Újabb rekordok az építőipari csúcsvásáron

Végtelen nyugalomban ült a rézbőrű indián a székén. Különösebb dolga úgysem volt, csupán szemlélni a mellette elhaladó hömpölygő tömeget. Persze sokan lehorgonyoztak előtte, mert vagy az errefelé ritkának számító férfiembert bámulták meg, vagy azt a gigantikus méretű fenyő farönkökből épített faházat, ami mögötte tornyosult.

Akárhogy is, látnivaló bőven akadt az idei, így a BAU 2017 nevet viselő monstre seregszemlén. A müncheni vásárvárosban helyet foglaló rendezvény ismét kitárta kapuit az építőiparban érdekelt nagyközönség előtt. A kétévente megrendezésre kerülő szakvásár kitett magáért: az építészet, építőipar, építési alapanyagok és rendszerek területei iránt érdeklődő szakmai közönség és lakosság számát tekintve idén ismét egy rekordot állított fel: több mint 250 000 látogató, ezen belül 80 000 külföldi érkezett január 16. és 21. között a bajor fővárosba. Volt is miért végigróni a végeláthatatlan hosszúságú kiállítási csarnokokat: az építőipar jövőbeni technológiái itt valóban testközelből voltak tapasztalhatók. Építési és belsőépítészeti megoldások, melyek az új építésű projekteket ugyanúgy segíthetik, mint a felújítási, illetve a modernizációs beruházásokat. Nézzünk néhány érdekességet a széles felhozatalból.

ASZTALOSIPARI KÉZISZERSZÁMOK

Farönkök, táblásított nyersanyagok. Ezek a kellékek szinte minden szerszámgyártó cég standján jelen voltak, hogy a kiállított legújabb fejlesztésű kéziszerszámokat ki lehessen próbálni. Itt aztán tényleg lehetett nyúzni a cuccot: fűrészelni, vágni, karnyi hosszúságú csavarokat behajtani, gyalulni. Senkit sem zavart, hogy a nap végére már helyenként bokáig ért a faforgács. Egyedi fejlesztésű irányvonalakat, különlegességeket szinte minden gépgyártó bemutatott, ám emellett volt egy egyértelműen közös tendencia is. Ez pedig a vezeték nélküli építés. Vagyis eljött a széles körben felhasználható akkus gépek kínálatának ideje. Ma már a legtöbb gyártó arra törekszik, hogy markáns teljesítményeket a lehető leghosszabb ideig lehessen kipréselni ezekből a kéziszerszámokból. Az egyik úttörő ebben a törekvésben a METABO, aki idén májusban dobja piacra a legújabb fejlesztésű LiHD akkuk új generációját, 7.0 és 3.5 Ah-s kapacitással, azonos teljesítőképesség mellett.

A 7.0 Ah egy LiHD akkunál azt jelenti, hogy egy akkutöltéssel több mint dupla annyi ideig lehet dolgozni, mint a líthium-ionos akkukkal. Ráadásul a német cég az összes készülékére csatlakozó aljzattól való függetlenséget ígér (bármelyik akku bármelyik géphez), és valamennyi új LiHD akkuegységre ingyenes hároméves garanciát vállal. Találtam itt komoly űrmértékű akkus porelszívót és falcsiszolót ugyanúgy, mint 2400 W-os, 230 mm-es nagy sarokcsiszolót. Emellett a faiparosok számára igazán jó hír lehet az új csavarbehajtó. Az LTX osztályba tartozó háromfokozatú fúrócsavarozók a jól bevált kétfokozatú funkciók mellett akár percenkénti 3800 fordulatos sebességre is képesek a harmadik fokozatban. Ez a sebesség már nemcsak a fában való roncsolásmentes fúráshoz nagy előny, hanem a fémbe való  kisebb fúrásoknál is. Teljesítménye fában 65 mm-es furatátmérőig értékelhető, acél esetében ez az érték 13 mm. Az SB 18 LTX-3 BL QI ütve fúró emellett falazatba akár 16 mm-es átmérőjű furatokat is képes fúrni. További előnyei a szénkefe nélküli készüléknek, hogy a biteket és a hatlapú fúrókat fúrótokmány nélkül, közvetlenül is be lehet helyezni az orsóba – így a rövidebb és könnyebb géppel jobban boldogulunk a szűk helyviszonyok mellett. Bekapcsolható impulzus üzemmódot is találunk rajta a szoros csavarok kicsavarásához és a sima felületeken való fúráskezdéshez. Ha pedig extrém teljesítményt akarunk kihozni a készülékből (pl. hosszú csavar behajtása keményfába), akkor az ún. PowerX3 nyomatékelőtét alkalmazásával a készülékünk nyomatékát megháromszorozhatjuk. Mindez elég jól hangzik. Majd meglátjuk májusban, hogy milyen ár párosul az érték mellé.

NYÍLÁSZÁRÓK

Menjünk tovább, kicsit kukkantsunk be a nyílászárók kínálatába. Az első átfogó benyomásom az volt, hogy az ajtókat, ablakokat felvonultató több mint 1 hektáros alapterületű csarnokban alig találkoztam műanyag nyílászáróval. Kérem, ez ma már nem divat arrafelé. Vagy, ha
másképp akarnám megfogalmazni: fellélegezhetünk – mondhatnánk stílusosan, környezettudatosságunkat előtérbe helyezve.

Ami viszont jelen volt: a tömörfa, a furnéros frontmegoldások, az üveg, az alumínium. Mindegyik anyag a maga természetes jellegét, hangulatát hirdette a letisztult formavilágban. Ahol pedig az ajtólapok átlátszóak voltak, ott az ajtótokok mögül rejtett LED-világítás nyújtott további esztétikai élményt. A vasalatok, zárak, kilincsek terén a technikai vívmányokhoz kapcsolható szinte minden újítás. Mágneses érintkező felületek a hagyományos bevéső zárak helyett, okos eszközökről irányítható intelligens kilincsek, kulcsok és zárbetétek helyett. Csak bízhatunk abban, hogy a józan ítélőképesség is beépül majd és végig jelen lesz ezeknél a high-tech újdonságoknál.

ÉPÍTÉSI VASALATOK

Építőipari szakkiállítás lévén, főként a faházépítéshez, favázas szerkezetekhez, belsőépítészeti megoldásokhoz kínálták portékájukat a fás vasalatgyártók és -forgalmazók. A Pitzl német cég kínálatát górcső alá vetve, ügyes és kreatív megoldás a „Stecksystem Z” faoszloptartó vasalat.

Pár kézmozdulattal, időigényes és bonyolult csavarozások nélkül az új rendszer hatékony szerelési megoldást tesz lehetővé: maximális teherfelvétel függőleges (pl. nyomás, húzás) és vízszintes  terhelési irányokba. Az oszloptartó már üzemi körülmények között előre rögzíthető, így az építkezésen gyors és kényelmes szerelést tesz lehetővé. A Stecksystem-nek köszönhetően a felső lap (ami a tartóoszlopra rögzül) egyszerűen rögzíthető vagy éppen oldható az oszloptartóról, mivel pár mozdulattal szétválasztható a két alkatrész. A másik előny a magasságállítási lehetőség teljes terhelés alatt, ami a beépítés után nyújt egyszerű korrigálást. Körbenézve még itt a standon: kiemelt termék volt a HVP kötőelem rendszer, ami tartószerkezeti elemek fa-fa kötéséhez használható. A főtartók és a melléktartó faelemek minimális keresztmetszeti méretét ismerve ki tudjuk választani a megfelelő vasalatot, amihez a katalógus még a használandó facsavar átmérőjét és effektív menethosszát is hozzárendeli, hogy a kívánt statikai eredményt kaphassuk.

(TÉR)BURKOLÓ ALAPANYAGOK

Nézzünk egy kis belsőépítészeti trendet is. Idén is nagy hangsúly helyeződik a térhatású burkolatokra. Falak, plafonok, álmennyezetek, parapet falak burkolására, dekorációjára közkedvelt választás. Minden olyan alapanyag szóba jöhet, aminek markánsabb felületi struktúrája van, ívelt, rücskös, érdes, felületmart. Minimál stílust, modern vagy épp retro hangulatot, sőt teljesen egyedi megoldásokat is áraszthatnak. Ez utóbbihoz szolgált jó ötlettel az a kanadai vállalkozás (Barker Manufacturing Inc.), ahol is a faburkolatok gyártásához a művészi ihletettséget is párosították. A fa felületét gépi úton úgy alakították ki, hogy a textúrája bárdolt hatást mutasson, a felületét pedig vagy festették, vagy égetéssel tették egyedi hatásúvá. Az égetéses dekorációnál is volt olyan megoldás, amit éppen csak megpörköltek, illetve olyan, amit teljesen elszenesítettek. Erre került egy olyan végső felületkezelés, ami korommentessé, kellemesen tapinthatóvá tette a felületet.

A világ vezető építőipari szereplői idén ismét bemutatták újdonságaikat a BAU kiállításon, Münchenben. Mindezek a lehető legjobb mértékben elégíthetik ki a mai rohanó világ egyre szélesebb körű innovációs és technológiai szaktudás igényét. Erre a szaktudásra azonban szükségünk is van, ha felelősségteljesen szeretnénk műszaki válaszokat találni földünk legégetőbb ökológiai és takarékossági kérdéseire.


Kapcsolódó dokumentum:


ujabb-rekordok-az-epitoipari-csucsvasaron


Tetszett a cikk?