X. Lombosfa Konferencia

A Soproni Egyetem és az ausztriai WOOD K Plus a Brnói Mendel Egyetemmel és a Faipari Tudományos Egyesülettel együttműködve már tizedik alkalommal rendezte meg a Lombosfa Konferenciát Sopronban, a Ligneum Látogatóközpontban. A konferencia hosszú utat tett meg a 2003-as évi első rendezvény óta. Prof. Dr. Molnár Sándor már akkor felismerte, előre látta a lombos faanyagok tematikájának fontosságát.

– Számokkal kifejezve a fejlődést, azt mondhatjuk, hogy annak idején 15–20 fővel jöttünk össze és terveztük a lombosfa-kutatások jövőjét, mára már ott tartunk, hogy több mint százan regisztráltak a konferenciára, közöttük több mint 60 külföldi szakember, a magyarok java része pedig egyetemünk kutatója, doktorandusza, hallgatója – mondta prof. dr. Németh Róbert, a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karának oktatója.

Hazánk fagazdaságára jellemző a lombos fák igen magas részaránya. Ugyanakkor az európai fafeldolgozó ipar is kihívásként éli meg a lombos faanyagok feldolgozását. Számos oka van, hogy a lombos faanyagok feldolgozása egyre fontosabb szerephez jut Európában. A legfontosabb az erdőgazdálkodási módszerek megváltozása, az ökológiai szempontok fokozottabb érvényesülése, továbbá a lombosfa-erdők részarányának növekedése. A konferencia stratégiai célja, hogy segítse a lombos faanyagot feldolgozó ipar és a kutató-oktató intézmények összeurópai hálózatának kiépülését.

– Magyarország lombosfa-nagyhatalomnak tekinthető, hiszen a hazai erdők 90 százaléka lombos fafajokból áll, ezen belül az úgynevezett kemény lombos fafajok 75 százalékot tesznek ki, így nem is lehetne jobb helyet találni ennek a konferenciának – fogalmazott prof. dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem külügyi és kutatási rektorhelyettese.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-2210


Tetszett a cikk?