Találkozás a fapofákkal

Fapofák címmel nyílik meg Sprok Antal képzőművész kiállítása április 6-án 18 órakor Budapesten, a Klebelsberg Kultúrkúriában.

A tárlatot Csányi Vilmos író, etológus professzor nyitja meg, Szirtes Edina Mókus zenész, előadóművész, valamint Lévai Viola és Dömötör Luca táncművészek közreműködésével. A kiállítás április 9-től május 3-ig tekinthető meg.

Sprok Antal 1955-ben született Nagymágocson. Gyermekkorában sok időt töltött a szomszédságukban levő, volt Károlyi kastély parkjában, ahol a park szobrai, növényei, állatai mély benyomást tettek rá. Egy korábbi riportban így nyiltkozott:

– A faluban élő öreg asztalos bácsi műhelyében szerettem meg a fát és a vele való munkát. Csak figyeltem mit csinál, hogyan csinálja, és sok dolgot akkor lestem el, amit ma is alkalmazok. Már gyermekként is szerettem barkácsolni. Pusztán a véletlennek köszönhetem, hogy nem az egyik szentesi középiskolában tanultam valamilyen elektromos szakmát. Úgy alakult, hogy abban az évben kettővel kevesebben jelentkeztek, ezért nem indítottak osztályt. Az osztályfőnököm javaslatára gondolkodtunk el a csongrádi Faipari Iskolán, a szüleim támogatták a gondolatot, én pedig már akkor is szerettem a fát, így kerültem Csongrádra, és lettem kollégista. Mi voltunk az első „fa iparis" tanulók az országban. Természetesen nem bántam meg – mondta mosolyogva. 

A soproni Faipari Egyetemen tanult, majd a csongrádi Bútorgyárban dolgozott fejlesztő mérnökként. 1986-ban családjával Budapestre költözött, ahol az Operaház műteremvezető scenikusaként kezdett dolgozni. Egy évvel később saját kivitelezésű boronafalas házat és műhelyt épített, ahol ma is élnek, és ahol állandó kiállítása nem lévén, a műveit is elrendezte, megfelelően megvilágítva azokat.

1988-ban egy volt diáktársával együtt bútorokat kezdett tervezni és gyártani, és még abban az évben megszületett az első szoborbútor a kölni bútorkiállításra, ahol Kelet-Európából elsőként állított ki az Avantgarde-pavilonban. Máig közel 60 kiállításon voltak jelen szoborbútorai hazánkban és világszerte. Ezek között sok egyéni-, és számos csoportos kiállítása is volt. 


Spork Antal (vasarnapihirek.hu)


Tetszett a cikk?