Bútor határon innen és túl

Ha úgy általánosságban kerül szóba a design Magyarországon, ott rendszerint találunk bútort, talán mert ez látványos és közérthető médium, valamint az installálása sem okoz különösebb gondot. Tavasszal ezért megpezsdül kissé az élet a bútorok körül. Hagyományosan két tavaszi design helyszínünk van, a Construma Otthon Design kiállítása és a Bálnában található Új Budapest Galéria.

12. Madeinhungary, 5+.MeeD Határtalan Design

Ez utóbbi az idén bőséges felhozatalt kínál. A Határtalan Design kezdetben a hajdani visegrádi országok (Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország) tárgyainak bemutatásával kezdődött, idén a szekció bővült a skandináv országok és a balti államok kiállítóival, ami igazán különlegessé tette ezt az alkalmat, hiszen az észt, lett, litván tárgyak számunkra egzotikusnak számítanak. A kiállítás tematikájában két erős vonalat láthatunk: az egyik a kísérletek világa, a másik a hagyományos technológiára épülő formai innováció.


Meed összkép

Az anyagkísérletek legmarkánsabb példája talán a litván Raimunds Cirulis bazalgyapot-kollekciója. A meghökkentő anyaghasználathoz járuló monumentalitás elsősorban kerti bútorrá teszi alkalmassá ezeket a tárgyakat. Nagyon izgalmas az észt Monika Jarg kísérlete, aki függönyt készített fából. A lézerrel kivágott nagy minták kis csavarokkal rögzülnek egymáshoz, semmi merevség nincs ebben a felületben – határozottan textil hatását kelti. A gegek népszerűsége évek óta lecsengőben van, azért találunk itt erre is kedves példát: a szlovák Elena és Peter Simonik komódjának kialakítását a fűrésztelepi máglyák látványa ihlette. A hagyományos technológiában található innováció talán legklasszikusabb példája a cseh Michal Richabik „Wave" hintaszéke, melyben azt láthatjuk, hogy egy markánsan új arányrend teljesen új tartalommal tud feltölteni egy meglévő technológiát. A szék gyártója, a cseh Ton cég egyike az első Thonet gyáraknak, az innováció, a fejlesztés a gyár stratégiájának alapstratégiája, talán nem véletlen, hogy mindmáig talpon tudott maradni.


Raimunds Cirulis, "Maffam Freeform" kollekció, bazaltgyapot

Honlapján több mint két tucat tervezőt találhatunk – többet, mint ahány aktív magyar tervezőt hirtelen fel tudnánk sorolni. A Határtalan Designról nem lehet úgy beszélni, hogy ne említsük meg egy visszatérő résztvevő, a cseh Helena Darbujánová nevét. A cseh tervező ontja az eredeti ötleteket, káprázatosan elegáns és játékos bútoraival saját stílust teremtett. A Madeinhungary nevet viselő magyar oldalnak keményen kell kapaszkodnia, hogy bírja az összehasonlítást az erős külföldi mezőnnyel. Az összkép kiállja a próbát, de nem tagadhatjuk, hogy itt jóval kevesebb az újdonság. Külön figyelmet érdemel, hogy magyar oldalon nincs kárpitos bútor. Bánhalmi Gábor étkezőszéke óvatosan megkockáztat ugyan egy vékony párnázást, Szikszai László ismert ülőkéjére is kerül egy vékony réteg zöld filc, és jelzésértékkel találunk egy kárpitozott frontot Bogár Máté alacsony komódján. Modern, kényelmes, klasszikus, magas szintű szakmai tudást igénylő fotelt nem találunk, és ez nem véletlen. Szép példája a bútorformálásnak azonban Regős István fésülködőasztala, és gyártásra érett konstrukciónak tűnik Koós Daniella gyerekbútor-kollekciója, mely nyilván nem véletlenül kapott Határtalan Design Díjat az idén.


Helena Darbujánová, Audry fésülködőasztal


Monika Jarg, függöny lemezből


Bánhalmi Gábor, étkezőszék


Koós Daniella, gyerekbútorcsalád


Elena és Peter Simonik, máglyakomód

Construma – Magyar Design

Kicsit távolabb, a Hungexpón a hajdani nagy vásárok méretének árnyékaként, de még mindig impozánsan jelenik meg a Construma, melynek egyik szekciója az Otthon Design kiállítás. Itt kap helyet a Magyar Design-stand, mely arányaiban szerény méretű ugyan, mégis fontos – mert egyáltalán van. Jelenleg ez az egyetlen olyan fórumunk, amelyik piaci környezetben mutatja be a hazai designt – igaz, a piac aktív részesévé nem tudja tenni.


Magyar Design összkép


Kerékgyártó András kollekciója

A Magyar Design hat éve következetesen vonultatja föl a hazai design friss produktumait, tartva az állandó színvonalat, ami nem lehet könnyű, hiszen a kiállítási koncepció lényege, hogy új tárgyak és minden évben változó kiállítógárda látható a standon. Az egyetlen állandó kiállító a Hannabi, aminek oka valószínűleg a kárpitos fejlesztések korábban tárgyalt nehézségei és hiánya. Kárpitos bútorban a Hannabin kívül gyakorlatilag nincs más hazai innováció az utóbbi években – egyszerűen nincs mit kiállítani. Itt a Madeinhungary kínálatánál jóval több olyan formai kísérletet látunk, amelyik inkább határkeresés, geg vagy iskolaízű ujjgyakorlat, de van néhány érdekes kísérlet, mint a Studio Nomad polca, mely a vízszintes sík polclap sztereotípiáját felrúgva akár új bútortípust is eredményezhet, vagy Baraksó Andrea függesztett posztófotelja. Ígéretesen kiugrik ezek közül a tárgyak közül a designéletbe tavaly berobbant Kerékgyártó András két kollekciója, melyek impozáns önállósággal és határozott erővel jelennek meg egy széria ígéretével.


Baraskó Andrea, függesztett posztófotel

 


Kapcsolódó dokumentum:


butor-hataron-innen-es-tul


Tetszett a cikk?