Csopakon hekkeltek a soproni művészek

Negyedik alkalommal rendezte meg Csopakon a Hello Wood a Balatoni Hekk névre keresztelt építészeti workshop-hetet. Az idei tábor újító volt, hiszen először fordult elő hazánkban, hogy egy település fejlesztésének érdekében minden építészeti, belsőépítészeti és tájépítészeti képzést indító egyetem közösen dolgozott.

Csopakon egy héten keresztül olyan építészeti projektek, installációk születtek meg, melyek a tervek szerint hosszú évekig szolgálják majd a helyi lakosok és a Csopakra látogató turisták igényeit, valamint vizuálisan fejlesztik és gazdagítják a település képét. A szervezők a helyszíneket az önkormányzattal közösen választották ki, az egyes funkciókkal kapcsolatban pedig a területek használóival egyeztettek. Az elkészült munkák között akad útmenti mazsolaszárító, kertmozifal, erdei Fibonacci-spirál, sőt még egy mozdonykergető óriáshekk is. A Hello Wood célja az, hogy a magyar építészeti egyetemekkel megrendezett tábor a következő években más településeken is meg tudjon valósulni, ahol az építészhallgatók a helyi önkormányzatokkal együttműködve fejleszthetik az adott falu vagy éppen város környezetét.

A Nyugat-magyarországi Egyetem diákjai pavilont terveztek, mely egy halra emlékeztet, amely stílszerűen a csopaki patak partján áll, és a tervek szerint a biciklisták kedvelt pihenőhelyévé válhat. A soproniakon kívül még 8 egyetem hallgatói mérték össze tudásukat ezen a nagyszabású rendezvényen: Budapesti Metropolitan Egyetem, Budapesti Műszaki Egyetem, Debreceni Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem, Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, illetve a Tájépítészeti és Településtervezési Kar. Idén először a zsűri által kiválasztott győztes csapat – a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kara – díjat is kapott a legjobb installációért: 500 ezer forint értékű faanyagot és 500 ezer forint pénzdíjazást.

Míg a Balatoni Hekk a magyar egyetemek együttműködésével jött létre, a Hello Wood nemzetközi nyári egyeteme és fesztiválja Csórompusztán került megrendezésre július 14-én, melynek idei koncepciója a tavalyi Project Village (Falu Projekt) folytatása: idén a letelepedéssel és a közösség otthonteremtésének kérdéseivel foglalkoztak neves nemzetközi szakemberek.

További információ: hellowood.eu.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-augusztus-64-66


Tetszett a cikk?