Faipar Napja a Construmán

Április 12-én a Hungexpo rendezvénysátrában a Bútorszövetség, a BKSzC, a BKIK, a Hungexpo, az OAFSZ és az X-Meditor Kft. (Magyar Asztalos) összefogásában megvalósul a Faipar Napja- fókuszban a szakképzett munkaerő elnevezésű rendezvény. Csercsics Antallal, a Csercsics Faipari Kft. tulajdonosával, ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

- Mint ismeretes, a Bútorszövetség a Budapesti Kamarával és a Budapesti Komplex Szakképzési Centrummal közösen faipari napot és állásbörzét hirdetett meg április 12-én a Construma idején és helyszínén. Téged, mint faipari nagyvállalkozót, most mennyire érint a szakmai utánpótlás?

- Nagyban érint, hiszen az utóbbi 10–15 évben végzettek közül kevesen jelentkeztek nálunk felvételre. Pedig még újsághirdetések formájában is felhívjuk magunkra a figyelmet. Még betanított munkára is nehéz embert találni, a CNC megmunkáló központok kezelésére annál is bonyolultabb, mert ahhoz képzettebb munkaerőre van szükség. A képzetlen kollégák pedig csak hátráltatják a munkafolyamatokat és a termelést, hosszú távon velük nem lehet számolni.

 

- Jelenleg vannak tanulóid? Hány fő?

- Egy tizedikes, egy végzős, egy duális képzésben tanuló, valamint egy nyári gyakorlatos diákunk, bár ő nem faiparos. Tehát szakmailag összesen három fő, tavaly egyel több tanulónk volt.

 

- A tanulmányi ösztöndíj a te esetedben jár a tanulóidnak? Ez a plusz összeg jelent nekik inspirációt?

- A hiányszakmás ösztöndíjas rendszer előnyeit ez idáig a mi tanulóink nem élvezhették, de örülünk minden hasonló kezdeményezésnek. A törvényben előírt munkabéren felül mi pluszban biztosítunk számukra munkaruhát, valamint étkezési és munkába járási hozzájárulást.

 

- Cégvezetőként kiemelten támogatod a szakképzést. Legutóbb te biztosítottad a tölgyfa alapanyagot a 15 vizsgadarabhoz a Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny novemberi eseményén. Mit teszel annak érdekében, hogy az iskolai képzés mellé minél naprakészebb gyakorlati tudást is kapjanak a tanulóid?

- A nálunk lévő gépek kezelésére, a munka hatékony elsajátítására helyben nyilván tanítjuk a diákot. Emellett általános faipari ismeretekre is oktatjuk őket, tehát nem csak azt tanulják meg nálunk, amivel itt dolgozni kell. Az elhivatott és a szakmájához maximálisan lojális diákból nem sok van, de azok minden segítséget megkapnak tőlünk. Igyekszünk érdekeltté tenni őket, hogy akarjanak szépet és jót alkotni. Például, ha a szüleiknek szeretnének gyártani valamit, abban szakmailag és alapanyaggal is támogatjuk őket, a készterméket pedig ingyen hazavihetik. Nyitottak vagyunk velük, hogy létrejöjjön bennük az elegendő lelkesedés, számunkra pedig a megfelelő utánpótlás.

 

- Dolgozik-e nálad olyan, akinek a gyakorlati képzési helyét is te biztosítottad? Mi a véleményed az ilyen utánpótlás biztosításról?

- Az utóbbi három évben, amióta oktatással is foglalkozunk, négyen fordultak meg a cégnél és egy ember maradt nálunk.

 

- Eljössz a tanulóiddal, kollégáiddal a faipari szakmai napra?

- Elmegyünk, ráadásul akkor lesz a Bútorszövetség taggyűlése is. Mindenképp hasznos egy ilyen rendezvény, a szakmai utánpótlás érdekében a cégek számára túlélést jelenti, ha megmutatják magukat.


Tetszett a cikk?