Határtalan alkotás

Május 6-án, vasárnap zárult az INTERREG Ausztria-Magyarország program által támogatott, valamint a Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter (PANFA) által szervezett INNOWOOD INNOVATION CAMP innovációs bútortervező alkotótábor. Soproni Egyetem Simonyi Károly Karán, a Ligneumban rendezett eseményen a hallgatók csapatai lázasan készültek záróprezentációjukra, melynek során bemutatták, hova fejlődtek kezdeti ötleteik az öt nap megfeszített munka alatt.

„Elég kreatívnak érzed magad, egy felfedezésre váró tehetségnek? Szeretnéd megmérettetni magadat bútortervezés, terméktervezés területén egy jó csapatban, barátaiddal? Kóstolj bele, milyen együtt gondolkodni, dolgozni nemzetközi csapatban hallgatótársaiddal, neves vállalkozókkal, formatervezőkkel, oktatókkal!” – szólt a tábor szervezőinek felhívása. Hetedhét határig hallatszott a szó: a magyarokon kívül az Ausztriában és Magyarországon tanuló ukrán, görög, olasz és szlovák hallgatók részvételével nyílt meg a tábor.

A FORMÁLÓDÓ GONDOLAT

A megnyitó elhangzása után jó hangulatban telt a kezdeti közös tervezés. A rendezvény legnagyobb hozadéka, hogy lehetőség nyílt a különböző vélemények ütköztetésére, és ezáltal a projektek továbbfejlesztésére. A tervezőkből, vállalkozókból álló mentorok szakmai tapasztalataik és a piaci igények alapján terelgették mederbe a csapongó gondolatokat. Ezek után a hallgatók nagy erőbedobással vetették magukat a feladatba: nemcsak vázlatokat készítettek, hanem maketteket is gyártottak. Fúrtak, vágtak, ragasztottak, kötöztek, nem volt egyedi az sem, hogy éjszakába nyúlt a munka. Mindent megtettek a győzelemért, hiszen az első hat helyezett által tervezett bútorból prototípus készül majd, illetve tanulmányút keretében részt vehetnek a jövő évi milánói bútorvásáron látogatóként.


Első lépés a közös tervezés

A hallgatók a csapatmunka nem könnyű, de odafigyeléssel értéket teremtő hatásait hangsúlyozták.

„Nekem ez a harmadik ilyen workshop, amin részt veszek – jegyezte meg Beretzky Sarolta, a SoE harmadéves ipari termék- és formatervező mérnök hallgatója. Eddig többnyire egyedül dolgoztam, és most azt kell mondjam, hogy a kezdeti elképzeléseimet jelentősen jó irányba alakította a másik két csapattársammal, egy művésszel és egy faipari mérnök hallgatóval való közös, jó hangulatú tervezés.”

„Nálunk nemcsak a különféle szakirányoknak, hanem különböző kultúráknak is rendeződniük kellett a tervezőasztal körül” – fűzte tovább a gondolatot Szabó Maja, a Bécsi Egyetem építészet szakáról érkezett magyar hallgatója.

SEGÍTŐ ERŐK

Több hónapos szervezés előzte meg ezt a mostani alkotótábort – vázolta a kezdeti lépéseket Pakainé dr. Kováts Judit, a Vezető Partner nevű projekt képviselője. Ennek eredményeképpen közel ötven fiatal jelentkezett, akik 13 csapatot alkotva álltak neki a szakmai munkának, és tették próbára együttműködési hajlandóságukat.


A segítők is bekapcsolódtak a munkába

Ami a segítő mentorokat illeti: dr. Lelkei Balázs, Tari Attila, Balogh Péter, Szikszai László, Szojka László designerként, dr. Zalavári József, dr. Dénes Levente, dr. Elek László és dr. Horváth Péter György egyetemi oktatóként segítették a diákokat. Természetesen a klasztertagok és az osztrák kollégák is bekapcsolódtak a csapatmunkába – így ez a hármas egység szinte borítékolta, hogy mindenki a legtöbbet hozza ki magából.


Dr. Lenkei Balázs és Pakainé dr. Kováts Judit szervezők

EREDMÉNYEK

A záróprezentációk megtekintésére bútorgyártók, bútorkereskedők is érkeztek. Véleményük megerősítette, hogy a tábor maximálisan elérte célját, a nemzetközi csoportok kiválóan tudtak együttműködni, minden csapattag a saját területének szaktudását tette hozzá a terv kidolgozása során.

A végső eredményről, a díjazottakról később adunk hírt: az osztrák és magyar vállalkozókból, az InnoWood projektpartnerekből és az egyetemi tanárokból álló zsűri május 23-án hozza meg végső döntését Grazban. A csapatoknak még május 20-ig van lehetőségük a végső simításokat elvégezni.


A csapattagok időközi prezentáción mutatják be munkáikat

Meglepetésként a résztvevőknek egymást is kellett értékelniük. Szavazataik alapján első helyezett Horák Debóra, Kéri Dávid, Csák Vince Cloud elnevezésű, összecsukható piknikszéke lett. A második helyet Csicsics Gergő, Pető Borbála, Surányi Vanessza terve nyerte el, projektjükben elsősorban óvodáknak szánt bútorok szerepeltek. A harmadik a Wincent nevű, nőknek szánt bortartó asztal lett, ami Lelkes Dénes, Kiss Anita, Marada Tibor és Kopacz Emőke Gyöngyvér terve.

Az alkotótábor a Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter (PANFA), a Holzcluster Steiermark, az Institut für Innovations- und Trendforschung – Graz és az FH Burgenland INTERREG AT-HU 059 közös projektjének része. A PANFA Klaszter által szervezett esemény a Soproni Egyetem Simonyi Károly Karán, a Ligneumban kerül megrendezésre. 

A képek a szerző és a szervezők fotói


Kapcsolódó dokumentum:


hatartalan-alkotas


Tetszett a cikk?