Teljes gőzzel készülnek az asztalosok

Idén szeptember 26–28. között kerül megrendezésre a EuroSkills szakmai verseny Budapesten, a HUNGEXPO Vásárközpontban. A budapesti versenyre 500 versenyzőt várnak 39 szakmában, szerte Európából. A magyar csapat összesen 27 szakmában fogja képviseltetni magát a EuroSkills Budapest 2018 versenyen. A SkillsHungary-program a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve valósul meg.

A versenyen Nagy Ádám János épületasztalos- és Simon Krisztián bútorasztalos-szakmában indul versenyzőként.

A bútorasztalos- és az épületasztalos-szakma szponzorálását a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum, a Festool Magyarország és a H-Didakt Kft. biztosítja.

Az asztaloscsapat már tavaly novemberben kiválasztotta a versenyzőket, hogy minél több idő maradjon a felkészülésre. Januárban Nagy Ádám János és Simon Krisztián megkezdte az éles felkészülést.


Simon Krisztián, Nagy Ádám János

A versenyzők Babanecz Csaba és Fekete Zoltán szakértők irányításával készülnek a versenyre a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának nemzetközi szintű Skills felkészítő műhelyében. A versenyzők felkészítését a szakértők mellett a korábbi versenyzők is támogatják.

A Skills asztaloscsapat több alkalommal, különböző helyszíneken tartott sikeres szakmai bemutatót és felkészülési versenyt a tavasz folyamán.

Március elején 3 napos szakmai felkészülést tartottunk a Veszprémi SZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma aulájában. Március 21–23. között pedig a Budapesti Komplex SZC Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma dísztermében gyakoroltak a versenyzők.


Nagy Ádám János

A Construma kiállításon és a Szakmák Éjszakája rendezvényen is jelen volt a csapat, április 12–14-ig a HUNGEXPO Vásárközpontban, a BKSZC rendezvénysátrában.

Április 23-án és 24-én pedig a Szakma Sztár fesztiválon edzett az asztaloscsapat.

Május elejétől gőzerővel halad az intenzív felkészülés, a versenyzők a korábbi és az előzetes EuroSkills versenyfeladatokat gyakorolják a szakértők által megadott időbeosztás alapján, versenykörülmények között, a szakértők folyamatos értékelése mellett.

Hajrá, magyarok!

Hajrá, asztalosok!


Szakma Sztár Fesztivál

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén tizenegyedik alkalommal szervezett Szakma Sztár Fesztivált április 23–24-én. A fesztivál valójában egy olyan országos döntő, amelyet megelőzött a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV).

Az eseményen részt vevő szakiskolák, szakképzési centrumok szakmunkástanulói, technikusai mérhették össze szaktudásukat. A versenyek célkitűzése a gyakorlati szaktudást igénylő, „fizikai” szakmák, és az ezekre épülő, magasabban kvalifikált szakmák társadalmi vonzerejének növelése – a szakmatanulás népszerűsítése révén. A szlogen is ezt tükrözi: „A jó szakma felér egy diplomával”.

Az asztalosszakmából 7 fő, a faipari technikus képzésből pedig 6 fő jutott be a döntőbe. A versenyfeladat egy 1000 x 500 x 500 mm méretű fiókos tölgyfa (ill. tölgyfurnéros) dohányzóasztal elkészítése volt, melyre 10 óra állt rendelkezésre.

Az asztalosok között az első helyezett Pallag Ruben (szaktanára Gonda János) lett a Bajai SZC Jelky András Szakgimnázium és Szakközépiskolából. A technikusok közül Lukács Gergő (szaktanára Gonda János) ért el első helyezést – szintén a a Bajai SZC Jelky András Szakgimnázium és Szakközépiskolából.

A helyszínként szolgáló Hungexpo Zrt. vásári területe bőséges teret adott az eseménynek. Szükség is volt rá, hiszen az érdeklődő iskolák közvetlenül pályaválasztás előtt álló és végzős diákjai, az osztályok, egynapos szakmai buszos kirándulás keretében ingyenesen vehettek részt a fesztiválon.


Kapcsolódó dokumentum:


teljes-gozzel-keszuelnek-az-asztalosok-a-versenyre


Tetszett a cikk?