Mozgásban

Telt ház. A Construma kiállítóhelyei gyakorlatilag megteltek. Közép-Európa egyik meghatározó kiállítása nemcsak az építészeknek, és építéssel foglalkozó kivitelezőknek fontos, hanem a faipari szakemberek, lakberendezők, belsőépítészek számára is érdekes esemény.

A Construma pár éve már nem csupán a szűk értelemben vett építőipar számára megrendezett fórum. A kor kihívásaira és elvárásaira adott válaszok itt is megmutatkoztak, így a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban megrendezett esemény további három kiállítást is magában foglalt:

  • a kifejezetten zöldenergia témával foglalkozó RENEO szakkiállítást;
  • Construma Kert néven a dísznövény és kertépítészeti szakkiállítást és vásárt;
  • az otthonteremtést, a lakberendezést és designt egy csokorba szedő OtthonDesign szakkiállítást.

A rengeteg látnivaló mellett szakmai kerekasztal-beszélgetésekbe való bekapcsolódásra, üzletkötésekre, ismerkedésekre is lehetőséget adott a rendezvény. Néhány eseményt most mi is kiemelünk az április 11–15. között megrendezett seregszemle szakmai történései közül.


Construma-pillanatkép

FAABLAK-KONFERENCIA

Az OAFSZ kezdeményezésére a faablak jövője, avagy a jövő faablaka címmel építészek számára tartottak szakmai konferenciát április 12-én. Kala Tibor, az esemény főszervezője, a Leitz Hungária üzletfejlesztési menedzsere elmondta, hogy elindult egy kezdeményezés, amely a fa nyílászáró gyártókat, illetve az ezen szakterülethez kapcsolódó szerszámgyártókat, beszállítókat szeretné egy közös szövetség égisze alá tömöríteni. Céljuk, hogy lobbiszervezetként a faablakok, nyílászárók fontosságát hangsúlyozzák, annak szerepét erősítsék.


A Faablak-konferencia résztvevői

A konferencián részt vevő előadók és témáik:

  • Kala Tibor (Leitz Hungária Szerszám Kft.): A faablak jövője, avagy a jövő faablaka
  • Orovecz Péter (Holz Schiller GmbH): Fa- és aluszerkezetek alapanyagai
  • Mayer Kornél (Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft.): Vasalatok a modern faablakban
  • Luc Van Gucht (Woodissimo Kft.): A faablak ökológiai lábnyoma
  • Kiss János Győző (Remmers Ungarn Kft.): Tartós felületkezelés a design árnyékában
  • Németh László (Németh-Fa Kft.): Bemutatkozik a Németh-Fa Kft.
  • Jankó Károly (Jankó Faipari Kft.): Bemutatkozik a Jankó Faipari Kft.

Helyhiány miatt az összes felszólalót nem tudjuk közölni, viszont egy fontos témát kiragadtam a témafolyamból, jelesül Luc Van Gucht előadásából. Ő ugyanis azokra a tévhitekre igyekezett válaszokat találni, amelyek arról szólnak, hogy miért ne válasszunk faablakot. A „kivágják az erdőket” hangoztatói számára (is) fontos hangsúlyozni, hogy a tudatos erdőgazdálkodás a fakitermelés mellett pótolja az állományt és új teret ad a sarjaknak. Emellett védi a veszélyeztetett területeket, ami így valójában segíti az erdők növekedését.

„A faablakot élete végén csak elégetni lehet, ami szén-dioxid-kibocsátás növekedéssel jár.” Valójában a fa csak azt a CO2-mennyiséget adja vissza, amit a teljes élte alatt megkötött. Ez a mennyiség – emberöltőkben mérve – nyilvánvalóan nem összevethető a fosszilis energiákat adó kőolaj és földgáz alapját szolgáló több millió éves üledékekkel. A műanyag ablakok pedig egyértelműen módosított kőolajszármazékból készülnek.

Sokszor éri az a kritika is a fából készült ablakot, hogy nem dekorálható, így túlságosan régi vágású. Ezzel szemben csupán az ablakgyártók fantáziája és az az igyekezetük szab határt, hogy a technológiai hátteret is fejlesztve az éppen aktuális méretre, alakzatra, alapanyag-összetételre formálják a faablakot.

DOWNLOAD DESIGN

Az OtthonDesign kiállítás, csakúgy, mint az elmúlt három évben, most is helyet biztosít a Download Design bútorok bemutatásának, de idén nem csupán egy kiállítással, hanem egy pop-up store-ral, azaz egy üzletként is funkcionáló kiállítótérrel egybekapcsolt játszótérrel, babapihenővel találkozhattak a látogatók. Így a bútorok nem pusztán kipróbálhatók voltak, hanem az élmények után azonnal meg is lehetett vásárolni azokat.

A gyerekbútorok hosszú távú piaci sikere fölött a Download Design projekt eddigi szereplői bábáskodnak. A bútorokat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói tervezték az elmúlt két év során. A Bútorszövetség szervezi és koordinálja a gyártást. Két tagvállalata, az Ertl Faipari Kft. és a Nyír-Demonich Zrt. fejlesztette a prototípusokat termékké, illetve ők vállalták a szériában történő kivitelezést is. Halasi Rita Mária az eddigiekhez hasonlóan projektvezetőként–kurátorként irányítja a folyamatokat. Új szereplő a történetben a forgalmazó, a Babyberry márka, amely már most közel húsz magyar dizájner termékeit népszerűsíti a hazai piacon.


Download Design-stand

SZAKMALANDIA

A HUNGEXPO eltökélt támogatója a magyar szakképzésnek. Ezúttal a Budapesti Komplex Szakképzési Centrummal közösen rendezte meg a kiállításon a Szakmalandia című, háromnapos szakmai programsorozatát, amelynek nagy sikere volt a pályaválasztás előtt álló fiatalok és a szakképzett munkaerőt igénylő munkáltatók között. A programon a centrum 11 iskolájának több mint 200 szakmája mutatkozott be. A látogatók nagy számban vettek részt az első ízben megrendezett Szakmák Éjszakáján.

Az egyik kerekasztal-beszélgetésnek a munkaerőpiac és a szakemberhiányból adódó helyzet adott témát. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az öregedő népesség, a kivándorlás, illetve a kevés új szakember komoly problémát jelent. A megoldások között az egyik kulcs a diákok érdeklődésének felkeltése, hogy a hiányszakmák „szexik” legyenek számukra és az iskolapadból felállva ne nyugaton akarjanak boldogulni, hanem szépnek, hasznosnak érezzék a szakmájukat, amely hatékony anyagi motiváció mellett stabil megélhetést biztosít nekik itthon is egy jó hangulatú műhelyben.


A BKSZC és Weiss Manfred iskolák Szakmák Éjszakája rendezvényének plakátja

A szakma másik felelőssége pedig az, hogy a friss munkaerő meglévő kreativitását jól használja fel. A beszélgetés során többször elhangzott, hogy első körben az oktatást lenne szükséges a megfelelő irányba fordítani, amihez azonban folyamatos konzultáció kell, a képzési intézmények csak a szakmák jól megfogalmazott igényei alapján tudnak reagálni. Ráadásul évek telnek el, mire egy új képzési stratégia beérik, az oktatási rendszer alapjaiban történő felforgatásához pedig egyelőre nincs kellő bátorság. Volt, aki szerint az oktatás önmagában kevés ahhoz, hogy a diákkal megszerettesse a szakmát, ebben a vállalkozásoknak is részt kell venniük.

Felmerült, hogy lehet bármilyen színvonalas is egy képzés, ha alig találnak rá jelentkezőt. A jelenleginél most is több gyereknek kéne születnie ahhoz, hogy a következő évtizedekben biztosított legyen a megfelelő munkaerő, ezért a megoldás egyik része a felnőttképzés lesz.

Az otthonteremtési csokornak is nevezett Construma kiállítás idén több mint 44.000 bruttó négyzetméteren, 18 ország közel 600 kiállítójával több mint 46.000 szakmai és építkezésben érdekelt résztvevőt vonzott. 

Képek:
http://construma.hu

A Faablak-konferencia resztvevoi, a szerző fotója
Download Design-stand, a szerző fotója

http://wm-iskola.hu/


Kapcsolódó dokumentum:


mozgasban


Tetszett a cikk?