Három a magyar igazság

Ünnepélyes záróceremónia keretében hirdették ki a EuroSkills Budapest 2018 győzteseit a Papp László Budapest Sportarénában. A 27 szakmában indult magyar versenyző 17 versenyszakmában ért el helyezést. Hazánk ismét bebizonyította, hogy a magyar fiatalok nem maradnak el szaktudásban és tehetségben európai társaiktól.

A szakmák 2018-as Európa-bajnokságának záróceremóniáján kiderült, hogy kik állhattak a dobogó legfelső fokára, ki nyerte el az Európa Legjobbja címet, továbbá kik lettek a Nemzetek Legjobbjai. Az ünnepélyes eseményen részt vett Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke.

A magyar fiatalok ismét bizonyították, hogy tudásuk és szakértelmük az európai mezőnyben is kiemelkedő: 3 arany, 3 ezüst, 3 bronz és 8 kiválósági érmet nyertek, összesen 17 helyezést. Siker a sikerben, hogy az asztalosszakmák képviselőit három alkalommal is a legjobb elismeréssel jutalmazták. Aranyérmes lett Nagy Ádám János az épületasztalos-szakmában, valamint Simon Krisztián is a legfényesebb érmet vehette át a bútorasztalosok között. Továbbá a EuroSkills Budapest 2018 Nemzet Legjobbja kitüntetést szintén Nagy Ádám János tudhatja magáénak. (Aki nem volt jelen a versenyen, a faipar.hu-ra feltöltött videós híradásainkból megtudhatja, hogyan vélekedtek a fiúk felkészítő szakemberei a verseny kezdetén, illetve a zárónapon. Továbbá a verseny lefújásának pillanatait is újra figyelemmel kísérhetik.)

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke beszédében a kiváló szakmai ismeret fontosságát hangsúlyozta. „Egy magyar közmondást ajánlok figyelmükbe, amely így szól: a jó mesterembernek egész világ a hazája. Legyenek büszkék rá, hogy olyan tudás birtokában vannak, amely valóban az egész világon, mindenhol egyformán versenyképes. Ez pedig nem más, mint a precíz, pontos, lelkiismeretes, eredményes munka, amelyre a világon mindenütt szükség van.”

Győzött a gazdaság, Európa gazdasága, benne Magyarország gazdaságával, mert olyan fiatal szakemberekkel lett gazdagabb, akik sikereikkel, teljesítményeikkel magasra helyezik a minőségi mércét. Győzött a magyar szakképzés ügye, mert meg tudta mutatni a fiatal szakmai elitet azoknak, akik még csak terveznek erre az útra lépni.” – mondta dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. „Magyarország, a magyar intézmények, szervezetek és vállalatok együtt tették a EuroSkills Budapest 2018 eseményét Európa legjobb fiatal tehetségeinek nagyszerű és felejthetetlen élményévé. Magyarország kijelölte a EuroSkills következő évtizedének kezdőpontját azzal, hogy rendkívüli professzionalizmust tanúsított a rendezés során és megemelte a mércét ennek az eseménynek mind a minőségét, mind pedig a méreteit illetően” – mondta Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke. 


A EuroSkills számokban

A szakmák 2018-as Európa-bajnokságán 525 versenyző szállt ringbe 37 szakmában. A legtöbb érmet Oroszország csapata nyerte, az éremtábla második helyezettje Ausztria csapata, a harmadik pedig Franciaországé lett. Magyarország a negyedik helyen végzett. Az Európa Legjobbja címet egy osztrák villanyszerelő vehette át. A nemzetközi szakmai fesztivál és szakember-találkozó lebonyolításához szükséges eszközök beszerzését 84 szponzor és 20 partner támogatta gépekkel, szerszámokkal, alapanyagokkal, technikai személyzettel és know-how-val. A verseny lebonyolításában 700 önkéntes is segített budapesti iskolákból. A versenyt óriási érdeklődés övezte: a rendezvényt három nap alatt összesen 100 ezer látogató tekintette meg.


Kapcsolódó dokumentum:


euroskills-oriasi-sikerek-a-faipari-szakmakban-harom-a-magyar-igazsag


Tetszett a cikk?