Könnyű a mesterség annak, aki tudja

Könnyű a mesterség annak, aki tudja

A Construma építőipari kiállítás adott helyet a Bútorszövetség idei szakmai napjának, egyben közgyűlésének is. A kezdés előtti nagy sürgés-forgás, színes kavalkád azt mutatta, hogy nemcsak szép számmal jelentek meg a meghívottak, hanem nagyon sok a fiatal is közöttük. Hamarosan azt is megtudhatják, miért.

A közgyűlés a szokásos formaságok mentén zajlott: a határozatképes tagság elfogadta a 2016-os mérleget és a 2017-es programtervezetet. A tavalyi év eredményeiről szólva: megvalósítottak négy sikeres üzemlátogatást, három kiállítást (Wood Like, Download, Mono Art Galéria), és két nemzetközi vásári látogatást (Isaloni, IDEA Bergamo). Emellett részt vett a szövetség egy ágazati együttműködés kiszélesítéséről szóló törekvésben, melynek eredménye a FÁS, vagyis a Faipari Ágazati Stratégia létrehozása. Ezen felül új honlappal büszkélkedhettek. A következő tematika egy kerekasztal-beszélgetés köré szerveződött, ahol is jelen voltak a faipari tervezés és gyártás területeinek egy-egy neves képviselői: Bazsó Ferenc építész, bútortervező, faipari szakoktató (MOME); Hidas Mátyás ügyvezető (Stulwerk Kft.); Király Adrienn designer; Szrnka Pál mérnök-közgazdász (LignoArt Kft.); Wilheim Gábor ügyvezető (Kanizsa Trend Kft.).

Többek között megvitatták az oktatás, a szakmai felkészültség és önképzés, a nemzetközi szereplés fontosságát, de szó esett szakmai sikerekről, kudarcokról is.

DOWNLOAD DESIGN

Íme, amit már ígértem, hogy miért is volt olyan sok fiatal, tini a közgyűlésen. A válasz: DD, vagyis Download Design.

Mit is takar a kifejezés és kik állnak mögötte? A Download Design egy projekt a designerek, a kivitelezők és a felhasználó között. Küldetése, hogy a designer és a kivitelező ingyen osztja meg szaktudása és kreativitása végeredményét a nagyközönséggel. A Bútorszövetség pedig az összekötő kapocs szerepét kívánja betölteni a tervező és a gyártó között.

Az idei bútortervezők, akik többségükben jelen is voltak (a MOME Design Intézet és Építészeti Intézet hallgatói): Barbarics Enikő, Barna Csaba, Barna Máté, Battai Hajnalka, Féja Dorottya, Hegyesi Márton, Kákóczki Fanni, Kurdi Szilvia, Németh Dóra, Péni Brigitta, Santana Diána, Schmidt Márti és Tibori Dorottya. Csupa fiatal, többségük még tanuló. Az idei tematika: kid, azaz kicsi gyerekek, pontosabban a nekik szánt bútorok volt. A tervezők vállalták, hogy ebben a témában olyan bútorokat terveznek, amelyeket adott esetben a felhasználók ingyen letölthetnek, felhasználhatnak.

Csupán néhány példát kiemelve – a teljesség igénye nélkül.

FRIZI, A GYEREKDÍVÁNY

A Frizi gyerekdívány visszacsempészi ezt a napjainkra eltűnőben lévő bútortípust a lakás legmozgalmasabb helyiségébe, a gyerekszobába. A gyerekek izgő -mozgó termés zetéhez alkalmazkodó kialakítás ideális napközbeni pihenőhellyé teszi ezt a bútort. Méreteiben kompakt, így a játékoknak is elég hely marad a szobában. A Frizi kárpitozást nem igényel, a párnázott részeket egy kreatív polifoam megoldás helyettesíti. A polifoam játékos karaktert kölcsönöz a bútornak és lehetővé teszi, hogy a gyermek kedve szerint befészkelhesse magát az elemek közé. Tervező: Hegyesi Márton

KELEMEN, TÁROLÓBÚTOR

A KELEMEN egy saját személyiséggel rendelkező, kis tárolóbútor, melynek tervezésénél az elsődleges cél a funkció és a szerethetőség volt. Az egyik változat csak polcos elemekkel rendelkezik, a másik kiegészült egy zsinóros plüsstartó résszel is, ahová a gyerekeknek elég csak bedobálni a puha cimborákat; a bútor feje pedig egy titkos tárolót rejt. A biztonság és a helytakarékosság is fontos szerepet kapott a tervezés során, ezért a bútor könnyen a falhoz rögzíthető és méretéből adódóan még egy kisebb lakás gyerekszobájában is elfér. 6 éves kortól ajánlott. Tervező: Battai Hajnalka

Az asztalosipar részéről részt vevő konzulensek és kivitelezők: Ertl Faipari Kft., Fagusz Faipari Kft., Futurus Műhely, Garzon Bútor Zrt., Kanizsa Trend Kft., Karrier Bútor Kft., Nyír-Demonich Zrt., Ricco Mobili Kft, Mezőkövesdi Bútoripari Kft. Kárpitos munkákban segítséget nyújtottak: Stulwerk Kft. és Varkoly Fiai Kft.

Akik pedig a szerveződés mögé álltak, mint együttműködő partnerek: Halasi Rita Mária, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Bútorszövetség, Hungexpo, Construma – OtthonDesign szakkiállítás.

Összegezve a kezdeményezést, a Download Design projekt kohéziós ereje a megosztás és az együttműködés eszméje. Annak a reménye, hogy ha a tudást, a know how-t demokratizáljuk és az eddigieknél jóval hatékonyabban próbáljuk meg elosztani, talán egy jobban működő világot tudunk teremteni és az együttműködéssel egyértelműen mindenki nyer. A tervek innen tölthetők le: http://downloaddesign.hu

WOOD LIKE

A Wood Like egy jól felszerelt faipari műhely, ahol néhány órára elszánt érdeklődővé, hova tovább mesteremberré válhatunk. Sőt, még ennél is több: olyan DIY (do it yourself, azaz Csináld magad!) workshopok sorozata, amelyeken laikusok, és az asztalosszakmával közelebbről is megismerkedni vágyók alkothatnak közösen, jártasságra tehetnek szert a faipari gépek használatában. Az open design szellemiségét követve pedig dekoratív, design tárgyakat készíthetnek.

Ilyen workshop települt ki idén a Construma „G” csarnokának aulájába is. A kihelyezett műhely a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum két tagintézményének, a Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a Kozma Lajos Faipari Szakgimnázium diákjainak és tanárainak köszönhető. A szintén folyamatos WorldSkills-bemutatókon a nemzetközi sikereket elért diákok szaktudásából kaptunk ízelítőt.

A lelkes közreműködők természetszerűen lelkes látogatókat vonzottak, így egész nap nagy volt a mozgás. Aki pedig alaposabban figyelt, és még beszélgetésbe is elegyedett a jelen lévő oktatókkal, találkozhatott egy fiatal, sugárzó nővel, aki a névtáblája szerint dr., beosztása szerint tanár a Kozmában, elmondása szerint pedig asztalosipari tanuló – a saját iskolájában. Na, kérem, ezt csinálja valaki utána!

A Bútorszövetség igazán kitesz magáért és elhivatottan foglalkozik a faipari szakma utánpótlását célzó oktatással, a fiatal tervezők, kivitelezők „helyzetbe hozásával”, valamint a fás szakmák, szövetségek, érdekképviseletek munkáiban való aktív részvétellel.


Kapcsolódó dokumentum:


koennyu-mesterseg-woodlike-downloaddesign


Tetszett a cikk?