Megkezdődött Lille-ben a szakmák Európa-bajnoksága

Az október 5-ig tartó vetélkedésben Európa 26 országából közel 500 versenyző vesz részt. A magyar csapat 22 versenyzőből áll, akik 16 szakmában versenyeznek, így többek között az asztalos, fodrász, kozmetikus, mechatronikus, hegesztő, villanyszerelő, kőműves, festő, ács, tisztító, virágkötő és ápoló szakmában mérik össze tudásukat európai vetélytársaikkal, valamint vállalati informatikusok is erősítik a magyar csapatot - tájékoztatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) az MTI-t. Fekete Balázs, Magyarország hivatalos delegáltja az MTI-nek csütörtökön elmondta: a verseny azért fontos, hogy a magyar szakemberek össze tudják mérni tudásukat európai kollégáikkal. Egyben visszajelzést kapnak arról is, hol tart a magyar szakképzés, hol kell fejleszteni.

A szakember hozzáfűzte, hogy az idén "magasan van a mérce", hiszen Magyarország kiemelkedően jól szerepelt az előző, 2012-es versenyen. Az egészségügyi szakmák - ápolás és gondozás - területén az idén vesz részt először magyar versenyző - mondta Fekete Balázs. Kiemelte, azok a szakmák, amelyekben Magyarország az idén képviselteti magát, mind gazdaságorientáltak, mivel jó mechatronikai, IT- és villanyszerelő szakemberekre nagy szükség van a magyar gazdaságban, például az autóiparban. A lille-i versenyre Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára, valamint Parragh László, az MKIK elnöke is ellátogat. A magyar kormány és az MKIK között 2010-ben kötött szakképzési keretmegállapodás értelmében 2011-től a WorldSkills (szakmák olimpiája) és a EuroSkills (fiatal szakemberek Európa-bajnoksága) versenyekkel kapcsolatos feladatokért a kamara a felelős. Az MKIK tájékoztatása szerint a fiatal magyar szakemberek a kétévente rendezett WorldSkills versenyeken 2007, az EuroSkillsen 2008 óta vesznek részt.

Az eddigi magyar eredmények alapján sikerszakmának számít az informatikai hálózati rendszergazda, mivel 2007 és 2011 között minden alkalommal az IT-s versenyző nyerte el a magyar csapatból legjobb eredményt elérőnek járó "Nemzet legjobbja" címet. Jól szerepelt Magyarország a mechatronikus, asztalos, szépségápoló, festő, virágkötő, ács és fodrász szakmákban is - válaszolta az MTI kérdésére a kamara. A legutóbbi, Belgiumban rendezett EuroSkills-en öt arany, egy ezüst, és öt bronzérmet nyertek el a magyarok. Magyarország nemrégiben nyerte el a 2018-es EuroSkills rendezési jogát, így a következő, 2016-os göteborgi bajnokság után ide érkeznek Európa legjobb szakmunkásai.


Tetszett a cikk?