Faipar Napja a Construmán – összefogás a szakmáért

Április 12-én a Hungexpo rendezvénysátrában a Bútorszövetség, a BKSzC, a BKIK, a Hungexpo, az OAFSZ és az X-Meditor Kft. (Magyar Asztalos) összefogásában megvalósul a Faipar Napja- fókuszban a szakképzett munkaerő elnevezésű rendezvény.

- A Bútorszövetség, melynek itt és ekkor lesz a tisztújító közgyűlése is, nyilván azokat a faipari cégeket, tagjait kívánja segíteni, amelyeknél a szakképzett munkaerőhiány gyakorlatilag napi szinten égető kérdés. Wilheim Gábortól, a Bútorszövetség elnökétől azt kérdeztük, hogy tagjaiknak mit kínál ez a nap?

- Már ma is hiány van jó szakemberekből, de néhány éven belül azzal kell számolni, hogy a jó szakik 20–30%-a nyugállományba vonul és addigra kész kell lenni már az utánpótlásnak. Mi gyakorlatilag azt kínáljuk nekik, hogy az országban tanuló nagyon széles körű diákhalmazzal találkozzanak. Emellett megismerhetik a duális képzés feltételrendszerét, a hozzá való csatlakozás lehetőségeit. Információt nyújtunk majd nekik a mestervizsgaprogramokról, illetve egy olyan találkozót kínálunk, ahol a többi vállalkozóval összejöhetnek, kicserélhetik a gondolataikat. Nem mellékesen kínálunk egy állásbörzét, ahol mindenki megoszthatja az aktuális igényét vagy elképzelését. Úgy gondolom, hogy ez egész jó csokor ahhoz, hogy érdemes legyen eljönni Budapestre.

 

- Ezen az állásbörzén, illetve az adok-kapok falon milyen lehetőségek állnak rendelkezésére az adott vállalkozónak, milyen csomagokkal tudják magukra felhívni a figyelmet?

- Három csomagot készítettünk elő a vállalkozóknak. A legkomplexebb az önálló standon történő megjelenés, ami gyakorlatilag az egész nap rendelkezésükre áll a BKSZ sátrában. Itt kivetítővásznon saját filmjüket tudják folyamatosan pörgetni, szóróanyagot tudnak kihelyezni a standokra, illetve – ez a legfontosabb – képviselőikkel tudnak megjelenni, és kommunikálni az érdeklődő diákokkal. Ez egy 50.000 forintos csomag. A B csomag szóróanyag elhelyezését teszi lehetővé magáról a cégről, szintén a film bemutatási lehetőségét tartalmazza 20.000 forint költségtérítéssel. Ha valaki csak szóróanyagot szeretne elhelyezni az adok-veszek falra, ezt 10.000 Ft-ért teheti meg.

 

- Találkoztunk egy kérdőív kitöltésére szóló felhívással is a szórólapon, miért fontos ezt kitölteni?

- Ezt mindenki megtalálhatja a Bútorszövetség oldalán is. Fel szeretnénk mérni, hogy melyek azok az aktív cégek, amelyek érdeklődnek az utánpótlás iránt, illetve szeretnénk megtudni, hogy mely szakmai területeken hiányoznak a legtöbben. Meg akarjuk ismerni az ő konkrét elvárásaikat, hogy a képzési programokban figyelembe tudjuk venni és olyan szakembereket képezzünk, akikre valóban szükségük van a cégeknek.

 

- Mit nyújt a tanulóknak, a fiataloknak ez az esemény? Mit tesznek a szervezők annak érdekében, hogy minél több diák és szakiskola vegyen részt a rendezvényen?

- Ezen a napon találkoznak a fiatalok az Élettel, és akár az életükre kiható információkat kaphatnak. Láthatják, hogy  szakmájuk, amit tanulni fognak, milyen munkavállalásra ad lehetőséget. Bemutatjuk, hogy akár asztalos, akár kárpitos szakmunkás végzettséggel mi mindenné lehet az illető, hiszen a designertől a színházi berendezőig nagyon sokfajta szakmát felsorolunk. Rádöbbenhetnek arra, hogy ebből meg lehet élni, családot fenntartani.

Érdemes lesz tehát ellátogatni mindenkinek, aki akár munkaerőt, tanulót keres, vagy éppen a munka erejét szeretné felkínálni. Jelen és jövő nagy találkozása lesz a Fától a bútorig szakmai nap a Construmán!


Tetszett a cikk?