Sűrű program a Construmán

Idén a megszokottnál egy héttel korábban nyitja majd a kapuit a Construma építőipari szakkiállítás.

Április 3-7-ig tartó kiállításcsokor dinamikája jól tükrözi a hazai építőipar jelenlegi állapotát, gyakorlatilag teltház van... A kiállító cégek bemutatkozása mellett, mint minden évben, az építőipar és a faipar területről érkező szakmai összefogások nagy találkozója is ez a fórum.

Számtalan rendezvény és szakmai konferencia kíséri a kiállítást. Idén a második napon, csütörtökön lesznek a legerősebb megmozdulások. Erre a napra tette a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség éves közgyűlését, valamint a több éve futó Download Design projektjének szakmai tárlat vezetését. (G pavilon)
https://faipar.hu/hirek/friss-hir/8965/nyilt-koezgyulest-szerveznek

A Faablakgyártók Magyarországi Szövetsége (FAMASZ) önálló és rendkívül attraktív standdal (’A’ pavilon 104/H stand) valamint egy szakmai konferenciával színesíti majd a programot. A standot a HelloWood csapata tervezte. Egyedülálló, hogy egy szövetség ilyen megközelítéssel legyen jelen egy hazai szakkiállításon, mindenképpen érdemes tehát felkeresni installációjukat. Ők április 4-én 15.00 órától a G pavilon galériáján várják majd az építészeket, belsőépítészeket és a faablakgyártás területén tevékenykedő szakembereket.

A konferencia első részének vendége lesz a Pro Holztfenster, a Németországi faablakgyártók szövetsége. Aktuális képet kaphatunk a németországi fa és fa-alu ablakok piaci helyzetéről és az értékesítési tendenciákról.

A szakmai program második része a Kitekintés Európára. Új színek, új formák, új beépítési technológiák a faablak gyártás területén címet viseli. Az európai trendeket figyelve megállapíthatjuk, hogy a fából készült ablakok nem csupán a ház küllemét, hanem a belső tér atmoszféráját is nagyban meghatározzák. Karakteres szereplővé léptek elő egy enteriőr hangulatának kialakításakor. A faablak főszereplő lett a ház homlokzatán és a belső térben egyaránt.

Anyagválasztás, színek és felületkezelő rendszerek kiválasztása ma a padlóburkolatok és fal textúrákkal adott estben a lépcső kialakításával harmonizálva történik. Építészeti és belsőépítészeti szempontból, tehát az alapanyagok, vasalatok és beépítési lehetőségek ugyan csak fontos ismeretekké léptek elő.

Az interaktív előadások során szó esik majd a faanyagválasztás jelentőségéről, a színek és felületkezelő rendszerek legfrissebb irányvonaláról, az új beépítési megoldásokról, biztonságtechnikáról és azokról a trendekről melyek ismerete segíti a hazai építészek, kivitelezők munkáját. Az előadást Élő József építész, a CAN Architects építész iroda társalapítója, a győri Széchenyi István Egyetem oktatója moderálja.  

Meghívott szakmai hozzászólók:
Speciális üvegbeépítés, különleges biztonságtechnika Lohmann GmbH.
Színek, trendek, felületkezelő rendszerek. ECO program, környezet tudatos gyártás az alapanyagoktól a felhasznált energiáig. Remmers Ungarn Kft.
Design központú ablak profil és szerszámfejlesztés „Clima Trend Style”. Leitz Hungária Szerszám Kft.
Tér-forma-kultúra, az ablak, mint térformáló elem. Wodissimo Kft.
Combi program, lakóterekhez igazított faanyag típusok az ablakgyártásban, Holz Schiller GmbH.

Szervező: FAMASZ - Faablakgyártók Magyarországi Szövetsége, Magyar Építész Kamara

A szakmai előadáson való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni lehet a Construma kiállítás oldalán, valamint a www.famasz.hu/regisztrácio oldalon! A konferencián résztvevő látogatók a Construma szakkiállítás oldalán igényelhetnek kedvezményes belépőjegyet!

A FAMASZ-ról
Az ég kék,
A fű zöld,
Az ablak az fa.
 

A faablakgyártás világszerte többszáz éves múltra tekint vissza. Az elmúlt századok vívmányai a fa esztétikai és használati értékét semmivel sem tudták pótolni. Mára, amikor új, korábban nem ismert szempontok, mint az újrahasznosítás, a környezettudatos gyártástechnológiák alkalmazása, vagy a minimális hulladék keletkezésével járó termék előállítás is befolyásolják döntéseinket, a fa illetve a fa-alu alapanyagokból készült ablakok jelentik az egyetlen alternatívát. Az egyetlen olyan utat, amit hosszú távon felelősséggel vállalhatunk, úgy, hogy sem a műszaki tartalom, sem az esztétika terén nem kell kompromisszumokat kötnünk.
A Fablakgyártók Magyarországi Szövetsége elsődlegesen azzal a céllal alakult, hogy a hazai gyártók termékeinek piaci szereplését, a fából készült ablakok ismertségét és elismertségét növelje.
Ha kitekintünk Európába, láthatjuk, hogy a magas minőségű házakba szinte kizárólag fa, vagy fa-alu szerkezetű ablakokat építenek be. Ez nem csupán szerkezeti, hanem minőségbeli és presztízs kérdés is. Ezen a területen szeretnénk segíteni a hazai gyártók munkáját. Ezért az összefogás elsődleges célja, hogy a fa és fa-alu szerkezetű ablakokat, pontosabban a hazai gyártóktól kikerülő termékeket közelebb vigyük a végfelhasználókhoz és az építészekhez.

Szép
A fábol készült ablakok, design, és műszaki tartalom terén is egyedülálló minőséget képviselnek. Tervezők, kivitelezők és végfelhasználók számára is korlátlan lehetőséget biztosít ez az alapanyag.
Tartós
A tökéletesen működő, 100 évnél is idősebb ablakok bizonyítják, hogy a faablak esetében a minőségi alapanyag és a gyártás technikai színvonala hosszútávon garantálja a tartósságot.
Szilárd
Hő hatására nem deformálódik, hangszigetelési képességéből nem veszít, a beépített vasalat rendszerek hosszútávon pontosan működnek. A faanyag hőtágulási tényezője rendkívül kicsi, így a fából készült szerkezetek alak tartása kiváló.
Megújuló
Megújuló alapanyag, melynek környezetre gyakorolt hatása nemcsak az oxigén termelés, hanem a CO2 és egyéb szennyező anyagok megkötése terén is rendkívül jelentős. Gyártási hulladék nélkül feldolgozható. Újrahasznosítása esetén gyorsan lebomló anyag, míg ez a folyamat a műanyag ablakok esetében rendkívül hosszú idő.

Tetszett a cikk?