Két bútorvásár Shanghajban

Az Erdélyi Bútoripari Klaszter meghívottjaként 2018 szeptemberében részt vehettem két jelentős bútorvásáron Sanghajban, amelynek élményeit és benyomásait szeretném megosztani. A vásárok nagyságának és jelentőségének érzékeltetéséhez a kínai bútoripar számaiból érdemes kiindulni.


Modern, luxushatást keltő hálószobabútor bőrbevonattal

A kínai bútoripar folyamatos fejlődést mutat mind a belföldi értékesítés, mind az export tekintetében. Az utóbbi évek átlagos növekedése eléri a közel 9%-os értéket, a tavalyi eladások meghaladták a 112,2 milliárd eurót, 7 milliárd euró profitot eredményezve az ágazatnak. A többi statisztika mellett ezek a számok is alátámasztják, hogy Kína vitathatatlanul a világ legnagyobb bútorfogyasztója és egyben exportőre, a világ teljes bútorgyártásának 39%- át tudhatja magáénak, miközben a második Amerikai Egyesült Államok csupán 12%-os részesedéssel bír. Mindez kevésbé érzékelhető hazánkból, ahol a bútoripar nagyságrendekkel kisebb és ahol a hazai gyártók tekintete elsősorban a Nyugat felé irányul.


Hans Sandgre Jakobsen: Daisy szék

Pedig az idei sanghaji bútorvásárok a nagyságukkal és kínálatukkal egyértelműen jelzik, hogy a közép-európai vállalatoknak az ázsiai és elsősorban a kínai piacra is nagyobb figyelmet kellene szentelniük, hiszen annak potenciálja óriási.

FURNITURE CHINA 2018
A 350.000 négyzetméter felülettel rendelkező vásárt idén szeptember 11–14. között 24. alkalommal rendezték meg. A 3500 kiállító között 24 ország 220 ismert márkáját is megtalálhattuk, 5 ország (Franciaország, Belgium, Törökország, Dél-Korea és Malajzia), illetve 1 régió (Veneto, Olaszo.) külön standon is kiállított, 14 új világmárkát vezettek be. Ez a vásár nemcsak a nemzetközi topmárkák felsőkategóriás bútorainak bemutatkozó helye, ahol a gyártók igyekeznek a legújabb trendeket és az aktuális életstílusokhoz illeszkedő divatbútorokat bemutatni, hanem a külföldi márkáknak ez az első lehetséges helyszíne egy gyümölcsöző kínai együttműködés kialakítására.

A kiállítást számos, a szakmával kapcsolatos rendezvény kísérte. A tavalyi kiállítás alatt indított „Színes KÉT BÚTORVÁSÁR SANGHAJBAN Dr. Dénes Levente egyetemi doccens Az Erdélyi Bútoripari Klaszter meghívottjaként 2018 szeptemberében részt vehettem két jelentős bútorvásáron Sanghajban, amelynek élményeit és benyomásait szeretném megosztani. A vásárok nagyságának és jelentőségének érzékeltetéséhez a kínai bútoripar számaiból érdemes kiindulni. Modern, luxushatást keltő hálószobabútor bőrbevonattal 2018 OKTÓBER otthon” mozgalom folytatásaként idén Nemzetközi Szín Fórumot szerveztek, ahol tervezők, művészek, lakberendezők tartottak színes előadásokat, folytattak vitákat a színek jelentéséről, hatásáról, a bútoripari színhasználatról. A fórum legfőbb célja a gyártók és a fogyasztók képzése, a jó ízlés kialakulásának ösztönzése, a harmonikus lakókörnyezet ismérveinek terjesztése.

A Színek visszafejtése rendezvény égisze alatt 8 teret rendeztek be, 4 témához (virágzás, növekedés, érettség, regresszió) és 8 karakterhez rendelt színharmóniák alkalmazásával.


Hagyományos kínai bútorok Ming stílusú székekkel

CHINA INTERNATIONAL FURNITURE FAIR 2018
A kiállítást évente kétszer szervezik meg, a tavaszit Guangzhou-ban, Kína egyik legfontosabb bútoripari régiójában, az őszit pedig Sanghajban. A szeptember 9–13. között 42. alkalommal megrendezett kiállítás 400.000 m2 -en terült el, az 1.350 kiállító standját 150.000 látogató tekintette meg. A „jó design jó üzletet teremt” szlogennel hirdetett vásár igazi vizuális ünnep a bútoripar számára. Ezt a kiállítást is számos szakmai rendezvény kíséri, többek között belsőépítészeti és dekorációs konferencia, üzletember-találkozó, vagy az Ideális Otthon bemutató.

A kiállításokon bemutatott bútorok a teljes választékot felölelték mind a funkciókat, mind a stílusokat illetően, azonban a formavilág alapján három fő sílusirányzatot különböztethetünk meg: a hagyományos kínai stílust, a „nyugati” stílust, amelybe beletartoznak az olasz, skandináv, amerikai stílusirányzatoknak megfelelő termékcsaládok és az úgynevezett „új kínai” stílust, amely kisebb-nagyobb mértékben és arányokban ötvözi az előző kettőt.

A jelenkori kínai bútorstílusok kialakításában egyre több külföldi, elsősorban európai tervező is részt vállal, akik tervezői megbízásokat kapnak a nagyobb kínai gyártóktól. Erre jó példa Hans Sandgre Jakobsen dán tervező esete, aki egy pekingi vállalatnak tervez skandináv stílusú bútorcsaládokat. Az együttműködés sikerességét bizonyítja a tavaly elnyert iF DESIGN AWARD aranyfokozata, melyet a 3D furnérokból fejlesztett Daisy székért kapták.

Összegzésképpen elmondható, hogy a párhuzamos szervezés ellenére mindkét vásár felületét sikerült értékesíteni, a több ezer kiállító színes és gazdag bútorkínálattal jelent meg akár két helyen is, a látogatók száma jelentősen növekedett a tavalyihoz képest. Az „új kínai” stílus iránti igény fokozatosan növekedik, a bútorok megjelenése igen nagy változatosságot mutat, de alapanyag tekintetében dominál a fa. Ha a gyártók a kivitelezés pontosságát, a részletek gondosabb kidolgozását fokozzák, a sérüléseket és az apróbb esztétikai hibákat megelőzik, akkor a bútorok színvonala, minősége az európai bútorokéval fog hamarosan vetekedni.


Kapcsolódó dokumentum:


ket-butorvasar-sanghajban


Tetszett a cikk?