Vizsgamunka kiállítás a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolában

A Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola végzős faipari technikus tanulói, a 4+1 éves képzés érettségi utáni technikusi évben, illetve az érettségi utáni 2 éves OKJ-s képzés 2. évében számot adnak az elméletben tanultak gyakorlati megvalósításáról. A vizsgamunka kiválasztásában a diákok nagy szabadságot kapnak, ezért a jelenlegi kiállításon a kisméretű ékszerdoboztól a XIV. Lajos-korabeli íróasztal kópiáig meglehetősen széles az elkészült bútorok palettája.

A vizsgamunka megtervezésekor a diáknak be kell mutatnia, hogy szakmailag egyaránt otthon van tervezésben és kivitelezésben. A vizsgamunkák rendszerint olyan termékek, amiket a diákok igény szerint, saját használatra készítenek. A végzős faipari évfolyam tanulói az 1. félévben megtervezik a terméket és elkészítik a teljes műszaki dokumentációt (rajzok, számítások, technológiai leírások), majd a 2. félévben 100 munkaóra alatt legyártják a bútort.

A vizsgamunkák tervezésekor lényeges szempont, hogy a tervezett vizsgaremek elkészítésekor a készítő alkalmazza az itt tanult technológiai megoldásokat (famegmunkálás, szerkezeti kötések) és az elkészült bútordarab minél több természetes faanyagot és/vagy furnért tartalmazzon, látszó felületen semmiképpen ne legyen benne fahelyettesítő, pl. forgácslap vagy MDF-lap. A lakberendező-hallgatók vizsgamunkája a portfolió, amit az érettségit követő tanév végén, a szakmai modulvizsgán kell megvédeniük, ezért ezen a kiállításon főleg évközi munkáik szerepelhetnek.

A képzés során a tananyag ötvözi a lakberendező és a belsőépítész szakma szépségeit. A lakberendező képes belső terek és téregyüttesek bútorzatának, berendezési és használati tárgyainak tervezésére és ábrázolására, valamint ismeri a bútortörténeti stílusokat. A kreatív gyakorlatok során diákjaink korabeli és modern enteriőröket, maketteket készítenek, rajzi, színtani feladatokat oldanak meg. Megismerik az iparral és a kereskedelemmel kapcsolatos konkrét megbízások teljesítésének, illetve a kivitelezés szervezésének szakmai alapkritériumait ezáltal képesek lesznek önálló munkavégzésre.

A kiállítás 2015. június 3-tól június 22-ig, 10-18 óráig látogatható. (vasárnap zárva). Helyszíne: 1041. Budapest Deák Ferenc u. 40. a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola aulája


Tetszett a cikk?