tanár számára az intenzív program számos fejlődési lehetőséget biztosított, amely előadásokat, tréninget, műhelymunkákat, gyakorlati tevékenységeket, cég- és bemutatóterem-látogatásokat és kulturális tevékenységeket ötvözött. A tíz nap az ágazat fejlődésének vizsgálatában és a „Made in Italy” fogalmának megismerésének jegyében telt, mely hozzájárul a lakberendezés világpiaci növekedéséhez.

A felvezető előadássoron az FLA bemutatta a fa- és bútoripari lánc gazdaságát – uniós és olasz szinten –, a vonatkozó trendekkel és a járvány utáni forgatókönyvekkel együtt.

A következő két napot a képzésnek és a gyakorlati tevékenységeknek szentelték, amelyeknek az ArtWood Academy, a lombardiai bútor- és formatervezési körzet szívében, Lentate sul Sevesóban található, a legmodernebb technológiákkal és 4.0 ipari gépekkel felszerelt szakképzési és felsőoktatási központ adott otthont. A résztvevők sikeresen kidolgoztak egy projektet a tervezéstől a gyártásig CAM/CAD-szoftverek, 3D nyomtatók és CNC-gépek segítségével.

A mobilitás első része a nemzetközi szinten vezető bútorgyártó vállalatnál, a LEMA-nál, illetve a milánói Design Museumban tett látogatással zárult, utóbbiban a program résztvevői a „Compasso d'Oro” gyűjteményt tekintették meg.

A mobilitás második részének a Marche régióban található technológiai központ, a COSMOB adott otthont, mely a helyi szektor országosan elismert referenciapontja. A résztvevők itt két képzésen vettek részt: kibővítették ismereteiket a gyors prototípusgyártásról, a lézervágásról és az elektronikus táblákról, valamint egy külön foglalkozáson a minőségirányításról és a környezetvédelmi tanúsításról kaptak átfogó képet.

Marche régióban a program három tanulmányi látogatást is tartalmazott: a résztvevők megtekintették a Hafele showroomot, a BIESSE vállalatot, valamint a COSMOB Fablabját és tesztelőlaboratóriumát.

A résztvevők a Cosmob telephelyén zárták a mobilitást, megosztva a tanulságokat és értékelve a program hatékonyságát, ezzel is segítve a projekt fejlesztését a Woodigital fő eredményeinek kiaknázása érdekében.


Kapcsolódó dokumentum:


az-fla-es-a-cosmob-adott-otthont-a-woodigital-projekt-szakkepzesi-mobilitasanak-fabunio


Tetszett a cikk?