Szakmai kiállítás és konferenciák szeptemberben

INNOLIGNUM
Szeptember 8-án, csütörtökön megnyitotta kapuit a 8. innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Sopronban, a Novomatic Arénában. Több mint 80 kiállító, valamint számtalan szakmai program és kipróbálni való látványosság várta a látogatókat egészen szombat késő délutánig.

Az idén közel 8500 négyzetméteren felvonuló kiállítás megnyitóján, csütörtökön jelen volt Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium, állami földekért felelős helyettes államtitkára, dr. Simon István, Sopron alpolgármestere, prof. dr. Faragó Sándor, a NyME rektora és Nagy Zsolt, a rendezvényt szervező Sopron Holding Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket és hangsúlyozták, hogy alkalmak és egyben az évek száma is arra ösztönzi a szervezőket, hogy a vásár itt, a leghűségesebb városban minél nagyobb szakmaiságot, érdeklődést, látogatottságot és nem utolsósorban elégedettséget jelentsen mind a kiállítók, mind a látogatók számára. A rendezvényen több díj is kiosztásra került, a z innoLignum Vásárdíjat az Ohra Regalanlagen Gmb H, a Hyab Daru szerviz és a Tempel Kft. nyerte el, Sopron Megyei Jogú Város különdíját a Mát yás Fakereskedő Kft. kapta, a Kereskedelmi és Iparkamara különdíját a Stoki Bútormanufak túra Kft. vehette át, majd az innoLignum 2016 közönségdíjas kiállítója a Földművelésügyi Minisztérium lett. A Simonyi Károly Kar standját ipari termék- és formatervező mérnöki szakos hallgatók – Csoma Sarolta, Domokos Áron, Erdei Nóra Virág, Horváth Máté, Horváth Réka, Németh Dóra, Németh Jácint, Pupp Dávid, Szabó-Thomka Sámuel és Takács Tünde – munkái ékesítették.

UNILIGNUM KONFERENCIA
A Nyugat-magyarországi Egyetem és partnerei szervezésében idén először került megrendezésre az UniLignum nemzetközi konferencia, „Fenntartható erdőgazdálkodás, megújuló anyagok, intelligens technológiák és környezeti nevelés a klímavédelem szolgálatában” címmel. A konferencia 2016. 09. 08–10. között számos tudományos előadással és szakmai programmal várta a résztvevőket. A rendezvény fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, résztvevői pedig négy kontinens neves kutatói és szakemberei voltak. Az innoLignum szakkiállítás
megnyitójával egybekötve volt az UniLignum konferencia megnyitója és a plenáris előadások is. A megnyitón üdvözletet mondott prof. dr. Faragó Sándor, a NyME rektora, előadást tartott prof. dr. Mátyás Csaba (NyME), prof. dr. Alfred Teischinger (BOKU Bécs), Kárpáti Béla (EESZT), dr. Andreja Kutnar (COST Action FP1407) és dr. Gus Verhaeghe (InnovaWood). A konferencia plenáris ülése szervesen kapcsolódott az innoLignum erdészeti és faipari szakvásár megnyitójához, hiszen számos területet felölelt, mint a fenntartható erdőgazdálkodás, a
fenntartható faipar, a klímavédelem, a faanyagok szerepe a feltörekvő biogazdaságokban, új környezetbarát eljárások kidolgozása, megújuló alapanyagok nagyobb elterjesztése, illetve az oktatás-kutatás-ipar elengedhetetlen együttműködése.

LOMBOSFA-KONFERENCIA


Hetedik alkalommal került megrendezésre Sopronban a lombos fafajok hatékony és környezettudatos felhasználásával foglalkozó nemzetközi konferencia, a Lombosfa Konferencia (Hardwood Conference) a Nyugat-magyarországi Egyetem, a bécsi BOKU University és az ERFARET Nonprofit Kft. szervezésében. A kétnapos esemény témájában és időpontjában kapcsolódik a COST Action FP1407 soproni rendezvényéhez, mely a klímavédelem szempontjából az erdészeti szerepvállalással, a megújuló anyagokkal és a környezetkímélő technológiákkal, valamint a téma oktatási kérdéseivel foglalkozik. A megnyitón köszöntőt mondtak a konferencia főszervezői: prof. dr. Alfred Teischinger (BOKU Bécs) és prof. dr. Németh Róbert (NyME, tudományos és külügyi rektorhelyettes). A kétnapos rendezvényen mintegy 76-an vettek részt, összesen 18 különböző országból (4 kontinensről). A program gyümölcse 37 előadás és 15 poszter volt tudományos, illetve szakmai témakörökben, valamint számos jövőbeli projekt, együttműködés és kapcsolatrendszer kiépítése a megjelent egyetemek, kutatóintézetek és cégek között.

AKTUALITÁSOK A FARAGASZTÁSBAN


Szeptember 9 - én, a Minőségi Ragasztók Klubja szer vezésében ismét megrendezésre került a Ragasztási Konferencia. Az „Aktualitások a faragasztásban 2016" című konferencia a NyME Központi Vizsgálólaboratóriumának, a Faanyagtudományi Intézetnek és a Bútor- és Épületasztalosipari Tanszéknek a szervezésében, hazai tudományos és iparági szereplők részvételével valósult meg. A kétévente megrendezett konferencián elhangzott előadások a faiparban alkalmazott ragasztóanyagok széles spektrumát ölelik fel, a diszperziós ragasztóktól kezdve egészen a tartószerkezeti ragasztókig. Valamennyi megjelent egyetemi, illetve faipari munkatársak, valamint faipari mérnök szakos hallgatók átfogó képet kaphattak az aktuális trendekről és újdonságokról a faragasztás témakörében. Az MRK-tagokon kívül 10 cég is képviseltette magát a rendezvényen.

Forrás:
cyberpress.hu,
nyme.hu, minosegiragasztok.hu
Fotók:
Szeles Péter, Elek László,
Pozsgayné Fodor Fanni

SZAKMAI ELŐKÉSZÍTŐ HÉT
A Simonyi Károly Kar oktatói és vezetősége fontosnak tartják, hogy a hallgatók már elsőéves korukban könnyen beilleszkedhessenek, megismerjék oktatóikat és szaktársaikat, belelássanak választott szakmájuk rejtelmeibe, valamint átfogó képet kapjanak a szakma valamennyi részterületéről. Ezért mielőtt az újonnan felvett elsőéves hallgatók belekezdtek volna idei tanulmányaikba, egy úgynevezett „Szakmai előkészítő program”-on vettek részt, melyre a tanév első hetében került sor, vagyis 2016. szeptember 5–10. között. A faipari mérnök hallgatókat végzettség szerint különválasztották. A gimnáziumban végzettek hétfőn megismerkedtek a faipari kéziszerszámokkal, kisgépekkel, illetve a tanműhellyel, kedden a lap-, illetve tömörfa-megmunkálási technológiákkal, szerdán a CNC-megmunkálással és -technológiával, majd csütörtökön a lapgyártási technológiákkal. Azok, akik már rendelkeztek szakmai előképzettséggel, azoknak hétfőn bemutatták a laboratóriumokat és az eszközparkot, kedden a rétegelt-ragasztott tartószerkezet  vizsgáló laboratóriumot tekinthették meg, szerdán a faenergetikai, bútor- és ablakvizsgáló laboratóriumot látogatták meg, csütörtökön pedig a ragasztási, felületkezelési, kompozit és papíripari laboratóriumokat nézték meg. A csoportok 3 külön csapatra oszlottak, és forgószínpadszerűen vettek részt egyegy foglalkozáson. Mindkét csoport számára közös elfoglaltságot jelentett a program kezdetén, hétfőn a dékáni, szakfelelősi köszöntést követően a Ligneum Látogatóközpont megtekintése, továbbá a program befejezéseként, a pénteki napon a TAEG Fűrészüzemének és az IKEA Industry Kft. bútorgyár megtekintése. Az elsőéves gazdaságinformatikusok a délutánonkénti matematikai felkészítő foglalkozások előtt délelőttönként a szakon folyó oktatásról, a szakma főbb irányairól, a szakmai és a személyes lehetőségekről is képet kaptak. Hétfőn előadást hallottak a szak sajátosságairól, a mentorokról, a mentorrendszerről, illetve megismerkedtek a szak oktatóival. Kedden az önálló labor tantárgyról, a programozásról és a szak részterületeiről kaptak széles körű tájékoztatást, szerdán az egyetemmel, az egyetemi élettel, a szokásokkal és a kihívásokkal ismerkedhettek meg, csütörtökön pedig részletes tájékoztatást kaptak a szakma elméleti és gyakorlati hátteréről, a vállalatirányítási rendszerekről, a gazdasági tárgyakról és az infrastrukturális témakörről. Ezek mellett, kedden szülői fórumot is tartottak az elsős hallgatók szülei, családtagjai számára.

Az elsőéves mechatronikai mérnök ha llgatók a z informatikus hallgatókhoz hasonló előkészítő héten vettek részt. Hétfőn a hallgatók megismerkedhettek a szak sajátos ságaival, ok t atóival és laboratóriumaival, kedden meglátogatták az egyetem épületeit, fontos hivatalait, szerdán bejárták Sopron város főbb helyszíneit és nevezetességeit, csütörtökön pedig felkészítést kaptak az első hetekre és átfogó információt a duális képzésről.

A szakmai előkészítő hetet a szakok szakfelelősei szervezték: dr. Fehér Sándor, dr. Bacsárdi László és Tatai Sándor.

Kép: Soós Sándor

TANÉVNYITÓ ÜNNEPI TANÁCSÜLÉS
A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karának 2016/2017. évi Tanévnyitó Nyilvános Tanácsülésére 2016. 09. 17-én került sor a Közgazdaságtudományi Kar aulájában.

Dr. Alpár Tibor, az SKK dékánja elmondta, hogy 1962, a kar megalapítása óta több új képzési területtel bővült a kar képzési palettája, melynek gyümölcse számos sikeres faipari, papíripari, ipari termék- és formatervező mérnöki, gazdaságinformatikus és tervezőművész diploma
lett. A legújabb képzés a mechatronikai mérnöki képzés, mely idén szeptemberben indult Sopronban, az Autoliv Kft. támogatásával. A multidiszciplinárissá fejlődött karra az idei felvételi eljárásban 161 hallgatót vettek fel – felsőfokú szakképzésre 10 főt, alapképzésre 112 hallgatót, mesterszakokra pedig 39 főt –, valamint doktori képzésre 13 főt. A kar idén 18 külföldi hallgatót fogadott be Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal, közülük hárman PhD-hallgatók. Az egyetemi oktatás és kutatás alappillérei az oktatók és kutatók, így folyamatosan gondoskodni kell a megújulásról, az utánpótlásról. A 2016-os esztendőben a kar doktori iskolájában négyen védték meg sikeresen doktori téziseiket, és hárman habilitáltak sikerrel. Dr. Csóka Levente elnyerte a professzori kinevezést, mely a Magyar Közlönyben szeptember 1-jén vált nyilvánossá. A dékán méltatta a kar oktatóinak sikereit, közülük prof. Bariska Mihályt, aki Fazekas miniszter úrtól az Életfa emlékplakett ezüst fokozatát vehette át, és Soltra E. Tamást, aki immáron negyedszer tervezhetett arany forintot a Magyar Nemzeti Banknak, ezúttal
Zsigmond király érméje alapján. A köszöntő beszéd végén pedig az aranydiplomás mérnökökhöz szólt, akiknek megköszönte az elmúlt évtizedek alatt végzett munkájukat, a kar hírnevének öregbítését, és gratulált az aranydiplomájukhoz. Ezután következett a kitüntetések, illetve díjak átadása. Dr. Patkó István okleveles gépészmérnök, műszaki tanár, az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Karának korábbi dékánja részére a NyME szenátusa Nyugat-magyarországi Egyetemért Emlékérem kitüntetést adományozott, elismerve és nagyra becsülve dékánként és intézetigazgatóként végzett munkáját a közös könnyűipari mérnök képzésben, valamint a két kar együttműködésének fejlesztésében. A kitüntetéssel a Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola is köszönetét fejezte ki külső tagként, előadóként és témavezetőként végzett tevékenységéért. Az első Molnár Sándor Emlékdíjat Eső István faipari mérnök hallgató kapta a faipar fejlesztéséért végzett tudományos tevékenysége – TDK-helyezés, OTDK-különdíj, 2016. évi Új Nemzeti Kiválósági Program nyertes pályázat, OTKA – K-116216 azonosítójú projektmunkában való részvétel – elismeréseként.

A Roller Kálmán Ösztöndíjat, melyet az egykor Kanadában végzett soproni erdőmérnökök alapítottak, a 2016/17-es tanévben Kálnai Levente faipari mérnök hallgató nyerte el. Az Ipar 4.0 jelentőségének rohamos növekedését figyelembe véve, a soproni gazdaságinformatikus képzés e területen elért eredményeinek elismerésére és fejlődésének elősegítésére a NETvisor Zrt. összesen 5 millió forintos támogatást ajánlott fel, amelyet az SKK Ipar 4.0 rendszerek és alkalmazások fejlesztése témakörbe eső informatikai hallgatói ösztöndíjakra fordíthat. Az ösztöndíjat Erdei Imre, Pintér László Tamás és Szőke Péter gazdaságinformatikus alapszakos hallgatók nyerték el.

A tehetséges ipari termék- és formatervező mérnöki szakos hallgatók elismerésére és támogatására jött létre a Tari Attila-díj, melyet a szak oktatóinak javaslata alapján 3 fő kaphat meg. Idén ezt a díjat Tálosi Andrea Katalin mesterszakos, Németh Jácint és Timár István lapszakos hallgatók vehették át.

Balog Zoltán úr, az Emberi Erőforrások minisztere az SKK 5 hallgatójának kiemelkedő tanulmányi eredményük, szakmai területen végzett példaértékű munkájuk elismeréséül a 2016/2017- es tanévre Köztársasági Ösztöndíjat adományozott, név szerint Csoma Sarolta ipari termék- és formatervező mérnöki alapszakos hallgatónak, Horváth Máté ipari terméktervező mérnöki mesterszakos hallgatónak, Kálnai Levente faipari mérnöki alapszakos hallgatónak, Pintér László Tamás gazdaságinformatikus alapszakos hallgatónak, és Sánta Dóra Barbara
építőművész alapszakos hallgatónak. Immár ötödik alkalommal került sor az aranydiplomák átadására, melyeket dr. Alpár Tibor dékán és prof. dr. Faragó Sándor rektor adott át. A 22 fős évfolyam valamennyi tagja át tudta venni oklevelét: Auerbach József, Bóna Zsuzsanna (dr. Ádámfi Tamásné), Bukovi István, Csizmadia Gabriella, Gáldonyi László, Gyenis László, Hegyi János László, Horváth Ferenc, Kiss Imre, Kulcsár Gábor, Lázár István, dr. Márkus István, Mátrai Ferenc József, Mihalovszky Tibor, Módos Vilmos, dr. Molnár László, dr. Orbay László, Pásztor Péter, dr. Szabó Miklós, Takáts László, dr. Várallyay Csaba és Vernes István. Az évfolyam nevében dr. Molnár László címzetes egyetemi docens, az évfolyam valétaelnöke mondott beszédet. Gratulálunk kitüntetettjeinknek, díjazottjainknak, és gratulálunk és további
jó egészséget kívánunk aranydiplomás mérnökeinknek!

Képek:
Vas Zsigmond, Mőcsényi Miklós


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-oktober-67-71


Tetszett a cikk?