Design Hét Budapest

Szeptember 23. és október 2. között ismét megrendezésre kerül a Design Hét Budapest, mely a Design Anatomy szlogen mentén 2016-ban az ember és a design közötti kapcsolatrendszer sokrétűségét állítja középpontba. Idén is lesz Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj átadás, Design Túrák és Nyitott stúdiók. Változatos programokkal van jelen a Magyar Bútor és Faipari Szövetség, amelyeken a cél a design, a felhasználók és az asztalosműhelyek kapcsolatának szorosabbá fűzése.

Az elkövetkező pár napban ezen kiállításokból szemezgetünk. Minden nap egy-egy témakör és kiállító/kiállítás lesz terítéken, melyek meglátogatását szívesen ajánljuk.

TERVEZŐ − TERV − TERMÉK KIÁLLÍTÁS

Exkluzív tárlatvezetés a Bútorszövetség szervezésében az Iparművészeti Múzeumban, a Magyar Formatervezési Díj díjazottjainak kiállításán

2016. szeptember 26., 15 óra
Iparművészeti Múzeum, 1091
Budapest, Üllői út 33–37.


Égető feladatunk, hogy a gyártást és a tervezést napi kapcsolatba hozzuk. A terveket be kell
mutatni az ipar szereplőinek, hogy azokat közösen átgondolva új és új termékeket fejlesszenek. Sem az ötletből, sem a megfelelő gyártóból nincs hiány ma Magyarországon. A feladat azonban mégsem egyszerű. A különböző kultúrából, társadalmi vagy korosztályból érkező emberek
kommunikációs problémái és önmegvalósítási törekvései rögössé teszik az utat.

A versenyképes, világszínvonalú termékgyártáshoz a tervező egyéni látásmódja, tehetsége adja az
alapot. Az a különleges képesség, amikor a még meg sem született, soha nem volt dolgot ő már érzi, látja, tudja és akarja. Hisz a víziójában és a hitét át tudja adni.

A ma generációja képes erre, így a hazai iparnak a megújulási lehetőséget, a világszínvonalhoz
való felzárkózást jelentik a fiatal tervezők és tervek.

A tudás hatalom, és ha a tudásunkat összerakjuk, multiplikáljuk, akkor ezekből a tervekből csodák születnek. Ezzel a szemlélettel teljesíthető be a descartes-i tézis: messzebbre jutunk együtt, mint ahogy azt különkülön bárki is remélhetné.

DESIGNSOCIETY − DESIGNECONOMY  KONFERENCIA

A design és a társadalom kölcsönhatása a bútoriparban

2016. szeptember 26., 16:00–19:00
Iparművészeti Múzeum, Díszterem,
1091 Budapest, Üllői út 33–37.

A bútordesign és a társadalmi változások összefüggései a történész (Ligetfalvi Gábor), a design szakértő (Halasi Rita Mária) és az iparági szereplő (Cselényi Krisztina) szemszögéből. Az
előadók egy kerekasztal-beszélgetés keretén belül arra keresik a választ, hogy a XXI. század adta lehetőségek, az internet, a sharing economy, illetve a designtudatos vásárlás megjelenése adhat-e
új irányt a bútorgyártásnak?

Létezhet-e a hagyományostól eltérő gazdaságos modell?

A konferencia és és a tárlatvezetés ingyenes, de a belépés regisztrációhoz kötött.

Regisztrációját az alábbi elérhetőségeken várjuk:
office@butorszovetseg.hu és +36-30/689-5206.

WOOD LIKE ÚJRATÖLTVE WORKSHOP

A Wood Like olyan Do It Yourself (DIY) workshopok sorozata, amelyeken laikusok és az asztalosszakmával közelebbről is megismerkedni vágyók alhothatnak közösen.

Személyes élményeket szerezhet-nek a fa megmunkálásával kap-csolatban, jártasságra tehetnek szert a faipari gépek és eszközök használatában, elsajátíthatják az asztalosság műfogásait, és nem utolsósorban az open design szellemiségét követve, designtár-gyakat készíthetnek.

A MONO art & designban meg-rendezett kurzus során, miközben egyedi, saját tárolóeszközöket készítenek el a résztvevők a Nyír-Demonich Zrt. profi elem-rendszeréből, szinte észrevétlenül ismerkedhetnek meg a csavarbe-hajtók és a kéziszerszámok nem is olyan ijesztő világával.

A Wood Like workshopokat a BKSzC Kozma Lajos Faipari Szakközépis-kola szakemberei vezetik. A MOME Építészeti Intézetének hallgatói a brunch és a közösségi konyha témá-jához kapcsolódóan már előzetesen a workshopok háttér-installációjának kiegészítéseként négyinspirációs for-rást, úgynevezett totemet készítenek, amelyek megmutatják a dobozok változatos felhasználási módjait és példájukkal segítik a résztvevők kreativitásának kibontakozását a MONO art & designban.

A galéria és concept store – mely kor-társ művészeknek és designereknek nyújt bemutatkozási és értékesítési lehetőséget – egyfajta kulturális élménytér szerepét tölti be. Ezt a szerepet erősítik a közösséget támogató Wood Like workshopok és brunch-ok, melyek idejére a közösségi kert program keretein belül zöldségpalántákkal és fű-szernövényekkel töltjük meg az Építészeti Intézet hallgatói által készített tárolóedényeinket.

A workshop után közös brunch. Az elkészült zöldséges, gyümölcsös, mindenféle dobozt a résztvevők hazavihetik. További modulok vagy kész dobozok is megvásárol-hatóak a MONO art & designban, így tovább folyhat az alkotás.

2016. szeptember 24. (szombat), 10:00–11:30
2016. szeptember 25. (vasárnap), 10:00–11:30
2016. október 1. (szombat), 10:00–11:30
2016. október 2. (vasárnap), 10:00–11:30

A helyszín címe:
MONO art & design galéria, 1053 Budapest,
Kossuth Lajos u. 12. monoartanddesign.tumblr.com

A kurzus + brunch kombinált jegy ára 8500 Ft, melyet az EVENTBRITE-on lehet megvá-sárolni. A jegyvásárlásról bővebb információ a MONO art & design Facebook-oldalán lesz elérhető szeptember 1-jétől.

DOWNLOAD DESIGN BABY 2.0 TÖLTSD LE A BABASZOBÁT! KIÁLLÍTÁS

A 2015-ben indított Download Design egy nagy sikerű, hazai open design kezdeményezés, ahol a felhasználó olyan ingyenesen letölthető bútortervekhez jut, amelyek átlagos magyar asztalosipari körülmények között reális áron valósíthatók meg. 2016-ban a projekt témája az első gyermek érkezése volt. A MOME hallgatói 0–3 éves gyermekek számára 11 kisbútort / játékot terveztek. A végeredményt egy pop-up tárlat keretében mutatjuk be. A kiállítás ingyenesen látogatható. A Download Designról bővebben:
www.downloaddesign.hu

A helyszín címe:
MONO art & design galéria, 1053 Budapest,
Kossuth Lajos u. 12.

Nyitva tartás:
szeptember 23. – október 2.
Hétfőtől péntekig 11–20 óráig.
Szombaton 10–20 óráig.
Vasárnap 11–18 óráig.

DOWNLOAD BÚTORKÉSZÍTÉS A TECHNIKA#1-BEN WORKSHOP

A Technika Budapest első, egye-temisták, asztalosok, laikusok és gyerekek számára is elérhető nyi-tott faipari műhelye. A Hello Wood alkotócsoport és a Közgazdasági Politechnikum hívta életre azzal a céllal, hogy mindenki számára lehe-tőséget biztosítson arra, hogy meg-ismerkedhessen és elmélyülhessen a faipar és a barkácsolás újra nép-szerű és izgalmas világában.

A 2016-os Design Hét Budapest al-kalmából két olyan kezdeményezés fog most össze, akiknek a megosz-tás és az együttműködés képezi munkájuk alapelvét. A Download Design projekt kész kiviteli terveket, a Technika#1 műhely pedig terepet biztosít az alkotáshoz. Mindenkiben ott rejlik a barkácsoló szellem, amit most életre hívhat szakmai hozzáértés és elérhető eszköztár segítsé-gével. Designer bútort választunk, letöltjük, majd megépítjük!

Helyszín: 1096 Budapest, Vendel u. 3.
Időpont: 2016. október 1. (szombat), 10–18 óráig.
Bővebb információ:
http://www.technikaworkshop.hu/

DESIGNSOCIETY-DESIGNECONOMY,
azaz a design és a társadalom kölcsönhatása a bútoriparban

Szeretettel várjuk a Designsociety-Designeconomy, a design és a társadalom kölcsönhatása a bútoriparban c. interaktív konferenciára és tárlatvezetésre.

Célunk, hogy a piac szereplőinek, a gyártótól a felhasználó nagyközönségig bemutassuk a designban rejlő versenypotenciált. A programot gondolatindító előadásokkal kezdjük. A bútordesign és a társadalmi változások összefüggései a történész, a designszakértő és az iparági szereplő szemszögéből.

Milyen a lenyomata a bútorgyártásban és kereskedelemben a makro környezetnek? * Milyen a magyar bútor? * Milyen lehet a magyar bútor jövőképe?

Az előadásokat a jelenlévők aktív bevonásával, fórummal folytatjuk. Ezt követően exkluzív tárlatvezetéssel bejárjuk a 2016. évi Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj kiállítást. Az eseményt kötetlen beszélgetés zárja.

Menetrend:
15:30 - 15:55 Regisztráció, frissítők - I. emeleti előtér, Iparművészeti Múzeum
16:00 - 16:05 Nyitógondolatok Wilheim Gábortól - Díszterem, Iparművészeti Múzeum
16:05 - 16:20 Ligetfalvi Gábor történész nyitóelőadása – A társadalmi változások lenyomata a tárgykultúrában
16:20 - 16:35 Halasi Rita Mária designszakértő előadása – Vége a design szentháromságának?
16:35 - 16:50 Cselényi Krisztina előadása – Innováció-management...szitokszó vagy megváltás a magyar faiparban?
16:50 - 17:30 Q&A, beszélgetés melyet Bősze Ádám a Bartók Rádió műsorvezetője moderál
17:30 - 17:50 Design Management Díj – Tárlatvezető: Koós Pál Intézetigazgató, Design Intézet, MOME
17:50 - 19:00 Networking, frissítők

Megtisztelő jelenlétére feltétlenül számítunk!

A rendezvény a Design Hét Budapest kiemelt eseménye, támogatója és szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács.

Helyszín: Iparművészeti Múzeum Díszterem,
1091 Budapest, Üllői út 33-37.
Időpont: 2016. szeptember 26. 16:00-19:00

A konferencia ingyenes, de a belépés előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezését 2016. szeptember 22-ig várjuk a Bútorszövetség titkárságán.


forrás: butorszovetseg.hu


Tetszett a cikk?