Fény és káprázat

Digitalizáció, integrálás, egyénre szabható, mégis szériagyártási lehetőségek. Pár kulcsszó, amelyek többek között uralták a május végi Ligna kiállítás összképét. Ott jártunk, íme, egy rövid helyzetjelentés – pár kiragadott példával!

Kétéves ciklusához érkezve, idén ismét megrendezték a Lignát Hannoverben, május 27–31. között. A seregszemle egyaránt szólt az elsődleges és a másodlagos faipari szereplők számára, így a kiállítók az erdészeti fakitermelés és rönkfeldolgozás technológiájától a fűrészáru-feldolgozás berendezésein keresztül a bútor- és épületasztalos-tevékenység szerszám- és gépkínálatáig egyaránt képviseltették magukat. Magyarán szinte minden jelen volt, ami a faiparhoz köthető. 

KEVÉS ÚJÍTÁS, SOK RÁNCFELVARRÁS-MEGOLDÁS
Nem könnyű az új, ám valóban előremutató műszaki megoldásokat fellelni, mert hiszen minden cég eladni akar, s ennek érdekében a marketinggépezetük meg is tesz mindent. Mindenesetre beválasztottunk egy gépes és egy szerszámos innovációt – megítélésünk szerint jogos újításként.


Forgó körfűrészlap érintése elleni védelem bemutatása

A Felder által kifejlesztett új lapszabászgépnek már a marketingkampánya is figyelemfelkeltő volt. Mint hirdették, minden faiparosnak és bútorgyártónak tíz jó oka van arra, hogy a munkavédelem terén ne kössön kompromisszumokat. A tíz ok ujjaink épségének megtartása – ha még nem késő. Ami mindezt garantálja, az a PCS® -rendszer (Preventive Contact System, azaz még az érintés előtt életbe lépő rendszer).

Adtunk már hírt a bőrrel érintkező forgó körfűrészlap vészleállításának úttörő fejlesztéséről (SawStop körfűrészgépek és jogi esetei; Magyar Asztalos, 2018. január), itt azonban továbbvitték a technológiát a tervezők. Egyrészt a védelem már a kéz közelségére reagálva az ún. veszélyfelügyeleti zónában bekapcsol, és a teljes fordulatszámon forgó körfűrészlapot lerántja a gépházba – tehát a fogaknak még csak karcolnia sem kell a bőrt. Másrészt a körfűrészlap nem károsodik vészleállításkor (a korábbi megoldásnál egy alumíniumblokk becsapódása állította meg a fűrészlapot), hanem gombnyomásra újra rendelkezésre áll.


A légkamrás forgácselvezetést a sportautók karosszériája ihlette

A megmunkáló szerszámok között érdemes megemlíteni a Leuco által tervezett (és szabadalmaztatott) légkamrás forgácselvezetést, amit a cég AirStream névre keresztelt. A nagy sebességű megmunkálás közbeni forgács eltávolítása mindig is a fa- és bútoripar örök kihívásai közé tartozott. Itt azonban nem feltétlenül az elszívásról van szó, hanem a szerszám által keltett légörvényben kavargó por elvezetéséről.

Szóval ezzel a légkamrás fejlesztésű forgácsolószerszámmal a levegőt közvetlenül a megmunkáló él előtt vezetik be, ami onnan távozva mintegy kifújja a leválasztott anyagot a szerszámtest hornyaiból. A következmény: a marószerszám élettartama hosszabb lesz, mivel a vágóéleknek nem kell szükségtelen kettős vágást végezniük, illetve állandóan tiszta marad. Továbbá a vezetett levegő kevesebb irányítatlan turbulenciát okoz, magyarán csendesebben jár a masina.

Hozzáteszem, hogy a legfrissebb, Ligna utáni hír az, hogy a Leuco innovációs díjat (German Innovation Awards) nyert az AirStream forgácsolási rendszerrel.

INTEGRÁLT MEGOLDÁSOK
A faipari szerszámokat, gépeket gyártó cégek és szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások többsége ilyen vagy olyan mértékben, de az integrált szemléletet igyekszik hangsúlyozni. Olyan megoldásokat, amelyeket a gép- és szerszámgyártók a digitalizáció, az automatizáció és a robotika szolgálatába állítottak.

Pár éve már téma, hogy az ilyen képességű faipari berendezés nemcsak önmagában, zártan működik, hanem – az internet segítségével – más eszközökkel, gépekkel és az emberrel is állandó kapcsolatot tartva képes a hatékonyabb munkavégzésre.
Azt viszont érdekes volt megfigyelni, hogy ezek az okos megoldások fokozatosan függetlenednek a cégmérettől. Egy néhány fős mikrovállalkozás ugyanúgy megtalálhatja a magának megfelelő innovatív gyártóberendezést, mint egy nagyipari méretű szereplő.


Látványosságban nem volt hiány

LÁTOGATÓK
Több mint 100 országból közel 90 000 látogató volt kíváncsi az iparág legújabb fejleményeire, hogy megtalálva a megfelelő technológiákat, segítsék őket versenyképességükben és vállalkozásuk növekedésében. A kiállítás nemzetközi elismertségét a jóval több, mint 40 000  külföldi látogató jelentette, amelyből említésre méltó az észak-amerikai és a délkelet-ázsiai résztvevők számának növekedése.

A látogatók fele az Ipar 4.0 fontosságát egyértelműen magasnak értékelte, akik közül 40% vagy frissíteni kívánta meglévő technológiáját, vagy új megoldásokat jelentő gépvásárlás szándékával érkezett – tudtuk meg a kiállítás szervezőinek hivatalos jelentéséből.

A képek a szerző felvételei.

Lapozzon bele a képgalériánkba:


Tetszett a cikk?