Vizsgaremek kiállítás a Kozmában

Az idén 134. tanévét záró újpesti tanintézet minden tanév végén kiállítást rendez végzősei vizsgamunkáiból. A képzési rendszer átalakulásai miatt a végzősök létszáma igen változó. Tavaly mindössze 3 osztály (2 faipari technikus és 1 lakberendező) végzett, de az idei évben az új képzési formák megjelenése miatt 5 osztály legszebb munkáiból válogathattak a berendező kollégák.

A nagy múltú iskola, mely sok évtizede a faiparitechnikus-képzés fellegvára, hagyományosan felkészít az érettségire, majd utána csak a szakmai képzésre koncentrálva korábban 2, jelenleg 1 év alatt juttatja el a diákokat a szakmai vizsgákhoz. A kb. 15 éve indult dekoratőr-lakberendező képzésben a helyzet ugyanez. Az évek alatt elsajátított szakmai tudást három fő vonalon kapják diákjaink. A szakrajz megtanítja őket térben látni és gondolataikat, bútorterveiket olyan szakszerű módon ábrázolni, hogy azt bármelyik asztalos elkészíthesse.


Dr. Molnár Szabolcs, Újpest alpolgármestere nyitotta meg a kiállítást

Az anyagismeret tantárgy keretében megismerik a fákat, azok tulajdonságait, valamint a többi technológiához szükséges ragasztó-, felületkezelő anyagokat, vasalatokat és minden mást, ami a bútor gyártásához szükséges. A technológia-géptan témakörében pedig megtanulják a gyártáshoz szükséges szerszámok, gépek használatát, a technológiai logikákat. Az évek alatt megszerzett tudásról tesznek tanúbizonyságot a záróév során elkészített vizsgaremek legyártásával. Bár a termék kiválasztásánál nagyon nagy a szabadságfok, ugyanakkor sok a kötöttség is:

  • A termék mutassa be az évek során szerzett megmunkálási tapasztalatokat, alkalmazzon minél több hagyományos szerkezeti kialakítást.

  • Alapvetően természetes faanyagból készüljön (fahelyettesítő lapféleségeket elsősorban nem látható helyen, vagy furnérozva használjon).

  • Igyekezzen természetes, környezetkímélő felületkezelést alkalmazni.

  • Agyártásnálaziskola gépi-technológiai lehetőségeit vegye figyelembe.

A készülő termékek skálája rendkívül széles. Az igen kisméretű intarziás ékszerdoboztól a hatalmas, robusztus méretű franciaágyig, szinte minden megtalálható. Gyakori az íróasztal, az étkező-, dohányzó-, fésülködő-, lerakó asztal. Komódból is készül néhány. Az egyszerű komódtól az éjjeliszekrényig, a tv-állványtól a kanapéig nagyon széles a skála. Az elkészülés folyamata többlépcsős. A tanév legelső óráira már el kell készülni a vázlatos terveknek, az alapelképzelésnek. Ekkor már mappában vannak a rajzvázlatok, az axonometrikus rajzok, vagy digitális térábrák.


Szerszámszekrény – Kruppa Levente

A mai diákok már nagy biztonsággal mozognak a digitális világban, így részben az interneten lévő milliónyi információt felhasználva (utánérezve), illetve a 3D képalkotási tudásukat alkalmazva alakítják ki elképzeléseiket. Alapvető szempont a termékválasztásnál, hogy legyen rá szükség, legyen egyedi, legyen szakmai és legyen esztétikus. (Nem utolsósorban legyen büszke az unokára a nagymama.). A szakmai kollégák véleményének, módosítási javaslatainak meghallgatása után még kisebb-nagyobb változtatások történnek a terméken.


Fésülködőasztal – Bere Zoltán

Szeptember 20. után a házi zsűri előtt kell néhány perces prezentációban indokolni a választást, bemutatni a terméket. A védésen részt vevő szakmai kollégák és művész szakos tanárok véleményezése még változtathat az arányokon, az anyag vagy a szerkezet választásán. Az aláírt, jóváhagyott tervvázlatok alapján kezdődhet meg az érdemi munka. A diákoknak a téli szünetig el kell készíteni egy 15–25 oldalas komplett termékdokumentációt. Ez tartalmazza az összes rajzot, szakmai számítást, technológiai előírásokat, részletes folyamatábrát, árkalkulációt, ütemtervet. A közel két és fél hónap alatt így a diákok a termék minden részletét kidolgozzák, megismerik. Úgy kell elkészíteniük ezt az egy termékre vonatkozó szakmai anyagot, hogy ez alapján egy üzem akár több ezer példányban is le tudja gyártani a bútort.


Dohányzóasztal – Becsei Bence

Az idei év jellemző alapanyagai a fenyőfélék, dió, kőris, tölgy, juhar, de előfordul néhány egzotikus fafaj is. Szinte minden évben vannak, akik régi – esetenként a család tulajdonában lévő – bútorok felújítására vállalkoznak. Az idei év egyik különlegessége egy vadnarancsból készült tálalószekrény alsó szekrényének felújítása, valamint egy tölgyfurnéros íróasztal felújítása volt. Mindkét termék közel 80–100 éves. Az ilyen vizsgamunkák azért különlegesek, mert menet közben derül ki, hogy pontosan mit kell pótolni, újragyártani és mi maradhat meg. Ezeket természetesen folyamatosan dokumentálni kell.


Mosdópult – Marton András

A diákoknak a második félévben 10 műhelygyakorlat áll a rendelkezésükre, hogy saját kezűleg el is készítsék a tervezett bútort. Alapszabály, hogy mindent az iskolában kell elkészíteni. Az iskola kézi műhelyei és egy közepes nagyságrendű faipari üzem felszereltségi szintjén lévő gépparkja minden technológiai feladat megoldását lehetővé teszi. A félév során jól lehet látni az alakuló alkatrészek, a kézzel készült fogazások, a szépen faragott ajtók során át a készülő végtermék arányait, végső formáját. A tényleges látvány csak a legvégén, a felületkezelés után alakul ki.


Gyermekgyalupad – Varga Imre István

A többnyire bio felületkezelő anyagok (olaj, viasz) használata után a bútorok (mint a lárvából a pillangó) felélednek, teljes szépségükben pompáznak. Ilyenkor már joggal büszkék vizsgamunkáikra a tulajdonosok. Az idei év igen változatos termése az az 50 körüli vizsgaremek, ami a berendező kollégák keze nyomán az aulát teljesen megtöltő kiállítássá nemesedett. A szintén végzős dekoratőr-lakberendező osztály a záróév végén egész éves nagy portfóliójával és évközi rajzokkal, kisebb-nagyobb kézműves munkákkal szerepel. A több száz, zömmel festmény, berendezett alaprajz, grafikai munka az aula galériáján külön területen kerül bemutatásra.


Kőrisfa komód – Szabó Sándor

A kiállítás színvonalát emelendő, minden évben felkérnek vagy korábban végzett és komoly szakmai karriert befutott bútortervezőt vagy gyártót, akik a diákok részére vonzó példát jelenthetnek. Az idei évben 2 prominens vendégünk is szerepelt a kiállításon. Sándorfi Tamás a FUTURUS Műhely ügyvezetője. Belsőépítészeti munkái, egyedi tervezésű bútorai a legmodernebb lakások díszei. Bazsó Ferenc, aki 25 éve szerzett faipari technikusi oklevelet, ma építészként a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem design és vizuális tanára (MA), szintén belső téri munkáinak fotóit és egy modern, speciális, rugó szerkezetű széket mutatott be. A megnyitón elhangzott mondataikkal igyekeztek a fa szeretetére biztatni diákjainkat és arra, hogy ez a szép anyag a végtelen lehetőségek tárháza. Megnyitó beszédében dr. Molnár Szabolcs, Újpest alpolgármestere beszélt Újpest és az asztalosság száz évnél hosszabb gyümölcsöző és aktív kapcsolatáról, és a jövő generáció fontos szerepéről a szakma továbbvitelében.


Lantlábú íróasztal – Takács Tibor


Tálalókomód felújítása – Borostyán Gábor


Kapcsolódó dokumentum:


vizsgaremek-kiallitas-a-kozmaban


Tetszett a cikk?