Középpontban a konyha

Vajon a legtöbb embernek mi jut eszébe a konyha szó hallatán? Ezt persze nem tudom megmondani, de azt igen, hogy a Konyhakiállításon jelen lévő kiállítók számára mit üzent a konyha 2018-ban.

Bútortervezőként és -gyártóként a konyháról nekem mindig a tavasz jut az eszembe (talán azért, mert jellemzően tavasszal indulnak útnak azok, akik új konyhabútorban, egyáltalán, lakásfelújításban gondolkodnak). Hogy mennyire nem vagyok ezzel egyedül, azt az a látogatói érdeklődés is jócskán bizonyította, amelyik már a március 2-i nyitónapon is nagy számban ellátogatott a Budapest Arénában megrendezésre kerülő eseményre – hiába hordta a szél a jeges esőt és a havat. 

A tematika borítékolható volt idén is:

  • konyhabútorok;
     
  • étkezőbútorok, székek;
     
  • beépíthető és szabadon álló konyhai nagy gépek, valamint elszívók, konyhai kis gépek;
     
  • munkalapok, mosogatótálcák és csaptelepek;
     
  • konyhafelszerelés, tálalási kultúra, gasztronómiával kapcsolatos tanfolyamok, bemutatók.

A forgalmazók mellett természetesen a bútorok, székek, asztalok gyártói is megjelentek, igaz, ez utóbbiak még szerény létszámban képviseltették magukat.

A hangsúly, mint általában mindig, idén is főként a technológiai újdonságokon volt. Panaszra nem volt ok ezen a téren: nanotechnológiás, így fokozottan ütés- és kopásálló bútorlapok és munkalapok; konyhai életterünket még tovább bővítő vasalatrendszerek; okostelefonról is nyomon követhető sütési folyamatot mutató sütők; színes igényeinkhez igazítható, „öltöztethető” hűtők; kávéfőző gép csodák és még sorolhatnám.

Akinek mindez még nem kötötte volna le a figyelmét, a nagyszínpadon újra és újra akcióba lendülő ismert és kevésbé ismert séfek, látványszakácsok főzőbemutatóin ejtőzhetett, vagy a napi többszöri nyereményjáték-sorsoláson izgulhatott.

Amit én személy szerint hiányolok, és sajnálok is: az a hazai bútorgyártók szűkös jelenléte. A meghatározó hazai (és nemzetközi) gyártási kínálatot az a tucatnyi jelen lévő kiállító nyilván nem tudta bemutatni. Összességében egy mozgalmas, kifejezetten sok látogatót vonzó háromnapos eseményt sikerült létrehozni a küzdőtérnyi méretű, kompakt kiállításon.

képgaléria


Kapcsolódó dokumentum:


koezeppontban-a-konyha


Tetszett a cikk?