A jövő most kezdődik

„Ha minden marad a régiben, nem lesz min aludnunk!” – hirdeti egy szakiskolai plakát  (is) azt a tényt, hogy nagyon nagy szükség van a fiatal szakképzett faipari szakemberekre a szektorban. Ezen a szakemberhiányon szeretne enyhíteni az Asztalosok az Asztalosokért (AaA) elnevezésű kezdeményezés is, amelyet október 18-án tartottak Szombathelyen.

Megtiszteltetés számunkra, hogy a rendezvény első állomása a mi iskolánkban van – mondta megnyitó köszöntőjében Tóth Csaba igazgató, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum (SZC) Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának egyik tantermében, ahol mintegy 35 diák várta az ingyenes szakmai napra érkező előadókat.

Bár az elmúlt években emelkedett a faipari tanulók létszáma, és továbbképzés keretében az érettségizett fiatalokat is fogadjuk, a faipari szakmának még mindig jóval nagyobb létszámigénye van, mint ahányan végeznek – tudtuk meg az intézmény első emberének mondandójából.


Árkossy Tamás, az OAFSZ elnöke

Az AaA elnevezésű programot az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség (OAFSZ) indította útjára a Soproni Egyetem együttműködésével még idén áprilisban – ezt már Árkossy Tamás, a szövetség elnöke mondta el, hivatalosan is megnyitva a rendezvényt. A program célja, hogy a faipari szakma országosan a helyi iskolákba, szakképzési centrumokba eljutva tudja megszólítani a tanulókat, méghozzá az adott régióban működő faipari cégek vezetőin, képviselőin keresztül.

Ezeken a fórumokon a szakemberek elmondhatják a diákoknak vállalkozásuk profilját, munkájuk örömteli eredményeit, a szakmai nehézségeken való átjutásaikat, és persze a munkával járó anyagi megbecsülést is. Magyarán mindazt, hogy miért is éri meg a faipari szakmában elhelyezkedni – tette hozzá az elnök.


Diákok és előadók

A mostani, szombathelyi esemény előadói is szintén a régióból érkeztek. Elsőként Mesics Ferenc, a Lignomat Kft. kereskedelmi igazgatója mondta el, hogy a számítógép-vezérelt asztalosműhely nem távoli vízió, nagyon is itt kopogtat az ajtón. Miért is fontos ez? Azért, mert az Ipar 4.0 néven is ismert technológiai forradalom legnagyobb szereplői kétségtelenül azok lesznek, akik ma még a padok között tanulják a szakmát.

A folytatásban Harkay Péter, a NYPAN Kft. ügyvezetője szólt arról, hogy a szakmáját szerető tanuló biztos megélhetésre számíthat, miután felszabadult. Az asztalosszakma ugyanis hiányszakmának számít, és egy-egy jókezű iparos ma is szép számú megrendelői körrel büszkélkedhet.

A cégvezető hozzátette, hogy lapszabászattal, CNC-szolgáltatásokkal, nullfugás élzárással áll rendelkezésére mindazoknak, akik a megnövekedett rendelési állományukat létszámszűkében is hatékonyan szeretnék teljesíteni.


Patona László értékesítési vezető

Patona László értékesítési vezető már az AKE Kft. színeiben a német cég szerszámait, fűrészlapjait méltatta. Nemcsak elmondta, hanem be is mutatta, sőt, körbe is járt mindaz, ami ma a kiemelkedő minőséget képviseli a körfűrészlapok, felső- és asztali marószerszámok között.

Csercsics Antal, a Csercsics Kft. ügyvezető-tulajdonosa a tömörfa bútoraik külföldi piacra jutásának fortélyairól számolt be. A gyakorlati tapasztalatokkal tűzdelt mondandóból kiderült az is, hogy nyitott kapuk várnak azokra az elhelyezkedni vágyó fiatalokra, akik jól ismerik a szakmai alapokat, és szeretnének a szakmában további ismeretekre is szert tenni.


Dr. Alpár Tibor dékán

Dr. Alpár Tibor, a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karának dékánja előadásában a továbbtanulás lehetőségeit szerette volna felvillantani. Nemcsak asztalosokból, de a jól képzett faipari mérnökökből, kutatókból is hiány van, melynek enyhítésére számos továbbképzési lehetőség áll rendelkezésre a hűség városában.

Bár ma Magyarország a legtöbb iparágazatban egy összeszerelő ország, épp a faipar lehet egy olyan iparág, ahol a szakmai képzettség és a tipikus magyar kreativitás ötvözeteként egyedülálló faipari vívmányokat tudnánk adni a világnak – summázta a dékán a továbbképzés fontosságát.


Potzmann Márk, Németh Krisztián, Temmel Bertalan, Farkas Renátó, Fillinger Ádám  – a résztvevők közül

Az Asztalosok az Asztalosokért program alapítói az Országos Asztalos és Faipari Szövetség, a robinwood.hu szerkesztősége és a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar.

Szöveg és fotók: Tóth Norbert


Tetszett a cikk?