EUROSKILLS 2016, Göteborg szakmai verseny

Kiválóan szerepeltek a magyar asztalosok a EuroSkills 2016 szakmai versenyen! Stadler Bence épületasztalos szakmában 2. helyezést ért el, így ezüstérmet szerzett. Liszi Roland bútorasztalos szakmában 5. helyezést ért el, kiváló teljesítményének és magas pontszámának köszönhetően Medallion of Excellence kiválósági éremben részesült.

Az ötödik alkalommal meg rendezett Euroskills szakmai versenyen 28 ország közel 500 versenyzője mérte össze tudását 35 szakmában. Magyarországot 16 fiatal szakember képviselte 14 szakmában. A háromnapos versenyt összesen 76 000 fő látogató tekintette meg a helyszínen. Ezüstérmet szerzett még az ICT Specialista csapat, valamint bronzérmet szerzett a virágkötő, fodrász, szépségápoló és a hegesztő versenyző. A bútorasztalos szakma mellett pedig átlag feletti teljesítménnyel kiválóság érmet sikerült szerezni az ápolás és gondozás, és a mechatronika szakmában. Így két ezüst, négy bronz és három kiválósági éremmel tért haza a magyar csapat a göteborgi versenyről.

Stadler Bence és Liszi Roland a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának tanulója. Az előző tanévben bútoripari technikusként végeztek iskolánkban. Korábbi tanulmányaikat a Székesfehérvári SzC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában végezték, ott szereztek érettségit és asztalos végzettséget. A két versenyző már a hazai szakmai versenyeken is bizonyított. 2015-ben az SZKTV-versenyen Stadler Bence 1., Liszi Roland 3. helyezést ért el asztalos szakmában, idén pedig már Kaesz-színekben megnyerték a faipari technikus OSZTV-versenyt. Tavasszal a Magyar Asztalos versenyen is dobogón végeztek.

A versenyre a magyar asztalos csapat szponzorálását a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum, a Festool Magyarország és a H-Didakt Kft. biztosította.

Minden versenyzőt egy, a saját országából érkezett szakér tő kísér a versenyre, a z épületasztalos szakmában Babanecz Csaba főszakértő, a bútorasztalos szakmában pedig Fekete Zoltán szakértő töltötte be ezt a tisztséget. A szakértők feladata a versenyző felkészítésének koordinálása, a versenyfeladatok és az értékelési rendszer kidolgozása. A verseny lebonyolításával kapcsolatban pedig különböző feladatokat látnak el és folyamatosan értékelik a versenyzők munkáját.

A versenyzők Babanecz Csaba és Fekete Zoltán szakértő koordinálásával készültek a versenyre a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának idén tavasszal elkészült nemzetközi szintű felkészítő műhelyében. A felkészülés során több alkalommal részt vett a csapat egy- vagy többnapos szakmai bemutatón vidéki iskolákban és szakmai rendezvényeken.

A verseny 3 napig tartott és a versenyzőknek 18 óra állt rendelkezésükre a versenyfeladatok elkészítésére. A feladat a versenyzők számára ismert volt, és előzőleg gyakorolhatták, de a verseny előtti napokban 30 százalékban megváltozott a szakértők javaslatai alapján, így a végső versenyfeladatot már csak az első versenynap reggelén ismerhették meg a versenyzők.

A versenyzők munkájának értékelését a szakértők végezték minden versenynap végén, illetve verseny közben, az előzőleg kidolgozott pontozási kritériumok alapján.

A szakértők az összes szerkezeti kötés kialakítását értékelték ragasztás előtti állapotban. Az összeragasztott és elkészített feladatnál pedig a külső megjelenés, a méretpontosság és a felület- kidolgozás került értékelésre. Az épületasztalos szakmában 9 versenyző plusz egy koreai vendégversenyző mérte össze tudását. Az épületasztalos versenyzőknek egy ablakszerkezetet kellett elkészíteniük, amely három modulból épült fel. A z első modul egy 1:1-es méretű rajz készítése, a második modul az ablakkeret, a harmadik modul pedig az ablaktok szerkezeti kialakítása és összeépítése volt. A feladat tölgy és kőris fafajból készült.

A bútorasztalos szakmában 14 ország versenyzője és plusz két vendégversenyző (koreai és kanadai) mérte össze tudását. A bútorasztalos versenyzőknek egy fiókos asztalt kellett elkészíteni tömörfából és furnérozott lapalkatrészekből. Az asztal furnérozott tetőlapja osztott kialakítású és felnyitható. Az asztalkávában a fiók mellett tároló részeket kellett kialakítani. A tetőlap furnérozását és éllécezését a versenyzők készítették el. Az asztalkáva összeépítése szakállas vésett csapozással történt. A fiók fecskefarkú fogazással került összeépítésre.


Magyarországot 16 fiatal szakember képviselte 14 szakmában.


A vendégversenyzők munkáját is értékelték, de pontszámuk nem számított bele a végeredménybe. A versenyzők számára mindkét szakmában az alapanyagokat, a gyalupadokat és az asztalosipari gépeket (kombinált gyalugép, asztalos körfűrészgép, szalagfűrészgép, asztalos marógép, hosszlyukfúró gép) a szervezők biztosították. A versenyzők használhatták a saját, illetve a szponzorok által biztosított kéziszerszámokat és kézi kisgépeket is, az előzőleg megadott szerszámlista és szabályok alapján. Versenyzőink részére a szerszámokat és a kézi kisgépeket a Festool Magyarország biztosította. 

Köszönet mindenkinek, aki részt vett a versenyzők felkészítésében, támogatta az asztalos versenyzőket és hozzájárult ahhoz, hogy ilyen fantasztikusan szerepeljenek a EuroSkills 2016 szakmai versenyen. Gratulálunk a versenyzőknek a versenyen nyújtott kiváló teljesítményhez és a csodálatos eredményekhez, illetve a versenyen és a felkészítés alatt végzett kiemelkedő és példamutató munkájukhoz. További sikeres és eredményes munkát kívánunk.

További információk a versennyel kapcsolatban:
www.tanmuhely.hdidakt.hu
www.festool.hu
www.bkszc.hu
www.skillshungary.hu
www.euroskills2016.com
www.babanecz.hu


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-december-16-18


Tetszett a cikk?