Szakmai nap Baján

Ismét szakmai napot szervez Asztalosok Az Asztalosokért néven az Országos Asztalos és Faipari Szövetség.

Szerkesztőségünkhez eljuttatott ismertető szerint a bajai Jelky András Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban április 17-én rendezett ingyenes program elején köszöntőt mond Árkossy Tamás OAFSZ elnök, bemutatva az „ország egyik legpatinásabb szakmai szövetségét. A szakmai szövetség a hazai asztalosság és a fával dolgozó emberek érdekképviseleti szervezete. A jövőben szeretné fiatalítani tagságát és jelentősebb szerepet vállalni a szakoktatás területén. Programjuk tehát nem csupán a szakmai előadások szervezésére korlátozódik majd, hanem szeretnék az iparból jövő információkkal a szakoktatásban dolgozók munkáját segíteni.”


Árkossy Tamás OAFSZ-elnök

A Mit keres a gyémánt egy asztalos műhelyben? című előadása során Kala Tibor, Leitz Hungária Szerszám Kft. üzletfejlesztési menedzsere beszámol a Leitz legújabb fejlesztéseiről a faipari szerszámgyártás területén. „Az extrém anyagok, speciális kemény felületek és modifikált lapok precíz megmunkálása ma már elképzelhetetlen gyémánt szerszámok nélkül. Ebben segítenek a Leitz legújabb fejlesztésű gyémánt cserelapkás szerszámai és fűrészei.”

A résztvevők a program során megismerhetik az ország egyik legnagyobb bútoripari vállalkozását: „A Délity Bútor Zrt. 1984-ben Nemesnádudvaron egyszemélyes asztalosműhelyként, kisbútorok gyártásával indult. Jelenleg 12.000 m2 összterületű üzemcsarnokaiban irodabútorok, elemes bútorok és kisbútorok gyártásával, valamint egyedi projektek megvalósításával foglalkozik. Napjainkra minőségi bútoraikkal piacvezető szerepet vívtak ki a magyarországi bútorgyártók között. Előadó: Délity József.”


Kala Tibor és Nagy Ádám János

Továbbá lehetőség nyílik találkozni az Euroskills versenyen épületasztalos kategória aranyérmes versenyzőjével, Nagy Ádám Jánossal is.

Nem látod a fától az erdőt? címmel a Soproni Egyetem is bemutatkozik a diákoknak. „A Soproni Egyetem rengeteg lehetőséget kínál azok számára, akik a jövőjüket a faipari pályák valamelyikén képzelik el. Számos szakma felsőfokú képzése kizárólag a határmenti kampusz keretei között folyik.

Hasonlóan más szakterületekhez, a fa- és bútoripar is szakemberhiánnyal küzd technikus és mérnök szakemberek terén egyaránt. Míg ez a cégek számára nehézséget jelent, a pályaválasztás előtt álló diákoknak egy valós perspektívát és egzisztenciális biztonságot nyújtó továbbtanulási lehetőséget kínál.”


Tetszett a cikk?