Construma: Bőség és hiány

Telt ház. A Construma kiállítóhelyei gyakorlatilag megteltek. Közép-Európa egyik meghatározó építőipari kiállítása fontos esemény a faipari szakemberek, lakberendezők, belsőépítészek számára is.

Már javában tart az idei Construma, de aggodalomra most még semmi ok: az április 11-én nyíló építőipari szakkiállítás még vasárnapig, azaz április 15-én 17 óráig nyitva van. A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban megrendezett esemény ráadásul további három kiállítást is magában foglal:

  • a kifejezetten zöldenergia témával foglalkozó RENEO szakkiállítást;
  • Construma Kert néven a dísznövény és kertépítészeti szakkiállítást és vásárt;
  • az otthonteremtést, a lakberendezést és designt egy csokorba szedő OtthonDesign szakkiállítást.

Az OtthonDesign kiállítás, csakúgy, mint az elmúlt három évben, most is helyet biztosít a Download Design bútorok bemutatására, de idén nem egy kiállítással, hanem egy pop-up store-ral egybekapcsolt játszótérrel, babapihenővel találkozhatnak a látogatók. Így a bútorok nem pusztán kipróbálhatók, hanem az élmények után azonnal meg is vásárolhatók.

A gyerekbútorok hosszú távú piaci sikere fölött a Download Design projekt eddigi szereplői bábáskodnak. A bútorokat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói tervezték az elmúlt két év során. A Bútorszövetség szervezi és koordinálja a gyártást, két tagvállalata, az Ertl Faipari Kft. és a Nyír-Demonich Zrt. fejlesztette a prototípusokat termékké, illetve ők vállalták a szériában történő kivitelezést is.

Halasi Rita Mária az eddigiekhez hasonlóan projektvezetőként–kurátorként irányítja a folyamatokat. Új szereplő a történetben a forgalmazó, a Babyberry márka, amely már most közel húsz magyar dizájner termékeit népszerűsíti a hazai piacon, olyan kézzel készített, egyedi tárgyakra, kiegészítőkre specializálódva, amelyekkel igényes és stílusos baba- és gyerekszobák valósíthatók meg.

A rengeteg látnivaló mellett szakmai kerekasztal beszélgetésekbe való bekapcsolódásra, üzletkötésekre, ismerkedésekre is lehetőséget ad a szakkiállítás. Néhány eseményt most mi is kiemelünk a szakmai napok történései közül.

A fa ablak jövője, avagy a jövő fa ablaka címmel építészek számára tartottak szakmai konferenciát csütörtökön. Csupán néhány cím az előadók témáiból: a faablak ökológiai lábnyoma; a fa- és aluszerkezetek alapanyagai; tartós felületkezelés a design árnyékában. Kala Tibor, a történet megálmodója, a Leitz Hungária üzletfejlesztési menedzsere elmondta, hogy elindult egy kezdeményezés, amely a fa nyílászáró gyártókat, illetve ezen szakterülethez kapcsolódó szerszámgyártókat, beszállítókat szeretné egy közös szövetség égisze alá tömöríteni. Céljuk, hogy lobbiszervezetként a fa ablakok, nyílászárók fontosságát hangsúlyozzák, szerepét erősítsék.

A munkaerőpiac és a szakemberhiányból adódó helyzet is témát adott egy kerekasztal beszélgetésnek. A résztvevők egyetértetek abban, hogy az öregedő népesség, a kivándorlás, illetve a kevés új szakember komoly problémát jelent, de ha sikerül hatékony megoldást találni rá, akkor az hosszú távon pozitív változást idézhet elő a hazai munkaerőpiacon. Elhangzott, hogy a jelenleg érzékelhető helyzet veszélyes, de egyben lehetőség is.

A nyugati országokban már évtizedek óta meglévő hasonló problémára proaktív felfogással kell reagálni. A megváltozott világrendhez való sikeres alkalmazkodással a bútoripar – az építőiparral együtt – jól is kijöhet ebből a helyzetből. Minden szakma hasonló problémával küzd, ezért egyfajta érthető rivalizálás is tapasztalható közöttük.

A résztvevők szerint az egyik kulcs a diákok érdeklődésének felkeltése, hogy a hiányszakmák „szexik” legyenek számukra és az iskolapadból felállva ne nyugaton akarjanak boldogulni, hanem szépnek, hasznosnak érezzék a szakmájukat, mely hatékony anyagi motiváció mellett stabil megélhetést biztosít nekik itthon is egy jó hangulatú műhelyben. A szakma egyik felelőssége pedig az, hogy a friss munkaerő meglévő kreativitását jól használja fel.

A beszélgetés során többször elhangzott, hogy első körben az oktatást lenne szükséges a megfelelő irányba fordítani, amihez azonban folyamatos konzultáció kell, a képzési intézmények csak a szakmák jól megfogalmazott igényei alapján tudnak reagálni. Ráadásul évek telnek el, mire egy új képzési stratégia beérik, az oktatási rendszer alapjaiban történő felforgatásához pedig egyelőre nincs kellő bátorság. Volt, aki szerint az oktatás önmagában kevés ahhoz, hogy a diákkal megszerettesse a szakmát, ebben a vállalkozásoknak is részt kell venniük.

Felmerült, hogy lehet bármilyen színvonalas egy képzés, ha alig találnak rá jelentkezőt. A jelenleginél most is több gyereknek kéne születnie ahhoz, hogy a következő évtizedekben biztosított legyen a megfelelő munkaerő, ezért a megoldás egyik része a felnőttképzés lesz.


Tetszett a cikk?