Világújdonságok első kézből

 

„A legújabb konyhabútorok, a legmodernebb konyhagépek és tengernyi konyhai eszköz is csak rád vár!” Hirdették a rendezvény előtt. És valóban így is volt, kiváltképp, ami a tengernyi konyhaeszközt illeti.

Nagy lelkesedéssel indultam az idei konyhakiállításra. Több szempontból is voltak elvárásaim: háziasszonyként a praktikus, jól használható összeállítást, a könnyen tisztítható, nem kényes felületeket kerestem, mint lakberendező kíváncsi voltam az új trendekre, színekre, anyagokra, a technikai újdonságokra, és mint az, aki éppen lakást felújít, az új konyhám kialakításához vártam ötleteket.


Fotó: Artitect/Gosztom Gergő

Belépve a kiállítótérbe, a szervezőktől már megszokott impozáns látvány fogadott.  Sötét függönyök, fényáradat, halk zene. Mindezeknek köszönhetően a hatalmas alapterület ellenére bensőséges hangulatot tudtak varázsolni.

Első nap, nyitás után egy órával érkeztem. Már ekkor sok látogató volt, akik katalógusokkal a kezükben tájékozódtak, érdeklődve nézték a bemutatókat, kóstolták a finom kávét és a sztárséfek által készített ízletes falatokat.

A kiállítást szinte uralták a konyhai kis- és nagygépek, valamint a konyhai kiegészítők. Az volt a benyomásom, mintha egy technikai bemutatón lettem volna. Ámulatba ejtő tudással rendelkező sütőket és hűtőket, főzőlapokat, elszívókat csodálhattam meg. Számtalan konyhai kisgép közül választhattam volna – kávéfőzők, porszívók, mixerek, víztisztítók –, némelyikkel a helyszínen bemutatót is tartottak. A konyhához „csak” kapcsolódó termékektől pedig meg is szédültem: bevásárlókocsik, reszelők, olajok, konyharuhák, edények, vákuumos berendezés stb.

Sajnálatosan a háttérbe szorult maga a konyhabútor, az enteriőr. A rendezvény nagyságához képest csekély volt a bútor, és az azokhoz kapcsolódó alapanyagok: ajtófront, padló- és falburkolatok, munkalapok, világítás. Csak néhány hazai és külföldi gyártó mutatta be kínálatát. Hiányoltam a konyhabútorok szerves részét képező vasalatokat felvonultató standot.

Étkezőbútorok – modern és klasszikus asztalok és székek – tekintetében széles volt a kínálat, valamint mosogatótálcák és csaptelepek sokaságát is szemügyre vehettük.

A kerti sütögetés eszközeit, kellékeit és kiegészítőit tematikusan egy helyre gyűjtötték össze, így, akiket ez a terület kiemelten érdekelt, ott minden kérdésükre választ kaphattak.

A Lakberendezők Országos Szövetségének standján konyhatervezési tanácsadást tartottak nagy sikerrel, hiszen folyamatosan foglaltak voltak a tervezőasztalok.

Összegezve: kicsi benyomást kaptam az új designról, tisztában vagyok már a legújabb technológiákkal, a modern gépek tudásával. Ittam egy jó kávét, vettem egy hasznos szakácskönyvet, de sajnos az új konyhámba nem szerettem bele.

Szöveg és fotók: Szurok Anikó


Tetszett a cikk?