Design határok nélkül

Bútorban gazdag tavasz köszöntött ránk. Míg a Hungexpón az OtthonDesign örvendeztetett meg minket egy sor újdonsággal, az Új Budapest Galériának otthont adó Bálnában idén ismét megrendezték Magyarország egyik legnagyobb szabású designrendezvényét.


Veronika Paluchova

A Madeinhungary az előzménynek számító Mai magyar bútortár szolgálati éveit is beszámítva jelenleg a legnagyobb múltú kortárs designkiállítás Magyarországon, hozzá társult pár éve a MeeD (Meeting of European and Central Eastern European Designers) kiállítás. A Madeinhungary tizenegyedik , a MeeD negyedik alkalommal nyílt meg. A Madeinhungary a Lakástrend társrendezvényeként kezdte, majd annak megszűntével két évig a Designhéttel élt kényszerházasságban. Tavaly hiába kerestük – nem szerepelt sehol –, egy koncepcióváltás volt a kimaradás oka. A Madeinhungary csöndben levált a Designhétről, és önálló rendezvényként kezdett új életet. Végleges helyszíne a jelek szerint a Bálna lesz, és a Budapesti Tavaszi Fesztivál repertoárját gazdagítja.

A váltással mindenki jól járt. A Designhétnek nem teher a konkurencia, a szűkre szabott időtartam sem szorítja a kiállítást. Míg a Lakástrend idején egy hétvégét kapott a magyar design a bemutatkozásra, a Designhét alatt is legföljebb 10 napot. Idén közel két hónapig fogadja a látogatókat a tárlat – ez az első eset, hogy nem csupán utólag tudósíthatunk a kiállításról. A kiállítást ezután kétévente rendezik meg – a szervezés hatalmas munka, és nincs annyi új darab, hogy egy ekkora teret évente meg lehessen tölteni új tárgyakkal.


Nagyapáti Zoltán: Kismamáknak tervezett speciális szék

Bár a kiállított darabok általában frissek, a tárgyak között föllelhetünk néhányat a 2014-es kiállítás darabjai közül is, mint például Koós Daniella polcát. De itt látható Józsa István Vertigo kollekciója is, mely egyébként is örök darab, szinte minden hazai designki-állításon és válogatásban ott láthatjuk. Stabil vendégnek számít Szikszai László is, aki nem rukkol ugyan elő évente új tárgyakkal, de folyamatosan fejleszti termékcsaládját. A bemutatott darabok egy része ugyan új itt, de más kiállításokról már ismerhetjük. Itt van Vidó Nóri vállfakollekciója és Csire Géza fotellá alakítható matraca. A Pongrácz Farkas– Albert Virág alkotta páros Blum&Wolf néven alapított céget, egyik legismertebb termékük a hajlított furnérlapból álló lámpatest, melyet a 2014-es kiállításon is láthattunk.


Fock Máté: olvasólámpa

Az idei tárlatra továbbfejlesz-tett változatait hozták el, melyek között találunk posztóból készült lámpaburát. Fock Máté elmaradhatatlan résztvevője az utóbbi néhány Madeinhungary kiállításnak. Gyűjtött és talált tárgyakból álló objektjei egyszerre brutálisak és humorosak. Most egy mázsás fatuskóba applikált telepes lámpával örvendez-tette meg a fáért rajongó közönséget. Ismerősként köszönnek ránk Kiss Dávid fémöntvény csomópontú bútorai, Bánhalmi Gábor kollekciója és Pataki Dávid nyers minimált képviselő tömörfa bútorai. Fogarasi Demeter fémvázra teríti a gyorsan térhálósodó gyantával átitatott zsákszövetet, ami negyed óra alatt megkeményedik, de addig alakítható. Így egy gyorsan reprodukálható egyedi darabot kapunk. Nagyapáti Zoltán széke hasonló szerkezeti elven alapul, ám itt az ülőfelületet a síklapokra bontott palást adja. A Mika&Heni stúdió színezett, tömbösített hulladék faanyagból készített kiegészítői és bútorai is feltűntek már korábban, egy másik kollekció képviselte ezt a sajátos hangulatot. Jutott ide Novák Gergely naprakészen új Arnold bútorából is, amely a párhuzamosan nyíló OtthonDesign magyar design szekciójában is látható volt az idén.


W Formie lámpa

Az igazi újdonságokat számunkra természetesen leginkább a külföldi tárgyak adják, hiszen a magyar sajtó elég gyorsan elhasználja a hazai termést. A kiállítást szervező Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás páros jó döntést hozott, mikor 2012-ben kibővítette a magyar szekciót egy szociológiai-történelmi szempontból is izgalmas földrajzi terület tárgykínálatával. A MeeD egyik célkitűzése a volt szocialista országok közül a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) designjának bemutatása, ezen keresztül annak a sajátos evolúciónak a nyomon követése, ami ebben a térségben az ipar, a kultúra és a design területén napjainkban is zajlik. Nagy szerencsénkre a tárgyak nagy része bútor, így kimondottan érdemes megnézni a kiállítást asztalos szemmel is. Hogy mit láthatunk, abból csak ízelítőt tud adni ez a beszámoló, és a katalógus is.


Blum&Wolf lámpa

A MeeD és a Madeinhungary darabjai nem külön-külön egységet alkotva jelennek meg. Az egyes országok tárgyai egymással elkeveredve kerülnek bemutatásra, ezzel is erősítve a térség sajátos kulturális egységét. Az egyes tárgyakról nem állapítható meg első látásra, hogy melyik országból származik, a nemzeti sajátosságot szinte felülírja az a kulturális rokonság, ami összeköti őket. A hazai tárgyakat azért ismerjük föl, mert már többször láttuk őket. Hogy néhány „visegrádi” bútort a teljesség igénye nélkül megemlítsünk, kezdjük a lengyelekkel, akiket a világklasszisnak számító Tomek Rygalik is erősített néhány tárgyával.

A Studio Revir Anna Woycik tervezésében a fa és fém sajátos kompozíciójával alkot bútort, voltaképpen egy Barbara Stelmachowska Kitchen Zero együttese minimál konyha, mely ideális kerti főzésekhez, de izgalmas lehetőséget kínál beltéri rendezvényeken, vagy akár egy modern lakásban is egy alternatív konyhasarok kialakításához, amihez nem kell a közművet nagy befektetéssel átalakítani. Egy-egy parti erejéig mindenképpen jó kisegítő lehetőséget nyújt. Érdekesek Katarzyna Gierat, W Formie tagjának a játékai az anyaggal és a működéssel. A könnyed tárgyak egyike egy lámpa, ami egy lukakkal ellátott, falapba állított pálcikákból áll. A pálcikák henger alakú, érintkezővel ellátott kis világítótestekre cserélhetők, melyek a lukba állítva azonnal világítani kezdenek. A világítás így egyszerre válik szabályozhatóvá és attraktívvá. Veronica Paluchova Szlovákiából részben talált tárgyakból dolgozik: minimálba hajló bútoraiba a természetben talált tárgyakat – ágdarabokat – foglal be, így hozva létre az organikus és a geometrikus máskor közhelyes ellentétét lírai tárgyakban.


Studio Revir kollekció


Texthibition: Szabó Tímea textiljei

A cseh Helena Dařbujánová sem ismeretlen résztvevője a MeeD kiállítógárdájának. 2014-ben is arculati elemként szolgáló bútorral jelent meg. Idei fő tárgya egy ízig-vérig retro komód, amit valószínű-leg csak nő tud tervezni. A kis masnival ellátott tárgy megkapta a Határtalan Design Díjat. A Madeinhungary egy sajátos elemet is tartalmaz. Szigeti Szilvia, a kiállítás egyik fő szervezője az Eventuell galéria tulajdonosa, textiltervező. Egy érdekes kísérletre kérte meg a magyar textiltervezőket. A Texthibition keretében mintegy húsz tervező terveit valósították meg kivitelezők, felhívva a figyelmet erre a valaha virágzó ágazatnak a fontosságára és a benne rejlő lehetőségekre. A kiállításhoz rendezvénysorozat is társul. Szakmai nap, prezentációkkal, magyar és angol nyelvű tárlatvezetések kísérik a kiállítást. A programokról és a kiállítókról bővebben a http://madeinhungary-meed.hu oldalon olvashatunk.

Tóta József


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-aprilis-66-67


Tetszett a cikk?