Három a magyar igazság

EuroSkills 2018: Óriási magyar sikerek a faipari szakmákban (is).

Ünnepélyes záró ceremónia keretében hirdették ki a EuroSkills Budapest 2018 győzteseit a Papp László Budapest Sportarénában. A 27 szakmában indult magyar versenyző 17 versenyszakmában ért el helyezést. Hazánk ismét bebizonyította, hogy a magyar fiatalok nem maradnak el szaktudásban és tehetségben európai társaiktól.

A szakmák 2018-as Európa-bajnokságának záró ceremóniáján kiderült, hogy kik állhattak a dobogó legfelső fokára, ki nyerte el az Európa Legjobbja címet, továbbá kik lettek a Nemzetek Legjobbjai. Az ünnepélyes eseményen részt vett Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke.

A magyar fiatalok ismét bizonyították, hogy tudásuk és szakértelmük az európai mezőnyben is kiemelkedő: 3 arany, 3 ezüst, 3 bronz és 8 kiválósági érmet nyertek, összesen 17 helyezést. Siker a sikerben, hogy az asztalos szakmák képviselőit három alkalommal is a legjobb elismeréssel jutalmazták. Aranyérmes lett Nagy Ádám János az épületasztalos szakmában, valamint Simon Krisztián is a legfényesebb érmet vehette át a bútorasztalosok között.

Továbbá az EuroSkills Budapest 2018 Nemzet Legjobbja kitüntetést szintén Nagy Ádám János tudhatja magáénak. Gratulálunk nektek, fiúk! (Akik nem voltak kint a versenyen, korábbi videós híradásainkból megtudhatják, hogyan vélekedtek a fiúk felkészítő szakemberei a verseny kezdetén, illetve a záró napon. Továbbá a verseny lefújásának pillanatait is újra figyelemmel kísérhetik.)

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke beszédében a kiváló szakmai ismeret fontosságát hangsúlyozta. „Egy magyar közmondást ajánlok figyelmükbe, amely így szól: a jó mesterembernek egész világ a hazája. Legyenek büszkék rá, hogy olyan tudás birtokában vannak, amely valóban az egész világon, mindenhol egyformán versenyképes. Ez pedig nem más, mint a precíz, pontos, lelkiismeretes, eredményes munka, amelyre a világon mindenütt szükség van.”

EuroSkills számokban

A szakmák 2018-as Európa-bajnokságán 525 versenyző szállt ringbe 37 szakmában.

A legtöbb érmet Oroszország csapata nyerte, az éremtábla második helyezettje Ausztria csapata, a harmadik pedig Franciaországé lett. Magyarország a negyedik helyen végzett. Az Európa Legjobbja címet egy svájci villanyszerelő vehette át.

A nemzetközi szakmai fesztivál és szakember találkozó lebonyolításához szükséges eszközök beszerzését 84 szponzor és 20 partner támogatta gépekkel, szerszámokkal, alapanyagokkal, technikai személyzettel és know-how-val. A verseny lebonyolításában 700 önkéntes is segített budapesti iskolákból.
A versenyt óriási érdeklődés övezte: a rendezvényt három nap alatt összesen 100 ezer látogató tekintette meg.

Fotó: Mudra László, Gergely Máté (Eurolex Consulting Kft.)


Tetszett a cikk?