Hannoverből jöttünk

A hannoveri LIGNA kiállításról egy sajátos élménybeszámolóval szeretnénk olvasóinkat tájékoztatni. Egy bútoripari szolgáltatót és egy faipari gépkereskedést kérdeztünk meg.


A győri székhelyű SOMY Kft. a bútorlapok értékesítése mellett lapszabászattal, élzárási szolgáltatással is foglalkozik

– Miért látogattatok ki a LIGNA kiállításra?
– Kettős céllal mentünk. Egyrészt megnézni, hogy melyek a technológiai fejlődés irányai, milyen újdonságokkal állnak ki a gépgyártók. Fantáziaébresztőnek szántuk mindezt a jövőbeli fejlesztési irányainkhoz. A másik, egészen konkrét célunk egy új élzáró gép beszerzése. Tavaly mi már vettünkegy Brandt élzárót, PU-ragasztásos technológiával. El kell mondjam, hogy az bevált, így most is egy ugyanilyen rendszerű gépet szeretnénk. Viszont már az egy év alatt is több fejlesztés valósult meg. Például a használaton kívüli ragasztó tárolása eddig nitrogén palack segítségével történt, most viszont egy egyszerűbb, sűrített levegős tartályra állt rá a gyártó.

– Mit reméltek ettől a beruházástól?
– A megrendelői kör némi bővülését, valamint a nagyobb üzembiztonságot. Így az élzárási szolgáltatásaink még gördülékenyebben, rövidebb teljesítési határidők mellett fognak majd történni. A terveim szerint szeptembertől már üzemelni fog az új gép is.


Beszélgetőtársaim Somorjai József ügyvezető és Papp László értékesítési vezető

– További kint szerzett élmények, hangulatok...?
– Összességében nem csalódtunk, mert a hannoveri kiállítói tér hatalmas. Kollégáimmal négyen mentünk, most voltunk kint először, de minden addigi kiállítói élményem eltörpül. Ezt tényleg látni kell!

– Milyen hozzáállást kíván a Hannoverben tapasztalt technológiai trend a hazai gyártóktól, vállalkozóktól?
– Jól látható, hogy manapság a CNC-technológia önmagában már nem tekinthető újdonságnak, egyre inkább a robottechnológia hódít teret. Ma már nem futurisztikus bűvészmutatvány, hogy műszakzárás után otthonról telefonon keresztül lehessen irányítani és felügyelni az éjszakai, élőmunka nélküli termelést. A hazai gyártók 50%-a igyekszik folyamatosan fejlődni. A másik fele viszont az előtt áll, hogy ezt a szemléletet a magáévá tegye, ugyanakkor küzdenek a folyamatos munkaerőhiánnyal és a bérnyomással.

– Melyek azok az újdonságok, amelyekkel a LIGNA-n találkoztak és amelyet a szakmai olvasóközönséggel is feltétlenül meg szeretnének osztani?
– Talán a legnépszerűbb: új nullfugás élzáró gép 2 millió Ft alatt. Többé ez már nem csak egy szűk kör kiváltsága – elindulhat a tömegtermelés is. Másik érdekesség például a Virutex OVVO kötőelemrendszer, melyhez most már a CNC-gépgyártók szinte mindegyike biztosítja a megfelelő szerszámot, vagy az új opciókkal felszerelt Paoloni Concept táblafelosztó lapszabász, ami a Paliszander Kft. bemutatótermében hamarosan megtekinthető lesz.


Vajon a kereskedő hogyan látta a rendezvényt? Turzó Éva, a Paliszander Kft. munkatársa válaszol

 


Kapcsolódó dokumentum:


ligna-2017-hannoverbol-jottunk


Tetszett a cikk?