Összefogásból sosem elég

Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség (OAFSZ) újabb helyszínre vitte el az AaA legújabb eseményét. Az Asztalosok az Asztalosokért elnevezésű támogatói programnak októberben a Váci Szakképzési Centrum Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott otthont. Ezúttal is a szaktudás széles körű terjesztését, valamint a szakmai utánpótlást célozta meg az esemény.

A megnyitón Árkossy Tamás, az OAFSZ elnöke köszöntötte a jelen lévő asztalostanulókat és a meghívott vendégeket. Elmondta, hogy az OAFSZ és a Bútorszövetség is idejében felismerte a szakember-utánpótlás kérdésének fontosságát. (Mint ismeretes, a két szövetség munkájának összehangolása jelenleg is élesben folyik – a szerk.) Ezek elemei a középiskolai szakmai versenyeztetés és azok szakmai koordinálása, az AaA programok szervezése a szakképző iskolákban, a nemzetközi szintű versenyeztetések támogatása és népszerűsítése, valamint az egyetemi hallgatóság aktív bevonása az ipari eseményekbe, vagyis az élet közeli helyzetekbe.

Magyarán a szakmai tanulmányaikat végzők motiválása, útbaigazítása és bevonzása a szakmai szervezetekhez.

A szakmák európai bajnokságának is számító, szeptember végén tartott EuroSkillsen elért kiemelkedő asztaloseredményekre utalva az elnök megjegyezte, hogy a háttérben egy nagyon aktív csapat végzi a dolgát, és nemzetközi porondon is képes felmutatni komoly eredményeket – stabilan, évek óta. A beszámolóból továbbá megtudhattuk azt is, hogy a Designhét rendezvényeinek támogatása, aktivitása is jó irányba mutat, valamint, hogy nemcsak Budapesten, hanem Sopronban, Veszprémben, Nagykanizsán is szerveződtek kiállítások, szervezett üzemlátogatások.

Árkossy Tamás ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy míg a szövetség munkáját számos magánszemély és cég önkéntes munkával és aktívan segíti, addig még ennél is többen vannak olyanok, akik az energiájukat csak a kijövő eredmények lefölözésére, illetve kritizálására fordítják. Emiatt most különösen időszerű a széles körű összefogás és összetartás mindenki részéről. Mivel a szűk és aktív kör sokat áldoz és tesz, nagy szükség lenne még több csatlakozóra és szakmai támogatóra – figyelmeztetett az elnök.

Mit keres a gyémánt egy asztalosműhelyben? címmel Kala Tibor, a Leitz Hungária Szerszám Kft. üzletfejlesztési menedzsere vette át a szót. A kérdés jogos, ugyanakkor a Leitz új, gyémántbevonatos marószerszámának kiemelkedő teljesítménye és élettartama mindenre választ ad – kezdte a szerszám ismertetését Kala Tibor. A ProfilCut Q Diamond névre hallgató, szabadalmaztatott technológián alapuló megmunkálószerszám hármas előnyt biztosít a hagyományos megoldásokhoz képest. A gyémánt éltartóssága húszszoros a keményfémlapkához képest, s miután további öt alkalommal újraélezhető, ez százszoros összélettartamot eredményez. Elegendő csak a lapkákat elküldeni az élezéshez, hiszen a cserélhető lapkák könnyen, a műhelyben is lehetővé teszik a ki- és behelyezést, ráadásul a szerszámtest – a tartalék lapkákkal – tovább végezheti a munkát. Nem is akárhogyan: jelentős, akár 120 m/s kerületi sebesség melletti előtolás is lehetséges a gyémántszerszám esetében, ami további hatékonyságot eredményez – tette hozzá a szakember.

A folytatásban Babanecz Csaba, a SkillHungary csapatának épületasztalos főszakértője következett, aki immár büszkén mutatta be a hallgatóságnak Nagy Ádám János épületasztalost, valamint Simon Krisztián bútorasztalost. A fiúk a már említett EuroSkillsen mindkét szakmai számban aranyérmesek lettek. Ráadásul a verseny Nemzet Legjobbja elnevezésű kitüntetését szintén Nagy Ádám János tudhatja magáénak.

Ádám és Krisztián is megosztotta a felkészülés időszakának és a versenyen átélt élethelyzeteik legizgalmasabb pillanatait, és persze a megszerzett, nagyon is értékes tapasztalatokat. Nem titkolt céllal jött el Csaba és a versenyzők is: átadni, hogy milyen felemelő érzés az embernek egész Európa legjobbjának lenni a saját szakmájában. Valamint megüzenni mindenkinek, hogy a szakma iránti odaadással és kitartással ezt bármelyik lelkes tanuló elérheti. (Nagy Ádám János felkészítő tanára Babanecz Csaba, Simon Krisztián oktatója pedig Fekete Zoltán – a szerk.)

Végül dr. Alpár Tibor, a Soproni Egyetem kutatási és külügyi rektorhelyettese szólt a hallgatósághoz. Elmondta, hogy az egyetemen működő Simonyi Károly karon többek között a a következő képzéseket érhetik el a továbbtanulás felé kacsingató diákok: faiparimérnök-képzés, szakmai tanár képzés, informatikai képzés, ipari termék- és formatervező képzés, műszaki menedzser képzés, vagy például építész MSc-képzés. Az asztalosszakma gyakorlati ismereteit ezek az egyetemi képzések olyan felsőfokú ismeretekkel bővítik, amelyekkel a végzősök akár mérnökként, akár szakmai vezetőként is el tudnak majd helyezkedni. Sőt, a későbbiekben akár mesterképzéseken is részt vehetnek.


Kapcsolódó dokumentum:


osszefogasbol-sosem-eleg


Tetszett a cikk?