Legyen cool (értsd: vonzó) a szakmatanulás

A szakképzett munkaerő folyamatos biztosításának alapjai az iskolapadnál (és a padban) kezdődnek – ez közismert. Az egyre égetőbb munkaerőhiány azonban megkívánja, hogy úgymond elébe menjünk ennek a folyamatnak. Ennek érdekében célként tűzte ki a kormány, hogy a szakmatanulás legyen minél népszerűbb a fiatalok körében. A Szakma Sztár Fesztivál is egy egy ilyen törekvés. Ott jártunk.

Az eseményre menet, útközben, három óriásplakáton is azt láttam, hogy öles betűkkel keresik a munkatársakat az M1-es autópálya mentén elhelyezkedő cégek. Ez csupán egy pillanatkép azok közül, ahol is a  vállalkozások, munkáltatók legégetőbb feladatainak egyike a szakember utánpótlás.

Ennek kezelésére jött létre többek között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által – idén tizenegyedik alkalommal – szervezett Szakma Sztár Fesztivál is, amely április 23–24. között került megrendezésre. A fesztivál valójában egy olyan országos döntő, amelyet megelőzött a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV).

Az eseményen részt vevő szakiskolák, szakképzési centrumok szakmunkástanulói, technikusai mérhetik össze  szaktudásukat.  A versenyek célkitűzése a gyakorlati szaktudást igénylő, ún. „fizikai” szakmák, és az ezekre ráépülő, magasabban kvalifikált szakmák társadalmi vonzerejének növelése – a szakmatanulás népszerűsítése révén. A szlogen is ezt tükrözi: „A jó szakma felér egy diplomával”.

Az asztalos szakmából 7 fő, a faipari technikus képzésből pedig 6 fő jutott be a döntőbe. A versenyfeladat egy 1000 x 500 x 500 mm méretű fiókos tölgyfa (ill. tölgy furnéros) dohányzóasztal elkészítése volt, melyre 10 óra állt rendelkezésre.

Az asztalosok között az első helyezett Pallag Ruben (szaktanára Gonda János) lett a Bajai SZC Jelky András Szakgimnázium és Szakközépiskolából.

A technikusok közül Lukács Gergő (szaktanára Gonda János) ért el első helyezést – szintén a a Bajai SZC Jelky András Szakgimnázium és Szakközépiskolából. (a teljes névsort letöltése)

A helyszínként szolgáló Hungexpo Zrt. vásári területe bőséges teret adott az eseménynek. Szükség is volt rá, hiszen az érdeklődő iskolák közvetlenül pályaválasztás előtt álló és végzős diákjai, az osztályok, csoportok − a korábbiakhoz hasonlóan − egy napos szakmai buszos kirándulás keretében ingyenesen vehettek részt a fesztiválon. (2017-ben kb. 15 ezer látogató, ebből 9 ezer diák volt kíváncsi az  eseményre.)

A szakma-mustra egyébként hatalmas volt: 43 szakképesítésben több mint 7.500 fő jelentkezett az idei rendezvényre. (Ezek a számok egyébként 2008 óta erőteljes növekedést mutatnak: az induló évben 15 szakmában 2006 fő vett részt az írásbeli elődöntőben.) Itt szinte mindent meg lehetett találni a kézműves hagyományokon alapuló mesterségektől a számítástechnikai ismeretekre épülő modern hivatásokig. Képgalériánkban a rendezvény hangulatából is kaphatnak egy kis ízelítőt.


Kapcsolódó dokumentum:


szktv-osztv-asztalos-helyezettek


Tetszett a cikk?