Vad stílusú otthon – vissza a természethez életforma

A Diller Scofidio + Renfro által tervezett Zaryadye Park –– a design stúdió nevéhez fűződik a new york-i High Line Park is – ahhoz az irányzathoz sorolható, amely Wild Urbanism néven vált ismertté. A trend jellemzője, hogy a természet, a vidéki táj megjelenik a városban, kommunikál az épített környezettel, és ezáltal egy új típusú közösségi teret hoz létre. 

A renaturációs folyamat, amely leginkább a metropoliszokra jellemző, megjelenik a belsőépítészetben és a belső terek dizájnjában is. 

Milánót követve, a Stefano Boeri építész studió egy vertikális erdő létrehozásán dolgozik. A 117 méter magas Tour des Cedres (Cédrusok tornya) 100 fának, 6 000 cserjének és 18 000 évelőnek – futó- és talajtakaró növényeknek – fog otthont adni. A zöld felhőkarcolóban névadójának, a cédrusnak négy különböző fajtája kap majd helyet. A cédrust, a Föld egyik legfenségesebb fafajtáját ősidők óta szentként tisztelik, hiszen a legextrémebb éghajlati viszonyokhoz is alkalmazkodni tud. Egy valódi “műemlék”, amely akár 2 500 évig is elélhet. 

Az épületbelsők kialakítása és a bútordizájn is inspirálódik ezen új, képzelet alkotta növényvilág által, közvetítve azt a széles körben elterjedt vágyat, hogy újjáéledjen a természettel való kapcsolat, annak legvadabb, legkevésbé megszelídített formája. A természet alkotóelemei erőteljesen – mint a dizájn szerves része, a külső természet kiterjedése és nem mint puszta dekoráció – jelennek meg ebben a kontextusban.


Tetszett a cikk?