Holz-Handwerk 2022

A múlt hónapban, július 12. és 15. között került megrendezésre Nürnbergben, Németországban a Holz-Handwerk 2022 faipari szakkiállítás és vásár, amely idén ünnepelte a 20. jubileumát. A Holz-Handwerk és a Fensterbau Frontale közösen szervezett rendezvény egyik célja, hogy a faipar szereplőinek lehetőségük legyen személyesen is találkozni, kapcsolatot építeni, a fórumbeszélgetések során pedig megvitatni a legújabb iparági kérdéseket. Másfelől a rendezvényen rengeteg gyártó mutatja be ilyenkor a legújabb termékeit és szolgáltatásait a faipari szakemberek részére. A kiállításon bemutatott gépekről, technológiákról és szoftverekről a Magyar Asztalos magazinban is írunk majd a következő lapszámokban.

Az első Holz-Handwerk és Fensterbau Frontale közös kiállítást 1992-ben rendezték, amelyre akkor 60.000-en látogattak ki. A két évvel későbbi rendezvény már 70.000 látogatót vonzott, ami nagy sikernek számított akkoriban. Azóta a Holz-Handwerk az egyik legjelentősebb faipari szakvásárrá fejlődött. A járványhelyzet okozta négy év kihagyás után, 2022-ben, 33 ország 708 kiállítója vett részt a Holz-Handwerk 2022 kiállításon, ahol összességében rengeteg gépet, szerszámot, innovatív termékeket, faipari szoftvereket mutattak be a nagyérdemű közönség számára. A négy nap alatt 100 országból mintegy 28.500 látogató vett részt a kiállításon, akik részletes információt kaptak a fafeldolgozás minden területéről, az ablak-, ajtógyártás legújabb trendjeiről, az építészetben felhasználható faipari technológiákról, a legújabb informatikai megoldásokról. A 13 teremben rendezett kiállítást széles körű támogató program egészítette ki, a témához kapcsolódó műsorokkal, bemutatófórumokkal és egyéb programelemekkel. Azoknak az érdeklődőknek, akik nem tudtak Nürnbergbe utazni, lehetőségük volt a Fensterbau Frontale Forum online élő közvetítésén részt venniük. A programot, valamint a tárlatvezetéseket és a „Gyakorlati útmutató a digitalizáláshoz faipari szakembereknek” fórumot rögzítették, a foglalkozások és az előadások továbbra is elérhetőek a www.live.frontale.de/en oldalon. A Holz-Handwerk 2022 kiállítás főbb területei:

  • Famegmunkáló gépek.
  • Elektromos szerszámok, pneumatikus szerszámok. Szerszámok, csiszolási és polírozási segédeszközök.
  • Faipari szoftverek.
  • Berendezések és hardverek telepítése.
  • Alkatrészek, félkész anyagok bútorkészítéshez.
  • Fa, mesterséges fa.
  • Környezetvédelem és ipari biztonság. A Fensterbau Frontale 2022 főbb területei:
  • Profilok
  • Nyílászárók gyártása.
  • Félkész termékek.
  • Anyagok, gyártási segédanyagok.
  • Bevonatok, tömítőanyagok, fa és műfa, ragasztók, tisztítószerek, csiszolóanyagok, üvegező blokkrendszerek.
  • Alkatrészek és előregyártott elemek.
  • Árnyékolás és szellőztetéstechnológia.
  • Üveg és üvegtermékek.
  • Vasalatok
  • Biztonságtechnika

„Nagy izgalmak kísérték ezt a személyes találkozást, ami a kiállítótermekben uralkodó hangulaton is tapasztalható volt” – mondja Stefan Dittrich, a Holz-Handwerk igazgatója. „Sok embertől hallottuk vissza, hogy mennyire örülnek annak, hogy 2022-ben ismét sikerül megrendeznünk a kiállítást. A Holz-Handwerk 20. jubileumi évfordulójára a „fedezd fel, tapasztald, csináld” ismét találó leírása egy olyan gyakorlatias hangulatú vásárnak, amelyet csak élőben és a helyszínen lehet igazán átélni.” Elke Harreiß, a Fensterbau Frontale igazgatója hozzáteszi: „Minden szektornak szüksége van olyan szakmai kiállításra, fórumokra, ahol a cél az információszerzés, fejlődés. A kiállításokon az iparági szereplők rengeteg lehetőséget kapnak arra, hogy számos nemzetközi döntéshozóval találkozzanak, új ügyfeleket szerezzenek.” A digitalizáció, a fenntarthatóság, a szakképzett munkaerő hiánya, az anyaghiány és az energiaárak emelkedése, mint aktuális témák, amelyek uralták a termekben és a különböző fórumokon zajló vitákat.


FŐBB RENDEZVÉNYEK, FÓRUMOK

  • A Fensterbau Frontale új kombinált fóruma a „Gyakorlati útmutató a digitalizáláshoz”, amely rövid TED-stílusú előadások, gyakorlati szemináriumok, workshopok és termékbemutatók kombinációjával próbált segítséget adni az üzleti folyamatok digitalizálásának első lépéseiben.
  • A Bajor Asztalosipari Szövetség (FSH) által szervezett „DesignObjekt – ObjektDesign” kiállítása az ötletgenerálásra helyezi a reflektorfényt az alkotási folyamatban.
  • A Holz-Handwerk kampusz, a szakképző főiskolák és más továbbképző intézmények bemutatóhelye, amely a szakképzett munkaerő hiányának fontos témáival foglalkozott.
  • A kormány által támogatott „Innovation made in Germany” pavilon, ahol a fiatal vállalkozásoknak biztosítottak bemutatkozási lehetőséget, külön kiemelték az ágazat innovációs erejét.
  • A Job Board a 12.0-s csarnokban volt megtalálható és a céljuk az volt, hogy összehozzák a képzett faipari szakembereket és a cégeket.
  • A Fensterbau Frontale 2022 az ablakok, ajtók innovációit, a kapcsolódó technológiákat, alkatrészeket és szerkezeti elemeket, az ezekhez kapcsolódó gépeket és szolgáltatásokat mutatja be. Több mint 80 előadásával rengeteg lehetőséget kínált a továbbképzésre, és az iparági szakértőkkel és kollégákkal folytatott szakmai eszmecserére. „A több mint 360 kiállító standján, de a támogató programban is, olyan témákkal találkozhattak a látogatók, mint az okosotthon, az automatizálás, a biztonság, az energiahatékonyság és fenntarthatóság, a kényelmes életterek, valamint a dizájn és az esztétika.”
  • A Fensterbau Frontale Forum 4A csarnokban arra keresték a választ, hogy hogyan csökkenthető globálisan a borzalmasan magas CO2-kibocsátás, a legújabb ablaküveg-technológiákról, fejlesztésekről tartottak fórumot, de szó volt a PVC-ablakok káros gyártási folyamatairól, a szellőzés fontosságáról is. Itt tartották egyébként a MeisterAward (Kézműves Mester Díj) és az Év Ablakgyártója díjátadó ünnepségeket is. A félórás előadásokat élőben közvetítették, amelyek jelenleg is elérhetőek a live.frontale.de oldalon.


HOLZ-HANDWERK 2024

A Holz-Handwerk és a Fensterbau Frontale 2024. március 19. és 22. között kerül majd ismét megrendezésre a Nürnbergi Kiállítási Központban.

Fotók: www.holz-handwerk.de


Kapcsolódó dokumentum:


holz-handwerk-2022


Tetszett a cikk?