Belsőépítészeti forma- és stílusválaszték

„Interzum a világ vezető bútor- és lakberendező vására: kétévente találkoznak itt gyártók, designer cégek, kereskedőházak a világ minden tájáról” – állítják a vásárt szervezők. Messziről jött ember azt mond amit akar – ezt már a magyar mondás tartja, így hát kimentünk és körülnéztünk.

Ragyogott a nap fénye, végig megvilágítva azt a fedett üzletutcát (passzázst) ami a hatalmas kölni vásárközpont észak-dél vonalán húzódik végig. Kellett is a világosság: a rengeteg látnivaló között sok újdonság is jelen volt, csak győzte az ember észrevenni őket. Nagyjából így tudnám röviden összegezni az idei vásári hangulatot, és egyben eloszlatni fenti kételyeket.

Itt tényleg minden van, ami a belsőépítészet, lakberendezés témakörében szóba jöhet. Ha ezt konkrét példán keresztül kellene bemutatnom, akkor olyan ez a vásár, mint egy szék: a fa váztól és a kárpitosanyagtól kezdve a gyártásához szükséges rögzítő elemeken keresztül az alakjáig, stílusáig itt minden alapanyag, szolgáltatás és piaci szereplő jelen van.

A műszaki innovációk terén a precízebb, megbízhatóbb műszaki megoldásokat és az „okos otthon” (smart home) fejlesztéseit emelném ki. Például a gardróbban lévő tolóajtó vasalatoknál már nemcsak alapelvárás, hogy használatkor a nyitási és a zárási irányba is fékezze a hangtalanul, rejtett síneken futó ajtót, hanem — ha igénye van rá a kedves megrendelőnek, —mindezt a mobiltelefonján keresztül is tudja vezérelni. Ez utóbbi okos alkalmazás persze képes ugyanitt a LED-es világítás színhőmérsékletét, erősségét és hangulati színeit is szabályozni. Más szavakkal: kényelem, kényeztetés, és önkifejezés hi-tech módszerekkel.

Az üdítő sokféleség a kiállítók, látogatók soraiban is látható. Az üzleti protokoll minden szabályát betartó német és osztrák kiállítók kimértségét és műszaki precízségét nagyban oldotta a olaszok eleganciája, nagyvonalúsága, esetenként rafináltsága, a kínaiak minden ipari kihívásra választ adó felkészültsége, vagy például az indiaiak mérhetetlen gazdag alapanyagkínálata, sajátos stílus- és színvilága. (Még nem láttam ennyi turbános embert egy helyen összejönni.) Az indiaiaknál, a távol keleti részekről érkezőknél ráadásul új megoldási ötleteket, újfajta megközelítési módokat is lehet látni.

Annak, aki a fenti szakterületeken újdonságokat keres, vagy meglévő technológiáit, beszállítóit szeretné frissíteni, esetleg új üzleti partnerek után kutat, mindenképpen érdemes kilátogatnia Kölnbe: a következőt 2018-ban rendezik.

KÉPGALÉRIA


Tetszett a cikk?