Bútorszövetség a Design Héten

Szeptember 23. és október 2. között ismét megrendezésre kerül a Design Hét Budapest, mely a Design Anatomy szlogen mentén 2016-ban az ember és a design közötti kapcsolatrendszer sokrétűségét állítja özéppontba. Idén is lesz Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj átadás, Design Túrák és Nyitott stúdiók. Változatos programokkal van jelen a Magyar Bútor és Faipari Szövetség, amelyeken a cél a design, a felhasználók és az asztalosműhelyek kapcsolatának szorosabbá fűzése.

TERVEZŐ − TERV – TERMÉK KIÁLLÍTÁS

Exkluzív tárlatvezetés a Bútorszövetség szervezésében az Iparművészeti Múzeumban, a magyar Formatervezési Díj díjazottjainak kiállításán

2016. szeptember 26., 15 óra
Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33–37.

Égető feladatunk, hogy a gyártást
és a tervezést napi kapcsolatba hozzuk. A terveket be kell mutatni az ipar szereplőinek, hogy  zokat közösen átgondolva új és új termékeket fejlesszenek. Sem az ötletből, sem a megfelelő gyártóból nincs hiány ma Magyarországon. A feladat azonban mégsem egyszerű. A különböző kultúrából, társadalmi vagy korosztályból érkező emberek kommunikációs problémái és önmegvalósítási törekvései rögössé teszik az utat.

A versenyképes, világszínvonalú termékgyártáshoz a tervező egyéni látásmódja, tehetsége adja az alapot. Az a különleges képesség, amikor a még meg sem született, soha nem volt dolgot ő már érzi, látja, tudja és akarja. Hisz a víziójában és a hitét át tudja adni. A ma generációja képes erre, így a hazai iparnak a megújulási lehetőséget, a világszínvonalhoz való felzárkózást jelentik a fiatal tervezők és tervek. A tudás hatalom, és ha a tudásunkat összerakjuk, multiplikáljuk, akkor ezekből a tervekből csodák születnek. Ezzel a szemlélettel teljesíthető be a descartesi tézis: messzebbre jutunk együtt, mint ahogy azt különkülön bárki is remélhetné.

DESIGNSOCIETY-DESIGNECONOMY KONFERENCIA

A design és a társadalom kölcsönhatása a bútoriparban

2016. szeptember 26., 16:00–19:00
Iparművészeti Múzeum, Díszterem, 1091 Budapest, Üllői út 33–37. A bútordesign és a társadalmi változások összefüggései a történész (Ligetfalvi Gábor), a design szakértő (Halasi Rita Mária) és az iparági szereplő (Cselényi Krisztina) szemszögéből. A z előadók egy kerekasztalbeszélgetés keretén belül arra keresik a választ, hogy a XXI. századadt a lehetőségek, az internet, a sharing economy, illetve a designtudatos vásárlás megjelenése adhat-e új irányt a bútorgyártásnak? Létezhet-e a hagyományostól eltérő gazdaságos modell?

A konferencia és és a tárlatvezetés ingyenes, de a belépés regisztrációhoz kötött.
Regisztrációját az alábbi elérhetőségeken várjuk:
office@butorszovetseg.
hu és +36-30/689-5206.

WOOD LIKE ÚJRATÖLTVE WORKSHOP

A Wood Like olyan Do It Yourself (DIY) workshopok sorozata, amelyeken
laikusok és az asztalosszakmával közelebbről is megismerkedni vágyók
alkothatnak közösen.

Személyes élményeket szerezhetnek a fa megmunkálásával kapcsolatban, jártasságra tehetnek szert a faipari gépek és eszközök használatában, elsajátíthatják az asztalosság műfogásait, és nem utolsósorban az open design szellemiségét követve, designtárgyakat készíthetnek.

A MONO art & designban megrendezett kurzus során, miközben egyedi, saját tárolóeszközöket készítenek el a részt vevők a Nyír-Demonich Zrt. profi elemrendszeréből, szinte észrevétlenül ismerkedhetnek meg a csavarbehajtók és a kéziszerszámok nem is olyan ijesztő világával.

A Wood Like workshopokat a BKSzC Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola szakemberei vezetik. A OME Építészeti Intézetének hallgatói a brunch és a közösségi konyha témájához kapcsolódóan már előzetesen a workshopok háttér-installációjának kiegészítéseként négyinspirációs forrást, úgynevezett totemet készítenek, amelyek megmutatják a dobozok változatos felhasználási módjait és példájukkal segítik a résztvevők kreativitásának kibontakozását a MONO art & designban.

A galéria és concept store – mely kortárs művészeknek és designereknek nyújt bemutatkozási és értékesítési lehetőséget – egyfajta kulturális élménytér szerepét tölti be. Ezt a szerepet erősítik a közösséget támogató Wood Like workshopok és brunch-ok, melyek idejére a közösségi kert program keretein belül zöldségpalántákkal és fűszernövényekkel töltjük meg az Építészeti Intézet hallgatói által készített tárolóedényeinket.

A workshop után közös brunch. Az elkészült zöldséges, gyümölcsös,mindenféle dobozt a résztvevők hazavihetik. További modulok vagy kész dobozok is megvásárolhatóak a MONO art & designban, így tovább folyhat az alkotás.

2016. szeptember 24. (szombat), 10:00–11:30
2016. szeptember 25. (vasárnap), 10:00–11:30
2016. október 1. (szombat), 10:00–11:30
2016. október 2. (vasárnap), 10:00–11:30

A helyszín címe:
MONO art & design galéria, 1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 12. monoartanddesign.tumblr.com

A kurzus + brunch kombinált jegy ára 8500 Ft, melyet az EVENTBRITE-on lehet megvásárolni. A jegyvásárlásról bővebb információ a MONO art & design Facebook-oldalán lesz elérhető szeptember 1-jétől.

DOWNLOAD DESIGN BABY 2.0 TÖLTSD LE A BABASZOBÁT! KIÁLLÍTÁS

A 2015-ben indított Download Design egy nagy sikerű, hazai open design kezdeményezés, ahol a felhasználó olyan ingyenesen letölthető bútortervekhez jut, amelyek átlagos magyar asztalosipari körülmények között reális áron valósíthatók meg. 2016-ban a projekt témája az első gyermek érkezése volt. A MOME hallgatói 0–3 éves gyermekek számára 11 kisbútort / játékot terveztek. A végeredményt egy pop-up tárlat keretében mutatjuk be. A kiállítás ingyenesen látogatható.
A Download Designról bővebben: 
www.downloaddesign.hu.
A helyszín címe: MONO art & design galéria, 1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 12.
Nyitva tartás:
szeptember 23. – október 2.
Hétfőtől péntekig 11–20 óráig.
Szombaton 10–20 óráig.
Vasárnap 11–18 óráig.

DOWNLOAD BÚTORKÉSZÍTÉS A TECHNIKA#1-BEN WORKSHOP

A Technika Budapest első, egyetemisták, asztalosok, laikusok és gyerekek számára is elérhető nyitott faipari műhelye. A Hello Wood alkotócsoport és a Közgazdasági Politechnikum hívta életre azzal a céllal, hogy mindenki számára lehetőséget biztosítson arra, hogy megismerkedhessen és elmélyülhessen a faipar és a barkácsolás újra népszerű és izgalmas világában.

A 2016-os Design Hét Budapest alkalmából két olyan kezdeményezés fog most össze, akiknek a megosztás és az együttműködés képezi munkájuk alapelvét. A Download Design projekt kész kiviteli terveket, a Technika#1 műhely pedig terepet biztosít az alkotáshoz. Mindenkiben ott rejlik a barkácsoló szellem, amit most életre hívhat szakmai hozzáértés és elérhető eszköztár segítségével. Designer bútort választunk, letöltjük, majd megépítjük! 

Időpont: 2016. október 1. (szombat), 10–18 óráig. Helyszín: 1096 Budapest, Vendel u. 3.
Bővebb információ:
http://www.technikaworkshop.hu/

NYITOTT MŰHELYEK: FAMŰVÉSZ- ÉS KÁRPITOSÜZEM-LÁTOGATÁS

Két rendkívül igényes és sikeres műhely várja az érdeklődőket, ahol megismerkedhetnek a kulisszatitkokkal és hiteles szakemberekkel beszélgethetnek. Ha egy klaszszikus európai design termékeket gyártó kárpitosra és egy szobrokat, bútorokat, szoborbútorokat alkotó faművészre is kíváncsi, akkor ne hagyja ki a lehetőséget, és szálljon fel a Design Buszra!

SPROK ANTAL

„Hajnalban félálomban forgolódva egy szobor gondolatával ébredni. Reggel a rajzasztalnál kis vázlatokat készíteni, majd összegyűrni és eldobni. Várni és felismerni a pillanatot. Alázat, türelem, monotonitás. Egy kiszáradt fa törzsébe új életet lehelni, továbbépíteni, összekapcsolni, felfedezni. Időrágta és új anyagokat ötvözni. Szembenézni merész ötletekkel, az ismeretlen ösvényén járni. Kísérlet és játék. Munkámmal mosolyt csalni az arcokra. Kilépni és kiléptetni a szürkeség fiókjaiból. Előhívni a nagymágocsi önfeledt gyermekkor élményeit. Megmerítkezni bennük. Természet, ember, anyag, élet, fa. Életfa. Az alkotás folyamata az első, minden azután következő másodlagos. A súrlódás törvényeivel dolgozni és általuk feszítve élni. Szeretni a fát. Ez a munkám.” 
www.sprok.hu/

STULWERK KFT., BUDAKESZI

"Jót s jól - ebben áll a nagy titok" vallja a Stulwerk tulajdonosa. A Stulwerk Kft. irodai és közületi terek ülőbútorait gyártja, standard és egyedi megoldásokat egyaránt kínálva  egrendelőinek. Jó design, megbízható minőség, szüntelen innováció és vevőorientált gondolkodásmód. Tehetséges tervezők, ügyes kezű mesterek és szorgalmas csapatmunka jellemzi az üzemet. www.hu.stulwerk.hu/referenciaink A kirándulásra busszal visszük a látogatókat. Különösen fi atalok, pályaválasztás előtt állók figyelmébe ajánljuk programunkat. 2016. szeptember 24 szombat indulás a belvárosból külön busszal 9:00-kor, visszaérkezés várhatóan 13:00 órakor. Szervező: Magyar Bútor és Faipari Szövetség
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációját az alábbi elérhetőségeken várjuk:
office@butorszovetseg.hu és
+36 30 689 5206

A BÚTORSZÖVETSÉG ÁLTAL SZERVEZETT DESIGN HÉT BUDAPEST EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREI
■ BKSzC Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola
■ Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
■ Design Hét Budapest
■ Halasi Rita Mária design szakértő
■ Sprok Antal
■ Magyar Formatervezési Tanács
■ MOME Építészeti Intézet
■ MONO art & design
■ Nyír-Demonich Zrt.
■ Stulwerk Kft.
■ Technika#1 – Hello Wood
Kurátor Cselényi Krisztina főtitkár, Magyar Bútor és Faipari Szövetség. A szervezők a változtatás jogát fenntartják.

A BÚTORSZÖVETSÉGRŐL

A Magyar Bútor és Faipari Szövetség egy 1990-ben alakult civil szervezet. Tagjai olyan faipari vállalkozások, akiknek a mindennapi sikeres vállalkozói lét mellett különösen fontos a szakma jövője és a kézműves hagyományok továbbvitele.

A tagok mindegyike modern, európai színvonalú műhelyeket, gyárakat működtet. Vannak közöttük egyedi igényekre fókuszáló klasszikus asztalosok és multinacionális nagyvállalatok; emellett a faipari képzés helyszínei, a szakközépiskoláktól az egyetemekig, szintén megtalálhatók a tagok sorában. Mindnyájukban közös a szakmáért való tenni akarás. A szövetség tagja az EFIC európai bútorszövetségnek, így tagjaink a legfrissebb nemzetközi kutatásokhoz, kapcsolatokhoz és a szakmát érintő fontos információkhoz jutnak. Részt veszünk a szakmai lobbi szervezetek munkájában, együttműködünk a Családi Vállalkozások Országos Szövetségével és a Magyar Gyáriparosok Szövetségével. Folyamatosan képviseljük a szakma érdekeit a kormányzat felé közösen a MAFABE összefogásával.

Konferenciákat, a duális képzés gyakorlati támogatásáról fórumokat, állásbörzéket szervezünk a szakemberhiány enyhítésére.

A pályaorientációt nyitott műhelyekkel, iskolaszakmai napokkal segítjük.

A fiatal designereket és a műhelyeket együttműködésre buzdítjuk, a Download Design komoly közönségsikerrel, önálló standdal már visszatérő kiállító a Construmán.

Ha nemcsak vár, hanem tenni is akar, szívesen részt vállal programjainkból, szüksége van szakmai együttműködésre és információra, keresi a kapcsolatot saját termék gyártására; örömmel látjuk tagjaink sorába! 
Bővebb információ:
www.butorszovetseg.hu


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-augusztus-14-18


Tetszett a cikk?