Mi fán terem?

Az elmúlt év sikeres kezdeményezésére alapozva, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ismét megszervezte Szombathelyen a végzős asztalos és faipari technikus diákok vizsgamunkáiból a kiállítást, melynek a Kámoni Arborétum adott otthont június hónapban.

A kiállításon a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum négy iskolájának – a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, az Eötvös Loránd Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája és a Rázsó Imre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája – diákjai mutathatták be az általuk készített termékeket. Az idei év újdonsága, hogy az esti felnőttoktatás keretében szakmát tanulók vizsgamunkái is szerepeltek a kiállított termékek között.

A harminc darab vizsgaremek színes kavalkádot alkotott. A funkció, a forma, a szerkezet, a felhasznált faanyagok, a technológiai megoldások tették egyedivé mindegyiket.


Németh Zsolt asztalos vizsgaremeke, fiókos intarziás dohányzóasztal

Németh Zsolt asztalos szakképesítését igazoló bizonyítványán alig száradt meg a tinta. Ő egy fiókos intarziás dohányzóasztalt készített. Kíváncsi voltam, megkérdeztem:

– Milyen anyagokat, szerkezetet, technikát, felületkezelést használt a vizsgaremek készítésénél?

– Az asztal fő alapanyaga gőzölt bükk. Pallóból dolgoztam. A cél egy robusztus szerkezetű asztal volt, ezért vastagra kimunkált alkatrészekben gondolkoztam. Egy lapszabászt és egy kombi gyalugépet vettem segítségül a fő összetevők legyártásához. A kisebb marásokat kézi felsőmaróval végeztem. A tetőlap és az oldallap fecskefarkú csapozását, és a fiókok egyenes fogazását kézzel, vésőkkel alakítottam ki. Ezt mindenképpen fontosnak tartottam, hiszen hagyományos kézi mozzanatok is emelik az értékét egy terméknek, plusz ezzel is gyakoroltam ezeket a műveleteket. Az iránytűbetét juharból és mahagóniból készült. Itt szem előtt kellett tartanom, hogy színben mindkét anyag megfelelően eltérjen a bükktől a kontraszt érdekében. A motívum bemarása kézi felsőmaróval történt, egy sablon segítségével. 
A felületkezelésen sokáig gondolkoztam, és végül az olaj mellett döntöttem. Bevallom, először dolgoztam ilyen szerrel, de nagyon megtetszett az általa létrehozott felület!

– A szakmát, ha jól tudom, esti tagozatos, felnőttoktatás keretében végezte. Mi volt a célja az asztalosszakma megszerzésével? Milyen szakmában dolgozott korábban?

– Igen, felnőttoktatásban sikerült elvégeznem, kétéves oktatás keretein belül. Ennek egyik oka a szakma iránti szeretet, a másik pedig a jó megélhetés, ezért egyéni vállalkozás létesítése a következő célom. 
Jelenleg a fémiparban dolgozom konstruktőrként, viszont a műhelyben jobban érzem magam, mint az irodában.

Király Dániel faipari technikusként végzett ebben a vizsgaidőszakban. Átfordítható táblával és rejtett fiókkal készített sakkasztala felől érdeklődtem tőle.

– Az asztallap öt egységből áll. Két fiók fedél, egy sakktábla és két nagyobb felület. Kétféle faanyagból dolgoztam, amerikai dió és juhar fűrészáruból. Az asztal külső kávaszerkezete szakállas vésett csappal csatlakozik a lábakhoz. A fiókokat és a középső merevítőket alkotó elemek átmenő ékes csapokkal csatlakoznak egymáshoz és a kávaszerkezethez. A 30 mm vastag és 40 mm széles fekete dió és juharfa deszkák különböző mértékű eltolásával keletkeznek a minták. A sakktábla két köldökcsappal csatlakozik az asztallaphoz, melyek forgástengelyként is szolgálnak. A játékfelület hátlapja követi az asztallap mintázatát és egy síkban van vele. A sakktábla része viszont 10 milliméterrel magasabban van. A fiókfedelek oldalirányban kihúzhatóak, melyek köldökcsappal csúsznak az asztallapba mart nútba.

– Mi adta az ötletet a vizsgaremekhez?

– Szerettem volna ötvözni a régi illesztési megoldásokat a modern mintákkal és formákkal. A sakkasztal önmagában is egy régies stílusú bútor, illetve a benne használt csapolások hagyományos fakötések is. Az asztal felületkezelése kézi sellak politúrozás, mely szintén a régebbi bútorok magasfényű felületkezelő anyaga. A koncepció, a stílus, a fiókok és a tábla szerkezete általam tervezett megoldás.
Az asztal mintázatának alapötlete, hogy a sakktábla egy 4 négyzetből álló részét emelje ki. Az eltolt mintázat pedig magát a sakkjátszmát szimbolizálja, melyben a két játékos küzd egymás ellen – mondta el Dániel, aki szerényen megjegyezte, hogy nem talált sehol ehhez hasonló megoldást.

– Mi volt a cél a faipari technikus szakma megszerzésével? Mivel fog foglalkozni az elkövetkezendő időben?

– A közeljövőben szeretném bővíteni ismereteimet a tömörfa-megmunkálás, a bútorgyártás terén. Illetve szeretnék tapasztalatokat szerezni a hangszergyártással és a fák akusztikus jellemzőivel kapcsolatban. Mivel korábbi tanulmányaim során foglalkoztam szobrászattal, festészettel, építészettel és bútortervezéssel, ezért a fő célom egy olyan vállalkozás létrehozása, melyben egyedi, kreatív bútorokat, hangszereket, ékszereket, bel- és kültéri használati és dísztárgyakat készíthessek.


Hustiker Benedek asztalos vizsgaremeke, eltolható lapú éjjeliszekrény

 

„Aki ügyes és jól végzi munkáját, véletlenül se adja fel, és készüljön fel a magánvállalkozó létre, hiszen itt fogja megtalálni a számítását” – hangzott el Piri József, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökének kiállítást megnyitó beszédében. Szentgyörgyvári Róbert, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatója pedig arra biztatta a frissen végzett szakembereket, hogy hosszú ideig maradjanak a pályán.


Király Dániel faipari technikus átfordítható táblával és rejtett fiókkal készített sakkasztala

A vizsgamunkákat a szakma jeles képviselőiből álló független zsűri tagjai: Csercsics Antal (OAFSZ Vas megyei elnöke), Kovács Tamás (FALCO Szombathely Furniture Cluster elnökségi tagja), dr. Elek László (Soproni Egyetem SKK képviselője, a Faalapú Termékek és Technológiák Intézet adjunktusa) értékelte. A díjak odaítélésére a zárónapon, június 29-én került sor, melyekről a zsűri bírálata, valamint a kiállítást látogatók szavazatai alapján döntöttek.

I. helyezett, és egyben a közönségszavazattal elért különdíjazott Király Dániel Miklós lett, felkészítője Török Zsolt szakoktató, és Pál Károly bútorasztalos, balogunyomi egyéni vállalkozó voltak;

II. helyezést Németh Zsolt ért el, mestere Tavasz Zoltán, vasvári egyéni vállalkozó;

III. helyezett lett Agg Gábor, felkészítője Bene Tibor, az AH Universal-Bau Kft. oktatásvezetője volt.


Munka közben a szakmai zsűri: dr. Elek László, Kovács Tamás, Csercsics Antal

A szakmai zsűri különdíjában részesült: Hustiker Benedek, aki Tavasz Zoltán asztalos irányítása alatt készítette el vizsgaremekét.

Kovács Vince, a Vas Megyei Kamara elnöke a díjazottaknak és mestereiknek elismerő oklevelet adott át.

A kiállítás támogatói: Kámoni Arborétum, Csercsics Faipari Kft., NYPAN Forgácslap Feldolgozó és Értékesítő Kft., Ráció Szerszám Kft., AH Universal-Bau Kft.


Kapcsolódó dokumentum:


mi-fan-terem


Tetszett a cikk?