Fókuszban a fenntartható fejlődés

Zöldülő Faipar - a Kreatív Faipar Napja néven szervez találkozót a Bútorszövetség a Hungexpo-n, az OtthonDesing részeként.

Idén is folytatódik az immár 4. éve megrendezésre kerülő országos kreatív faipari találkozó. A rendezvény célja bemutatni az ágazatban rejlő szépségeket és lehetőségeket, hogy az érdeklődők (különösen a pályaválasztók) első kézből kapjanak információt arról, hogy a faiparban van fantázia és számos specializációs lehetőséggel, valamint különböző tudásigényű és képességre épülő szakmával várja a jövő munkavállalóit. 

A Hungexpo Budapest Vásárközpont G pavilonjában április 3-a és 7-e között az alábbi programokkal várják az érdeklődőket:

Woodlike workshop 
A Wood Like egy jól felszerelt faipari műhely, ahol néhány órára mesteremberré válhatunk és ahol laikusok és az asztalos szakmával közelebbről is megismerkedni vágyók alkothatnak közösen. Személyes élményeket szerezhetnek a fa megmunkálásával kapcsolatban és jártasságra tehetnek szert a faipari gépek és eszközök használatában. Idén, a zöld szemlélet jegyében a következő alkotásokkal készülnek: fa kulcstartó ágfából, puzzle maradék rétegelt lemezből és képkeret hársfahulladékból.
A program ingyenes, a részvételhez a standál kell regisztrálni. 

​​"Zöldülő faipar" kiállítás
SIXAY Furniture (Szikszai László) – magyar lombos fafajták használata (ökológiai lábnyom csökkentése, lokalizmus, életre szóló bútorok), valamint természetes felületkezelő anyagok alkalmazása (nulla károsanyag emisszió).
Karton Design (Terbe János) – kézzel készült, exkluzív és sorozatgyártott bútorkollekciók újrahasznosított kartonból; komplex megoldások irodák, üzletek és magánlakások környezettudatos berendezéséhez.
Nyír-Demonich – Kele Sára nomád bútorkollekciója (Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj, 2018): csomagolóipari hulladék hasznosítása upcycling szemlélettel.
Anest-Csoport (Kísérleti műhely) – lapra szerelt mini konyha. Kompakt megoldással a csomagolási, raktározási és szállítási költségek redukálására. Új vásárlói igények kielégítése: okos, szép, kicsi, praktikus, hordozható.

A Magyar Bútor és Faipari Szövetség éves közgyűlése
Időpont:
április 4. 10:00-11:30
Helyszín: G pavilon, VIP konferenciaterem
​Wilheim Gábor elnök beszámol a szövetség 2018. évi tevékenységéről és bemutatja az éves mérleget. Ezt követően az elnökség tagjai az Országos Asztalos és Faipari Szövetséggel (OAFSZ) történő összeolvadás aktuális helyzetéről adnak tájékoztatást, így az újonnan létrejövő szövetség előtt álló feladatokról, valamint bemutatják az éves programtervezetet. A nyílt közgyűlésen jelen lesznek az OAFSZ képviselői is. 

​Előadássorozat a fenntarthatóságról és zöld megoldásokról
Időpont:
április 4. 11:45-13:00
Helyszín: G pavilon, VIP konferenciaterem
​Témakörök:

  • ökologikus gyártás és környezetvédelem a nagyiparban
  • festék és felületkezelés a fenntarthatóság szellemében
  • Zero waste - hulladékmentes termelés
  • ökobútor-papírbútor
  • alternatív anyagok, amelyek megváltoztathatják a jövő bútorgyártását​​

Innowood kiállítás
A Pannon Fa-és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter és a Soproni Egyetem, valamint osztrák partnerek bevonásával zajló Innowood (ATHU59) projekt célja a fa- és bútoripari KKV-k innováción alapú nemzetközi versenyképességének erősítése. A kiállításon a projekt eddig még be nem mutatott prototípusait, és faépítészeti látványterveit ismerhetik meg a látogatók.


Tetszett a cikk?