Újdonságok a Roto-tól

A Magyar Asztalos szerkesztősége meghívást kapott a 2018. november 13-14-én Grácban tartandó 13. Roto sajtónapra.

Az eseményen elhangzott, hogy a Roto az Európában a legnagyobb gazdasági növekedést a portugál, a lengyel és a magyar piacokon tudhatja magáénak. Úgy gondolom, ez a jelentés a mi részünkről büszkeségre adhat okot! Három fő újdonságot, irányt jelentett be a cég vezetősége a konferencia résztvevői számára.


Dr. Eckhard Keill a Roto Frank AG igazgatótanácsának elnöke

Az NX termékcsalád bevezetése

A Roto felmérései szerint az új ablak és erkélyajtó vásárlásakor a felhasználók választásában egyre kevésbé az ár, mint inkább a termék hosszú távú fenntarthatósága kezd fontosabbá válni. Ezért a Roto arra a következtetésre jutott, hogy a kiegészítő opciók, mint például a szellőztetési, kezelési és ezáltal a lakókomfort-növelési tulajdonságok kapjanak nagyobb hangsúlyt.

Így az új „Roto NX“ bukó-nyíló vasalatrendszerben a maximum 130, illetve 150 kg szárnytömegű műanyag ablakokhoz alkalmas P pántoldalak alapkivitelként az ollóba beépített résszellőztetővel rendelkeznek.  

A „TiltSafe”, azaz buktatási funkció az új záródarabok révén akár 65 mm-es bukásmélységig is nyitható. Az „E-Tec Drive” beépítése esetén pedig az épületautomatizálási rendszerekhez tudjuk kapcsolni a nyílászárókat.


Mindkét napon előadások sorozatát hallgatták a sajtó európai képviselői

Nagyobb figyelmet fordítottak többek között az egyszerű kezelésre. A P 130 kg-os és P 150 kg-os pántoldalakba integrált résszellőztetőhöz tartozik egy fokozatos előmeghúzás is, minek révén a működtetéshez szükséges erő fokozatosan oszlik el a teljes zárási folyamat során. 

Továbbá az erélyajtó-szerelvénynél a kilincs alatti új csappantyúk elhelyezésével a szárny gyorsabban bukó állásba helyezhető.

Ezen tulajdonságok a kényelem és a nagyobb tartóerő elérését biztosítják a „Roto NX” vasalatrendszereknél.

Továbbá a termék tartósságát is növelni tudták egy új eljárásnak köszönhetően. Mostantól a korrózióvédelem a Roto Sil Level 5-ös szintről Roto Sil Level 6-osra nőtt. Ez annyit tesz, hogy a DIN-szabványhoz tartozó teszteknél, mint a víz- és hőtesztek, illetve sóteszt, nemcsak egyesével, külön-külön tesztelve felel meg a termék, hanem egyedülálló módon ezeket kombinálva is tesztelték a vasalataikat.


Gyárlátogatáson a Roto ausztriai gyárában, Kalsdorfban

Új szervezeti felépítés 2019-től

2019-től a Roto Frank Holding AG nem végez operatív munkát, csak az alá tartozó három szervezet. A Holding tevékenységei az irányításra összpontosítanak, úgymint stratégia, kommunikáció, szabadalmak, jogok stb.

Az így felszabadult kapacitásokat kihasználva a Roto FFT (Roto Frank Fenster- und Türentechnologie GmbH) a vasalatok, zárak, pántok, küszöbök és tömítő profilok szakértője, valamint a Roto FDT (Roto Frank Dachsystem-Technologie GmbH) a tetőablakok, padlásfeljárók, árnyékolástechnika részlege csak a szakterületükre és annak fejlesztésére koncentrálhatnak – így elősegítve a cég további terjeszkedését. 

Továbbá létrehoztak egy új részleget, a Roto FPS - t (Roto Frank Professional Service GmbH), mely vállalatrésznek a feladata az értékesítés utáni terméktámogatás megvalósítása. A konferencián elhangzott egy példa: „A jövőben az az elképzelésünk, hogy ha valaki a mi és a partnereink rendszerében kiválaszt egy vasalatot, ugyanott azt is ki tudja választani, ki szerelje azt be. Később, ha valami technikai probléma, esetleg rongálásból fakadó kár keletkezik, akkor ugyan ezen a platformon a felhasználó ki tudja jelölni azt a szakembert, aki helyreállítja, megjavítja az ablakában, illetve egyéb Roto termékeiben keletkezett meghibásodásokat.”

Ezzel a lépéssel nem csak a bizalmat, de a márkahűséget és a megbízhatóságot is növeli a vállalat. Ráadásul a Roto csak saját rendszerében kiképzett és vizsgáztatott szakembereket enged ezen tevékenységekkel foglalkozni. Ezáltal a végfelhasználók, gyártók, kereskedők mindig a lehető legprofesszionálisabb szolgáltatást kapják.

Két új kolléga: Kurt és Karl

A Roto R6 és R8 Quadro tetőtéri ablakcsaláddal kapcsolatban is bemutattak két újdonságot a hallgatóságnak.


A "Kurt" Roto ablakkeretbe épített pánt

Megvizsgálták ugyanis, hogy mit lehetne javítani a jelenlegi tetőtéri ablakaik tulajdonságain. Több építkezésre is ellátogattak a cég képviselői, beszélgettek a felhasználókkal, felmérték az igényeiket. Az egyik fő problémát a tetőablakok szállításánál tapasztalták a szakemberek. Az építkezéseken például az ablakok munkahelyszínre való eljuttatása problémás és megerőltető feladat. 

„Kurt”

A munkavégzés megkönnyítése és a szakemberek tehermentesítése érdekében született meg „Kurt”-ot. A Roto „Kurt” fantázianévvel az ablakkeretbe épített pántokat nevesítette meg. A daru emelőkampóit „Kurt”-ba beakasztva könnyedén és gyorsan szállíthatóvá válnak az ablakok. A tetőn dolgozva pedig mindkét kezünkkel kísérni tudjuk a nyílászárót a behelyezés közben.

„Karl"

Azokra is gondoltak, akik kisebb építkezéseken szeretnék alkalmazni „Kurt” előnyeit és nincs szükségük vagy lehetőségük darura.


Roto tetőablakok beszerelése

Nekik alkották meg „Karl”-t. A nagy tetőablakokat nehéz kézzel hordozni ezért a “Karl” névvel ellátott hámszerkezetet magunkra véve könnyedén ki tudjuk használni a beépített pántokat.

Így az ablak súlya a váll-hát-láb izmokra oszlik el. A hám előnyei, hogy mindkét kezünk megvédheti az ablakot a szállítás közben, hátunk, derekunk egyenes helyzetbe kerül így egy 180 cm-es és 120 kg-os ablak is könnyedén szállítható!

Ezek a pántok az R6 és R8 Quadro tetőablakainál mostantól alapfelszereltségként lesznek beépítve.

Betörés elleni Roto vasalat

A szakmai nap végén a sok száraz előadás után, egy végre férfiasan szórakoztató „mozgalmas” erőpróba és egyben egy biztonságtechnikai bemutató következett a sajtó munkatársai részére.

Mind tudjuk, hogy hiába van erős, betörőbiztos ajtónk, ha az ablakon könnyű szerrel behatol az értékeinkre pályázó tolvaj. Ezzel a Roto is tisztába van. Éppen ezért egy külön szakértő csapat foglalkozott több száz betörés helyszíneinek vizsgálatával. Az ezekből történő kiértékelést követően egy betörőbiztos ablakrendszert fejlesztett ki a vállalat.

A tesztelésen 2 ablak állt rendelkezésre: egy hagyományos BNY vasalattal szerelt és zárt állapotban lévő, valamint a Roto új, betörőbiztosra felkészített és bukóra állított ablaka várt az önkéntes újságírókra, hogy betörhessenek. Kollégánk 50 másodperc alatt tört be a zárt, egyébként edzett üveggel ellátott ablakon. A Roto szakembere ezen az időn is javított: ugyanezen a hagyományos vasalattal rendelkező zárt ablakon 20 másodperc alatt tört be, méghozzá 1 db laposfejű csavarhúzóval! 


A sajtóesemény zárásaként, tesztelhettük a betörőkkel szemben maximális védelmet nyújtó új vasalatrendszert

A második, bukóra nyitott ablak látszólag könnyebbséget mutatott a sikeres betöréshez. Azonban több kolléga kemény próbálkozása és az eltelt 20 perc dacára az ablak még mindig a helyén maradt, képtelenség volt bejutni! A tokban edzett üveg volt, annak betörése is esélytelen volt. Nem beszélünk mellé: a próbálkozásokat videón rögzítettük, amit hamarosan közölni is fogunk. Kövessék Facebook oldalunkat, hogy értesülhessenek a publikálásról.

Úgy gondolom, egy ilyen bemutató tökéletes zárása volt a két napos rendezvénynek. Látványos figyelemfelhívás arra, hogy az ablak több mint egy egyszerű nyílászáró, ami az időjárási körülmények otthonunkból történő kizárására alkalmas. Ezeken felül biztonságtechnikai eszköz is, értékeink őrzője!

Videós összefoglalónk az ausztriai látogatásról:

Az alábbi képgalériában további fotókat is talál:


Kapcsolódó dokumentum:


ujdonsagok-a-roto-tol


Tetszett a cikk?