Mi fán terem?

Összefogással jött létre Szombathelyen, a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központban 2017. június 14–július 12. között „MI FÁN TEREM?” címmel A FIATAL SZAKEMBER, A JÖVŐ MESTERE kiállítás.

A tárlat túlmutatott egy hagyományos vizsgaremek kiállításon. Komplex módon mutatta be az érdeklődő közönségnek a faipart. Láthatóak voltak a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum négy tagiskolája asztalos és faipari technikus diákjainak a munkái, a megye kiválóságai, a példaképek. Bemutatásra került a faipari életpálya modell, a következő évben a Magyarországon megrendezésre kerülő szakmák versenyét hirdető plakát, a faipar múltja, jelene és jövőképe. Mindez a szakma, az érdekképviseleti szervezet, a munkáltatók és a képzők együttműködésével valósult meg.


A szakmák olimpiája Magyarországon 2018-ban

A kiállítás célja többrétű volt:
▌ Megmutatni a fa természetes szépségét, a változatos formákat, a különböző funkciót betöltő műveket, az alkotók képzelőtehetségét.

▌ A faipari vállalkozások, a cégek igényére reagálni, a sikeres munkaerő-utánpótlás érdekében. Az asztalos- és a faipari technikus szakma népszerűsítése, a faipari életpályában rejlő fantázia, lehetőségek, az értékteremtő munka bemutatása.

▌ A pályaorientáció részeként, egy másfajta megközelítésben megszólítani az általános iskolás diákokat és szüleiket. Tudatosítani, hogy a fa érték, a fával végzett munka sikerélmény, az eredmény kézzel fogható.

▌ A felsőoktatási tanulmányokra nem jelentkező, vagy éppen sikeres felvételt nem nyert, gimnáziumi érettségivel rendelkező tanulók gyelmének ráirányítása egy színes, változatos, örömet és megélhetést adó életpályára.

▌ Színteret biztosítani egy szakemberekben hiányt szenvedő területen az érdekelt felek egymásra találására. Lehetőséget adni a fiatal szakembert alkalmazni akaró vállalkozók választásának megkönnyítésére.

▌ A faiparban érdekelt vállalkozások, szakmai szervezetek, és a képzésben minden szinten érintettek partneri együttműködésének, a szakma összefogásának erősítése, hagyomány teremtés.

▌ Azoknak az alkotás iránt fogékony ataloknak az ösztönzése, akik a jövő kis- és középvállalkozásai vezető-, irányító és végrehajtó feladatainak ellátására nyitottak. Perspektívanyújtás a atalok elé, a szakmairányú mérnökképzéssel.

▌ Nem utolsósorban, versenybe hozni, és ezzel együtt motiválni a középiskolai tanulókat a kiállítással.


A világ legjobb bútorasztalosa László Attila, Vas megyei asztalos tanuló volt

A kiállítás képein a példaképek, a szakma élsportolói, a Euro- Skills- és a WordSkills-versenyzők jelentek meg. Köztük az aranyérmes László Attila, aki a világ legjobb bútorasztalos versenyzője lett két évvel ezelőtt, a WorldSkills-versenyen Sao Paulo-ban. Attila szakmai karrierje Vas megyéből, a celldömölki Eötvös Loránd Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulójaként, a helyi vállalkozó, Busznyák Norbert műhelyéből indult el.

A megye sikeres asztalos- és kárpitos tanulóinak fotói arról tanúskodtak, hogy az idei, és az elmúlt években a Szakma Sztár Fesztiválon, a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a szakmában országos rangos helyezést értek el az itteni diákok. Ők mindannyian a szombathelyi Hefele Menyhért Építő-és Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói voltak. A kiállítás felhívta a gyelmet a 2018-ban Magyarországon, Budapesten megrendezésre kerülő szakmák olimpiájára, a EuroSkills-re.

A rendezvényt Piri József, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke nyitotta meg, köszöntő beszédet mondott Szentgyörgyvári Róbert, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatója. Jelen voltak a kiállítást rendező Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai, tagjai, küldöttei, a vizsgaremeket készítő ifjú szakemberek, szüleik, és mestereik, a középfokú képző intézmények-, és a Soproni Egyetem képviselői.


Életpályamodell

A kiállítás egy hónapig állt nyitva a nagyközönség előtt. Több, mint félezer látogató tekintett be, a „Mi fán terem” kiállításra. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett kisinas tábor ötödik és hatodik osztályos tanulói kerek egy órán át ismerkedetek meg a faipar rejtelmeivel. Kipróbálták a hagyományos kézi gyalulást, megnézhették a legmodernebb szerszámokat, a gyémántélű körfűrészlapot. A virtuális világ által betekinthettek Thonet mester műhelyébe. Azt is megtudhatták, hogy az ipari forradalom negyedik szakaszában, a vállalkozások fellendítésére létrejött high tech technológia, az „okosipar” mit is takar.

A látogatók szavazhattak a nekik legjobban tetsző munkadarabokra. Éltek a lehetőséggel, 378 értékelhető szavazat gyűlt össze.

A kiállítást Kovács Vince a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke értékelte és zárta. Itt került kihirdetésre a közönség szavazatok eredménye. Az elért sorrendnek megfelelően az első három helyezett és a két különdíjas fiatal részesült jutalmazásban. A kiállítás támogatói az AKE Hungária Kft., Greenteam Kft., Lignomat Kft., Ráció Szerszám Kft. és a Wéberker Kft. ügyvezetői, képviselői átadták a szponzori felajánlásaikat. A díjazott ifjú szakemberek mesterei elismerő oklevelet vehettek át a kamara elnökétől.


Bene Tibor oktató, Bedics Bence különdíjas, Kovács Vince elnök

A közönségszavazat alapján Szabó Péter intarziás komódja az első-, Szabó Dominik éremtartó asztala a második helyezést érte el. Mindkettőjük mestere Bene Tibor, az AH Universal-Bau Kft. oktatásvezetője. A harmadik helyezést Derdák Máté modern dohányzóasztala nyerte el. Mestere édesapja, Derdák Gusztáv egyéni vállalkozó.


Tóth András különdíjas, Péter Gábor oktató, Kovács Vince elnök

Különdíjban részesült Tóth András intarziás fából készült kottatartója. Az ifjú szakember munkáját Péter Gábor, a Hefele Menyhért iskola oktatója és Pais-Horváth Péter egyéni vállalkozó segítette. Bedics Bence, az intarziás dohányzóasztalával érdemelte ki a különdíjat. Mestere Bene Tibor, az AH Universal-Bau Kft. oktatásvezetője volt.


Derdák Gusztáv oktató, Derdák Máté harmadik helyezett, Kovács Vince elnök

A közönségszavazást is felülmúlta, az a legnagyobb szakmai elismerés, melyben a különdíjas Tóth Andrásnak volt része. Vizsgaremeke, az intarziás kottatartó olyan sikert aratott, hogy helyben megrendelést kapott rá.


Kovács Vince elnök, Szabó Dominik második helyezett, Bene Tibor oktató

A rendezvény sikere, szakmai elismerése sem maradt el. A záró rendezvényen az egyik helyi autóipari cég képviselője követendő példaként aposztrofálta a tárlatot. Szándékát fejezte ki, hogy a saját szakmájában hasonló kiállítást kíván szervezni a jövőben.


Bene Tibor oktató, Szabó Péter első helyezett, Kovács Vince elnök


Kapcsolódó dokumentum:


mi-fan-terem


Tetszett a cikk?