Visszatekintő a FAGOSZ 49. Fakonferenciáról

A témák fontosságára, az előadók ismertségére való tekintettel illő, hogy erre visszatekintsünk. Szóba került az FM állami erdőgazdaságainak stratégiai pozíciója a hazai faértékesítésben, az EUTR a hazai gyakorlatban, az EUTR-szereplők kötelezettségei, a térfogat és a súly alapú faátvétel problémái, az elektronikus rönkköböző könyv gyakorlati alkalmazása, valamint a fafeldolgozó üzemek hatékonyságának növelési lehetőségei. 

A térfogat és a súly alapú faátvétel problémái

A szeminárium előadói, témavezetői voltak: dr. Pásztory Zoltán, az NyME SKK Innovációs Központ vezetője és prof. dr. Bariska Mihály ny. egyetemi tanár, az NyME díszdoktora. Dr. Pásztory Zoltán igazgató az NyME SKK Innovációs Központ részéről „A térfogat és a súly alapú faátvétel problémái" címmel tartott előadást.

„Az elmúlt években egyre jobban előtérbe kerül az atrotonnás, azaz a száraz súly alapján történő faátvétel, szemben a megszokott és bejáratott térfogat alapúval. A térfogat alapú átvétel a kialakult gyakorlat mellett azt az előnyt is hordozta, hogy a faanyag térfogata rosttelítettségi határ fölött állandó, alatta is csak néhány térfogat százalékot változik, miközben  a térfogat meghatározása ennél lényegesen nagyobb hibákat is mutathat. A nedvesség alapú átvétel ezzel szemben sokkal nagyobb változatosságot mutat fizikailag, hiszen a faanyag nedvességtartalma lehet 30% (nettó) vagy akár 100%, néhány fafaj esetében a feletti is, miközben a térfogat mindeközben változatlan. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a nedvességeloszlás a fában nem homogén, hossz és a keresztmetszet mentén is változhat, és sok mérés azt igazolja, hogy változik is. A rakományon belüli változatosságról még nem is szóltunk, miközben ez sem elhanyagolható. Mindezen változatosságokat a mintavétel számával igyekszünk kompenzálni, remélve, hogy a mintavevő személy is hasonlóan gondolkodik.

A mintavétel sem egyszerűsíti a feladatot, ugyanis maga a mintavevő eszköz, a mintavétel helye, módja, de még az évszak és az időjárás is befolyással van vagy lehet az eredményre. Mindezen bonyodalmak ellenére azért látunk megoldást az elfogadható eredmények elérésére. Ennek ára a magasabb technológiai felkészültség, mind eszközök, mind a személyzet felkészültsége területén. A technológiai fegyelem betartása is nagyon fontos hatással van a mérési eredmények pontosságára. 

A Nyugat-magyarországi Egyetem Innovációs Központja részéről igyekszünk minden támogatást megadni a megfelelő pontosságú módszer és technológia kialakításában és tesztmérések elvégzésében.” – mondta el dr. Pásztory Zoltán.

Segítség lehet a faipari cégek vezetőinek

A szeminárium célja az volt, hogy segítséget nyújtson a faipari üzemek vezetőinek az üzem nyereségnövelési lehetőségeire – ha lehet beruházás nélkül –, az üzemi kapacitások kihasználásának növelési lehetőségeire és bemutassa a termékek tényleges előállítási költségeinek számítási módszerét és jelentőségét.

Az iparágban dolgozók számára ismertek az eredményességet befolyásoló tényezők, mint pl. az árat a piac határozza meg, minden üzem korlátos kapacitásokkal rendelkezik, a piaci verseny erősödik és az is, hogy általában a faipari termékek alacsony nyereségtartalmúak. 

Az előadók több példán keresztül igyekeztek feltárni az üzemi teljesítményt befolyásoló tényezőket, amelyek nagyon szoros összefüggésben vannak a termékekkel, a technológiával, a gyártásszervezés módszerével és menetével, az egyes gépek kihasználásával és a kihozatallal. Ezen tényezők mérés alapú vizsgálatával és a könyvelési tételek technológiára történő vetítésével, viszonylag kis ráfordítással meghatározható a termékek valódi előállítási költsége.

Az előadók természetesen tisztában vannak azzal, hogy sok tulajdonos és üzemvezető ismeri a problémákat, azonban a számos teendő mellett nincs idő a megoldások kidolgozására, ezért az előadók konzultációs lehetőséget is biztosítottak és biztosítanak. 

Forrás:
A FATÁJ-ban a 49. Fakonferenciáról 2015 november 25-én részletesen beszámoló cikk alapján.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-januar-55


Tetszett a cikk?