AaA támogatói program Vácon

Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség (OAFSZ) újabb helyszínre vitte el az AaA támogatói programot. Ezúttal a Váci Szakképzési Centrum Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott otthont a szövetség szakmai utánpótlását, valamint a szaktudás széles körű terjesztését megcélzó programjának. Az október 16-án tartott eseményen a faipar.hu szerkesztősége is ott járt.

A megnyitón Árkossy Tamás, az OAFSZ elnöke köszöntötte a jelen kévő asztalostanulókat és a meghívott vendégeket. Elmondta, hogy az OAFSZ és a Bútorszövetség is idejében felismerte a szakember utánpótlás kérdésének fontosságát. (Mint ismeretes, a két szövetség munkájának összehangolása jelenleg is élesben folyik – a szerk.) Ezek elemei a középiskolai szakmai versenyeztetés és azok szakmai koordinálása, az AaA programok szervezése a szakképző iskolákban, a nemzetközi szintű versenyeztetések támogatása és népszerűsítése, valamint az egyetemi hallgatóság aktív bevonása az ipari eseményekbe, vagyis az életközeli helyzetekbe. Magyarán a szakmai tanulmányaikat végzők motiválása, útbaigazítása és bevonzása a szakmai szervezetekhez.

Árkossy Tamás ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy míg a szövetség munkáját számos magánszemély és cég önkéntes munkával és aktívan segíti, addig még ennél is többen vannak olyanok, akik az energiájukat csak a kijövő eredmények lefölözésére, illetve kritizálására fordítják. Emiatt most különösen időszerű a széleskörű összefogás és összetartás mindenki részéről. Mivel a szűk és aktív kör sokat áldoz és tesz, nagy szükség lenne még több csatlakozóra és szakmai támogatóra!

Mit keres a gyémánt egy asztalos műhelyben? – címmel Kala Tibor, a Leitz Hungária Szerszám Kft. üzletfejlesztési menedzsere vette át a szót. A kérdés jogos, ugyanakkor a  Leitz új, gyémántbevonatos marószerszámának kiemelkedő teljesítménye és élettartama mindenre választ ad. A ProfilCut Q Diamond névre hallható, szabadalmaztatott technológián alapuló megmunkálószerszám hármas előnyt biztosít a hagyományos megoldásokhoz képest.

A gyémánt éltartóssága hússzoros a keményfémlapkához képest, s miután további öt alkalommal újraélezhető, ez százszoros összélettartamot eredményez. Az élezéshez elegendő csak a lapkákat elküldeni, hiszen a cserélhető lapkák könnyen, a műhelyben is lehetővé teszik a ki- és behelyezést, ráadásul a szerszámtesttel tovább lehet folytatni a munkát. Ezek mellett pedig jelentős, akár 120 m/s kerületi sebesség melletti előtolás is lehetséges a gyémántszerszám esetében, ami további hatékonyságot eredményez – tette hozzá a szakember.

A folytatásban Babanecz Csaba, az SkillHungary csapatának épületasztalos főszakértője következett, aki immár büszkén mutatta be a hallgatóságnak Nagy Ádám János épületasztalost, valamint Simon Krisztián bútorasztalost. A fiúk a már említett EuroSkills-en mindkét szakmai számban aranyérmesek lettek. Ráadásul a verseny Nemzet Legjobbja elnevezésű kitüntetését szintén Nagy Ádám János tudhatja magáénak.

Végül Dr. Alpár Tibor, a Soproni Egyetem kutatási és külügyi rektorhelyettese szólt a hallgatósághoz. Elmondta, hogy az egyetemen működő Simonyi Károly Karon többek között a a következő képzéseket érhetik el a tanulók: faipari mérnökképzés, szakmai tanárképzés, informatikai képzés, ipari termék- és formatervező képzés, műszaki menedzserképzés, vagy például építész MSc képzés.

Az asztalos szakma gyakorlati ismereteit ezek a egyetemi képzések olyan felsőfokú ismeretekkel bővítik, amelyekkel a végzősök akár mérnökként, akár szakmai vezetőként is el tudnak majd helyezkedni. Sőt, a későbbiekben a végzett szakemberek akár további mesterképzéseken is részt vehetnek.

A Vácon tartott szakmai nap eseményeinek részletes beszámolóját, valamint a két aranyérmes asztalossal és a főszakértővel készített exkluzív interjút a Magyar Asztalos és Faipar novemberi számában, illetve előfizetőként a faipar.hu portálon olvashatják majd el.

Szöveg és fotó: Tóth Norbert


Tetszett a cikk?