Ez történt a Perzsa-öbölben

Az Egyesült Arab Emírségben lévő Abu Dhabi adott otthont legutóbb a World Skills néven ismert, és az idén 55 szakmát felsorakoztató világversenynek. A magyarok is ott voltak.


Stadler Bence épületasztalos

Az októberi megmérettetésen a bútorasztalos, az épületasztalos és az ács szakmákban is rajtvonalhoz állt egy-egy magyar fiatal szakember.

Elsőként Babanecz Csabát, az épületasztalos szakma szakértőjét faggadtam.

Tóth Norbert főszerkesztő (Magyar Asztalos - faipar.hu)
Mi volt a feladat, és milyen eredményekkel tértetek haza?

Babanecz Csaba
Az épületasztalos szakmában Stadler Bence 5. helyezést ért el. Egy íves keretet és egy 3D-s feladatot (előadói pulpitus) kellett elkészítenie, és bár a dobogóról „csak” 2 ponttal maradt le, a 700 pontot teljesítők számára odaítélt kiválósági érmet ő is megkapta. Bence a tavalyi EuroSkills versenyen ezüstérmet nyert, úgyhogy nagyon örülünk mindkét eredménynek.


Liszi Roland bútorasztalos

Tóth Norbert főszerkesztő (Magyar Asztalos - faipar.hu)
A bútorasztalos eredményekről is mondanál valamit?

Babanecz Csaba
Ott Liszi Roland indult versenyzőként, és a 10. helyen végzett.  Az ő feladata egy fiókos, ajtós kisbútor legyártása volt. Itt is elmondható, hogy minimális pontkülönbséggel maradt el az előtte végzettektől. Nagyon szoros volt a verseny, ezt Fekete Zoltánnal, az ő felkészítő tanárával együtt állíthatom. A kiválósági érmet egyébként Roland is megkapta.


Piltman Gábor az ács versenyfeladatot készíti

Az ács szakma magyar eredményeiről Major Balázst, SkillsHungary csapat ács szakértőjét kérdeztem.

Tóth Norbert főszerkesztő (Magyar Asztalos - faipar.hu)
Mit lehet tudni a szakmai felkészülésről és a versenyről?

Major Balázs
Magyarországot ács versenyzőként Piltman Gábor képviselte, aki hosszasan készült a megmérettetésre. Az előzetes tesztfeladat alapján egy kerti fedett kiülő és egy különálló asztal elkészítésével gyakorolt. A felkészülés során segítségünkre volt Tóth Árpád József szakoktató és Dr. Hantos Zoltán. A versenyen aztán egy 30%-ban módosított változat lett a vizsgamunka, ami nehezebbé nem, csak munkásabbá tette a feladatot. A dolgunkat leginkább az nehezítette meg, hogy a késői szervezésből adódó rossz minőségű csavarok feje elforgácsolódott, így nem lehetett sem teljesen behajtani őket, sem kicsavarni. Később ezért kompenzációt ítéltek meg számunkra. Mindezek után Gábor a világ 14. legjobb fiatal ácsaként távozhatott a homok, a felhőkarcolók és a kőolaj hazájából.


Babanecz Csaba, Stadler Bence, Liszi Roland, Fekete Zoltán

A SkillsHungary program a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve valósult meg. A versenyre a bútorasztalos és az épületasztalos szakma szponzorálását a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum, a Festool Magyarország és a H-Didakt Kft. biztosította, az ács szakmát pedig Piltman Miklós ácsmester fő támogató segítette.

Gratulálunk a részvevőknek!


Tetszett a cikk?