Találkozzunk Pannonhalmán!

A rendezvény első napján (csütörtökön) fakultatív programokat kínálunk. A győri Audi gyár meglátogatása után a Világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Apátság nevezetességeivel, fejlesztéseivel ismerkedhetnek meg olvasóink, az OAFSZ-tagok és az újság előfizetői. A második napon, pénteken kerül sor a közgyűlésre, valamint a bencés bazilika 2012. évi rekonstrukciójának elméleti és gyakorlati bemutatójára. A jelentkezési lapot megtalálják ITT.

Tervezett program

október 2., csütörtök

10.30, 11.15:
Látogatás a győri Audi gyár prés-, illetve karosszériaüzemében. Legyen szemtanúja annak, amint az óriási présgépek az egyes lemezeket szabják-vágják-formázzák, melynek eredményeként egyes Audi-modellek karosszériaelemei elkészülnek.
A gyárlátogatás időtartama kb. 2 óra.
A jelentkezéseket max. 40 főig tudjuk elfogadni!
Részvételi díj: 800 Ft/fő.

15.00
Apátsági látogatás idegenvezetővel vagy audio guide-dal (2000 Ft/fő).
A levendula- és fűszernövénykert megtekintése (ingyenes).
Boldog Mór faszerkezetű kilátó megtekintése (ingyenes).

október 3., péntek
Programhelyszín: Pannonhalma

9.30–12.00 Közgyűlés – Az országos tisztségviselők – elnök, alelnökök, bizottságok – megválasztása.

12.30 Ebéd

14.00–kb. 17.00 A bencés szerzetesrendi bazilika rekonstrukciója – a 2012-ben elvégzett felújítás részleteinek bemutatása elméletben és gyakorlatban. Az új anyag és forma beépülése a több évszázados környezetbe. A régi és az új egysége.

Információ, további felvilágosítás: 30/588-0087 (Nagy Timea)
Rendezvényünkre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

APÁTSÁGI MAJOR
A városközpontban található, évtizedekig romos állapotban lévő majorsági épületegyüttest a felújítási munkákat követően idén nyáron adták át a nagyközönségnek. Az igényes rekonstrukciónak köszönhetően gyönyörű épületegyüttessel lett gazdagabb a település, ahol múzeum, látogatói központ és cukrászda kapott helyet. Az épület alatt található több száz méter hosszú pincerendszerben egy, a borkészítés hagyományos kézműves technológiáit bemutató kiállítás is helyet kapott.

LEVENDULA- ÉS FŰSZERKERT
A Pannonhalmi Főapátság kertjében a 17. század óta termesztik a levendulát és számos, elsősorban gyógytea alapanyagául szolgáló gyógynövényt. A különlegesen szép fekvésű és gazdag növényi kultúrát bemutató kertben nemcsak a növényeket, hanem a levendulalepárlót, és a szappankészítő műhelyt is megnézhetik az érdeklődők, és bepillantást nyerhetnek a gyártási folyamatba. A kert központjában található teaházban nemcsak az apátsági termékek megvásárlására nyílik lehetőség, hanem belekóstolhatunk a teákba, szörpökbe, borokba…

PANNÓNIA SZŐLŐSKERTJE
A Pannonhalmán megtelepedett szerzetesek mindig is szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az 1900-es évek elején az apátsági birtokok megközelítőleg 100 hektárt tettek ki. Már abban az időben is palackozva értékesítették boraikat. A 2. világháború utáni politikai helyzet lehetetlenné tette a több évszázados tradíciók folytatását, de a szerzetesek nem mondtak le végérvényesen a hagyományok ápolásáról és 2000-ben körvonalazódtak azok a tervek, aminek köszönhetően először Gál Tibor nemzetközi hírű egri borász, később Liptai Zsolt borász vezetésével mára megvalósult az új pannonhalmi borászat. Az évente több mint 300 000 palack prémium minőségű bor a legmodernebb technológiával készül. Az 52 hektáros birtokot kiszolgáló pincészet a borai mellett építészetileg is élményszámba megy.


Tetszett a cikk?