Szakma Sztár Fesztivál

Magyarország ajánlata a fiataloknak a biztonságos környezet és a biztos jövő - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a Hungexpón, a XII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján.

"A mi fiataljaink a mi aranytartalékunk. Aki elereszti a fiataljait, az elveszíti a jövőjét. Márpedig Magyarország meg akarja nyerni a jövőt, ehhez pedig szükség lesz rátok" - fogalmazott a kormányfő a diákok előtt, akiknek azt is mondta: külföldön eltölteni valamennyi időt, tanulni, dolgozni mindig hasznos és jó dolog, de előbb-utóbb vissza kell térni, mert "a ti jövőtök nem ott, hanem itt vár rátok".


A miniszterelnök kifejtette: a világban kíméletlen verseny indult a tehetséges, jól képzett és dolgozni akaró fiatalokért, a kiváló, versenyképes és szakképzett magyar fiatalokért sorban állnak a nyugati országok. Magyarországnak azonban szüksége van minden fiataljára. Arról is beszélt, hogy Magyarországon a fiatalok versenyképes szakmát kaphatnak. Szólt a technikumi rendszer visszatéréséről, amely megnyithatja az egyetemek kapuit a fiatalok előtt, ha a szakma megszerzése után még akarnak tanulni.


Orbán Viktor kijelentette: Magyarországon a bérek is lendületesen nőnek, jól fizető munkahelyeket ajánl a főváros mellett vidéken is, a nemzetközi nagyvállalatok ezrével hozzák létre a munkahelyeket, és a magyar vállalkozások is egyre erősebbek, ők szintén tárt karokkal várják a fiatalokat.

A csütörtökig tartó Szakma Sztár Fesztivál a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), valamint a VI. SkillsHungary nemzeti döntőjének színhelye.

Az asztalos szakmát az alábbi versenyzők képviselik:

  • Bata László - Berettyóújfalui SZC Csiha Győző Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
  • Bundi Sándor Vendel - Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolája
  • Kállai-Verba Eszter - Szegedi SZC József Attila Általános Iskolája és Szakképző Iskolája Balatoni Utcai Telephelye
  • Riba Tamás - Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is − társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén. A verseny elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − országosan a területi kamarák szervezték és bonyolították le, a budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál keretében zajlik.

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyre jelentkező − a szakképző intézményekben végzős − tanulók létszáma 2008 óta erőteljes növekedést mutat. Az induló évben 15 szakmában 2006 fő vett részt az írásbeli elődöntőben. Idén az országos szakmai versenyekre a 65 szakképesítésben közel 7.500 fő jelentkezett.

Az érdeklődő iskolák diákjai, az osztályok, csoportok − a korábbiakhoz hasonlóan − egy napos szakmai kirándulás keretében ingyenesen vesznek részt a rendezvényen. A fesztiválra 2018-ban közel 15 ezer látogató érkezett, a vidéki iskolákból a területi kamarák szervezésében kb. 200 autóbusszal több mint 9 ezer diák jutott el látogatóként.

A látogatók 70%-a az általános iskolákból érkező, 6−7. osztályos, közvetlenül pályaválasztás előtt álló fiatal, emellett még a 8−9−10.osztályosok, s a versenyben résztvevő szakmákban tanulók és gyakorló szakemberek várhatóak nézőként a rendezvényre. A látogató diákok szakmai tárlatvezetésen vehetnek részt, valamint az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatják majd tehetségüket.

Fotó: MTI és Ódor Eszter


Tetszett a cikk?