Egyetemi hírek 2017 január-február

Állásbörze - mérnökhiány van!

A rendezvény előtt dr. Alpár Tibor, dr. Andor Krisztián és dr. Kocsis Zoltán előadást tartott a hallgatók számára a specializációválasztással kapcsolatban, mely nagyban meghatározza a tanulmányi és szakmai fejlődésüket.

Fél évvel ezelőtt még 26, december 7-én már 36 cég részvételével zajlott a karon a Magyar Bútor és Faipari Szövetség, az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség, a FAGOSZ és a PANFA Akkreditált Innovációs Klaszter támogatásával tartott állásbörze, amelyre százötven nyitott pozícióval érkeztek a karrierlehetőséget kínáló vállalatok. Az állásbörzén többek között részt vett az AUDI Hungaria Motor Kft., Sixay Bt., Effix-Marketing Kft., Falco Zrt., NYPAN Kft., JAF Holz Ungarn Kft., Lignomat Kft., Ubrankovics Gerenda- és Készházgyártó Kft., Egererdő Zrt., Mátraparkett, Pannon Falap-Lemez Kft., Csercsics Faipari Kft., Lumberfa Kft., Salix Lignum Kft., Falco-Sopron Bútor Kft., Árkossy Kft., Garzon Bútor Zrt., Leitz Hungária Szerszám Kft., Autoliv Kft. stb.

„A kis- és közepes vállalatoktól a nagyvállalatokon keresztül egészen a multinacionális cégekig érkeztek kiállítók szerte az országból, ami arra utal, hogy a szakmának szüksége van olyan mérnökökre, akiket a karunk képez” – mondta Pakainé dr. Kováts Judit tanszékvezető egyetemi docens, a rendezvény főszervezője.

A kar és az ipari szereplők már korábban is szoros kapcsolatot ápoltak: a ma futó és frissen indított képzéseket a munkaerőpiac szereplőivel együttműködve a valós igényekhez igazították, a bázisiskolai rendszer kialakításával pedig már a szakoktatástól egészen a kamarai jogosultságot biztosító posztgraduális képzésekig teljes vertikumban folyik a jövő mérnökeinek képzése Sopronban. A faipari vállalatok már felismerték a duális képzésben rejlő lehetőségeket, amely ugyan több energiabefektetést igényel a hagyományos képzéssel szemben, azonban a hallgatóknak az életpályamodell, az anyagi függetlenség és a munkatapasztalat jó lehetőséget jelenthet egy tudatos jövő építésére. Az állásbörze kitűnő lehetőséget kínál arra, hogy a vállalat és a pályázók megismerkedjenek egymással, az első benyomás kiemelkedő jelentőségű – később azonban többkörös felvételi eljáráson is tesztelik a jelentkezők szakmai ismereteit. Az állásbörze után a cégek zártkörű megbeszélést tartottak a Ligneum Látogatóközpontban.

Simonyi Károly nap

A szakmai hét utolsó napján és egyben a Simonyi Károly Napon a kar Tudományos Diákköri Konferenciát szervezett. A konferencián a kar aktív hallgatói vehettek részt tudományos dolgozat, terv vagy műalkotás benyújtásával.

A konferencia lebonyolítására december 14-én került sor. Korábban, november 30-án került megrendezésre a Művészeti Diákköri Konferencia, melyről szintén itt számolunk be. A tudományos és művészeti diákkörök jelentik a legrangosabb seregszemlét a tehetségüket, kreativitásukat megmérettetni kívánó egyetemi hallgatók számára.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára összesen hét diákot juttatott tovább a szakmai zsűri, az első három helyezettet, a három különdíjast és Pintér Tamás IV. évfolyamos gazdaságinformatikus hallgatót.

A díjazottakon kívül az előző tanévi konferenciáról továbbjutó négy hallgatóval együtt 11-en képviselik az intézetet, a kart és az egyetemet az áprilisában Pécsett rendezendő Országos Művészeti Diákköri Konferencián.

A Simonyi Károly Diáknap nem lenne teljes a már hagyományossá vált sportesemények nélkül: a konferencia után asztalitenisz-, kosárlabda-, darts-, csocsó- és tekeversenyekettartottak az Egyetemi Sportcsarnokban és a kollégiumokban.

Bővebben a Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencián előadott tudományos munkákról a lap következő számában olvashatnak az érdeklődők.

A TDK–MDK szervezői: dr. Fehér Sándor, dr. Molnár László, Agoston Gabriela.

Önálló labor konferencia

2016. december 6-án került megrendezésre az Önálló Labor Konferencia, melynek keretében a hallgatók 10 perces előadásban számoltak be féléves kutatói munkájukról.

A konferencián való részvételhez beadandó dolgozatot is le kellett adniuk, melyben a szemeszter alatt elvégzett munka elméleti és gyakorlati hátterét is ismertették. Az előadásokat szakmai zsűri bírálta el, melynek tagjai prof. dr. Tolvaj László egyetemi tanár, dr. Komán Szabolcs egyetemi adjunktus, dr. Bencsik Balázs egyetemi adjunktus és Pribojszki Kata, az SKK HÖK általános alelnöke voltak. A konferencián részt vevő hallgatók automatikusan részt vesznek egy hallgatói versenyben. A legjobban teljesítő hallgatókat a Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány Molnár Sándor Hallgatói Kutatási Ösztöndíjban részesíti, amennyiben a nyertes hallgatók vállalják a 2016 decemberében megrendezésre kerülő TDK-konferencián való részvételt.

II. meghívásos faipari szakmai verseny és workshop

2016. december 7–8-án került megrendezésre az immár második Meghívásos Faipari Szakmai Verseny és Workshop.

A kétnapos versenyre összesen 12 intézményből érkeztek a háromfős csapatok. Az első napon a diákoknak az elméleti tudásukról kellett tanúbizonyságot tenniük a faanyagismeret és anyagismeret, síkmértani szerkesztés, szerkezettan, bútorgyártás, ajtó-ablak gyártás, szakmai számítás, gépészeti ismeretek és bútorstílusok témakörökben. Ezután a gyártó és forgalmazó cégek vizsgáztatták őket, ahol alapanyagok és faipari szerszámok ismeretére volt szükség. A második napon pedig el kellett készíteniük a versenyfeladatot, amely ez alkalommal egy íróasztal volt. A termék előállításához  szükséges magasfényű laminált forgácslapot a Falco Zrt., az élzáró anyagokat a Rehau Kft., a vasalatot a Demos Kft., míg a fenyő alapanyagokat az IKEA Industry Magyarország Kft. biztosította. Szoros versenyhelyzet alakult ki, de végül az első helyet a NYME SKK csapata, a második helyet a Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola és Szakiskola csapata, a harmadik helyet pedig a Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium csapata nyerte el.

Vállalati nap

A Ligneumban tartott vállalati napon 9 cég képviseltette magát: Forest Hungary Kft., Green Team Kft., NYPAN Kft., Trust Hungary Kft., Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. (Vérteserdő Zrt.), BEFAG Zalahalápi Parkettagyár, Falco Sopron Kft., Stoki Kft. és a Jankó Kft.

A cégek megismertették a hallgatókkal a cégalapítás mikéntjét, az általuk alkalmazott legmodernebb technológiákat, gyártási eljárásokat, termékinnovációkat, és szó esett a mérnökhiányról, a munkaerő-keresés és a munkavállalás viszontagságairól is.

A céges előadások után a Szombathelyi Műszaki SZC Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának képviselői, illetve a Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolájának képviselői felvázolták a hallgatóknak azt a lehetőséget, hogy aki faipari előképzettség nélkül nyert felvételt az egyetemre, az ingyenes felnőttképzésen vehet részt az egyetemi tanulmányok mellett, így levelező tagozaton 2 év alatt elvégezhetik az asztalos képzést.

Nyílt nap

Második nyílt napját tartotta a Simonyi Károly kar január 11-én Sopronban, ezzel segítve a pályaválasztás előtt álló középiskolás diákokat döntésük meghozatalában.

A rendezvényen közel 100-an vettek részt, az ország egész területéről érkeztek fiatalok és szüleik egyaránt. A kari nyílt napot dr. Alpár Tibor dékán nyitotta meg, majd bemutatta az egyetemet, hangsúlyozva: a kar különösen színes képzési palettával várja a műszaki, művészeti, informatikai érdeklődésű fiatalokat, nemcsak országosan egyedülálló, de az országban először Sopronban indított nagy múltú szakokkal is. A megjelentek betekintést nyerhettek a kar által kínált képzési területekbe, a munkaerő-piaci igényekbe, megismerhették az egyetemen végzettek elhelyezkedési lehetőségeit. A dékán kiemelte: mivel a hallgatók már tanulmányaik során bekapcsolódhatnak oktatóik mellett a szakmai és projektmunkákba, ezért a tanulmányi idő végeztével olyan szaktudással fognak rendelkezni az ifjú mérnökök, amellyel biztos állás várja őket az iparban. Dr. Magoss Endre oktatási dékánhelyettes a felvételi eljárás menetével és a felvételi tudnivalókkal ismertette meg az érdeklődőket, majd Németh Márton, a Hallgatói Önkormányzat alelnöke beszélt a selmeci hagyományokon alapuló soproni diákéletről. Az előadások után a kar szakjainak bemutatkozására került sor. A szakok betekintést engedtek mindennapi munkájukba, így előadásokra, nyitott gyakorlatokra és laborlátogatásokra is lehetőség nyílt, csakúgy, mint az oktatókkal és a jelenlegi hallgatókkal történő kötetlen beszélgetésekre.

A délutáni program keretében mutatkoztak be a faipari mérnöki és mechatronikai mérnöki duális képzések is, amelyek a tapasztalatok alapján nagyon népszerűek a diákok körében, hiszen már az első naptól kezdve nemcsak szakmai gyakorlatot, de rendszeres pénzkereseti lehetőséget is biztosítanak az azokra felvételt nyert hallgatóknak. A bemutatókon természetesen részt vettek a képzésekhez csatlakozott iparvállalatok is. A szakmai lehetőségeket a hazai és a nemzetközi piacon is meghatározó szerepet betöltő IKEA Industry Magyarország Kft., a Derula Kft., a Csercsics Faipari Kft., a Forest Hungary Kft. és az Autoliv Kft. ismertette.

Írta: Iszak Noémi


Kapcsolódó dokumentum:


allasboerze-mernoekhiany-van


Tetszett a cikk?