Vizsgaremek kiállítás - tizenhatodszor

Az asztalos- és faipari technikus tanulók a szakképzés utolsó évében terveznek egy olyan terméket, amelyre nekik vagy a  közvetlen környezetüknek szükségük van – és megfelelnek a vizsgaremek feladat előírt követelményeinek, például az anyaga természetes fából, esetleg furnérozott faforgácslapból legyen, tartalmazzon hagyományos fakötéseket,  csapozásokat, fogazásokat. 2002 óta mindkét szakon a műszaki dokumentáció rajzi részét Auto-CAD rajzolóprogrammal  készítik a diákok, a technikusjelölteknek pedig plusz előírás, hogy háromdimenziós látványtervet és valamelyik alkatrész  CNC-megmunkálásának a programját is elkészítsék.


Bedők Ádám: biedermeier komód

Horváth György: faragott bükk komód


Mozsdényi Attilától, a szakközépiskola gyakorlati oktatásvezetőjétől megtudtuk, a termékek tervezésénél arra törekednek, hogy ne csak a kereskedelemben is kapható szokványos bútorokat, esetleg nyílászárókat készítsék a tanulók, arra  ösztönzik őket, hogy engedjék el fantáziájukat, találjanak ki valami újat.

A termékek színvonalát nagyban befolyásolja, hogy az iskolában az alapozó képzés mellett lehetőségük van intarzia,  fafaragás és faesztergályozás oktatására – előbbi két területen a foglalkozásokat Hadnagy György, a város közismert  iparművésze tartja

.
Antal Zoltán: intarziás dohányzóasztal

Szerencsés helyzet, hogy Zala megye és egyben Zalaegerszeg is a faipar fellegvára, így a tanulók olyan faipari cégeknél kapják a gyakorlati képzést, ahol több évtizedes gyakorlattal rendelkező szakemberektől leshetik el a szakma csínját-bínját. Végzős tanulóik 15 különböző faipari vállalkozásnál töltötték gyakorlatukat, ahol minden segítséget megkaptak a vizsgaremek elkészítéséhez. A cégek lehetőségeikhez mérten állták a termékek anyagát, biztosították a szükséges technológiai feltételeket és a szakmai segítséget.


Koller Gergely: franciaágy

Idén 11 asztalos és 11 faipari technikus jelölt munkáiból rendeztek kiállítást az iskola tornatermében – s most is, mint minden alkalommal, díjazták tanulóik remekeit. A bútorok anyagválasztéka az előző évekhez hasonlóan változatos: fenyő,  éger, bükk és tölgy fűrészáru, furnérozott faforgácslap. A termékek között biedermeier írókomód, üveges vitrin, szekrénysor,  dohányzóasztal, íróasztal, gyerekágy, átalakítható kerti bútor is megtalálható, ám ebben az évben is a  franciaágy volt a sláger. A díszítések között most is találhatunk fafaragást és intarziát.

A 21 vizsgaremek alkotói közül 15 tanulót díjaztak – 16 cég, szervezet és magánszemély 29 értékes ajándékával.


Tetszett a cikk?