LIGNA 2023 szakipari kiállítás

A LIGNA szakvásár – négy év kihagyás után – ismét tető alá hozta a neves faipari gyártókat, forgalmazókat. A Hannoverben május 15–19. között megrendezett kiállításon 50 országból 1300 kiállító mutatta be megoldásait a fa- és a bútoripar, a fakereskedelem számára. – A LIGNA 2023 felülmúlta a kiállító cégek és a látogatók magas elvárásait, s megmutatta, hogy a vásáron bemutatott gépek, rendszerek és megoldások utat nyitnak a fenntartható és digitalizált fa-, bútor- és építőipar felé – mondta dr. Jochen Köckler, a Deutsche Messe AG igazgatótanácsának elnöke.

A kiállításon három fókusztéma volt. Legfőbb kérdésként a faipar jövőjéről tartottak több előadást (ezek megtekinthetők a LIGNA weboldalán), nagy hangsúlyt kapott továbbá az előregyártott panelek és építőanyagok témaköre, ahogy a környezetvédelem, a fenntarthatóság, a lehető legzöldebb alapanyagok használata is napirenden volt. A digitalizáció a faiparban is jelentős és kiemelkedő téma, a megoldásokról és lehetőségekről a szakvásárra kilátogatók hasznos információkkal gazdagodhattak. Különösen népszerűek voltak az intelligens, hálózatba kapcsolt gépek, rendszerek és folyamatok, amelyek költséghatékonyabbá teszik a termelést. Nagy volt a kereslet az automatizálási és folyamatoptimalizáló megoldásokra is, amelyek enyhítik a szakképzett munkaerőhiány hatásait.


 

 

– A kiállítótermekben élőben is megtapasztalható volt az iparág átalakulása – folytatta Köckler. A faipar teljes skálája megtekinthető volt a famegmunkáló gépektől és rendszerektől a szerszámokon és munkafolyamatok optimalizálásán át az ipari robotokig és exoskeletonokig (a munka során, az ember kezére és vállára nehezedő terhek csökkentésére hozták létre – a szerk.). A kiállított gépek sokszor már nemcsak fa, hanem üveg, műanyag vagy kompozit anyagok feldolgozására is alkalmasak. – A bútorok és az épületelemek például sokféle anyagból állnak. Ezért logikus, hogy a LIGNA kiállítói bővítsék termékkínálatukat és széles választékot kínáljanak vásárlóiknak.

 

A vásár központi témája a fa, mint megújuló nyersanyag fontossága és a dekarbonizációban betöltött szerepe volt. Ennek eredményeként a faépítés egyre fontosabbá válik, s új piaci lehetőségeket nyit meg. A LIGNA 2023 kiállítói olyan megoldásokat mutattak be, amelyek jelentősen optimalizálják a faépítés minden folyamatát. Így költséget takaríthatunk meg, s az értékes nyersanyag felhasználását úgy alakíthatjuk ki, hogy az erőforrásokat a lehető legjobban kíméli. A padlóburkoló-ipar és a bútoripar is egyre inkább a fára, mint előnyben részesített nyersanyagra támaszkodik, mivel a fenntarthatóság egyre fontosabb a végfelhasználók számára.

– A LIGNA 2023 nemcsak az új technológiák bemutatásának platformja volt, hanem a tudásmegosztás és a hálózatépítés helyszíne is – mondta dr. Bernhard Dirr, a VDMA Woodworking Machinery ügyvezető igazgatója. 160 országból mintegy 80 ezer ember látogatott ki a nagyszabású kiállításra. A következő LIGNA szakipari vásárra 2025. május 26–30. között kerül sor.

 

Színpadi bemutatók:

 

Forrás, fotók és egyéb infó: www.ligna.de


Tetszett a cikk?