Fa nyílászárók adományozása

A Solar Decathlon házépítő versenyen az összefogás egy szép példáját tapasztalhatta meg a szakmai közönség. A Faablakgyártók Magyarországi Szövetsége (FAMASZ) nyílászárók gyártásával és adományozásával segítette az egyik magyar egyetemi csapatot. Szerkesztőségünk is ott járt a július 18-án megtartott helyszíni sajtótájékoztatón.

Elsőként Alföldi György, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Építészmérnöki Karának dékánja szólalt fel a sajtótájékoztatón, aki megköszönte a segítséget, valamint méltatta azt az összefogást, amivel a FAMASZ-tagok új ajtókat és ablakokat teremtettek a versenyen induló BME-hallgatók által megtervezett és felépített koeb házhoz.

Ezt követően Kala Tibor, a FAMASZ elnöke elmondta, hogy bár nagyon kevés idő állt rendelkezésre a teljes projekt megvalósítására, az első felkéréstől a beépítés utolsó simításáig mindösszesen három hónap, de a törekvést így is siker koronázta. Kiemelte, hogy a ház minden oldalához más-más gyártó készítette el a nyílászárókat, úgymint:

  • Németh-Fa Kft. (a nyugati oldalon);
  • Nagy Géza Kft. (a déli oldalon);
  • Rába Ablak Kft. (a keleti és
  • az északi oldalon);
  • Holz Team Kft. (a belső tér
  • harmonikaajtói). További komoly támogatást nyújtott két beszállító, szintén FAMASZ-tag:
  • G-U Magyarország Kft. (nyílászáró vasalatok);
  • Remmers Ungarn Kft. (felületkezelő anyagok).

Az elnök hangsúlyozta, hogy ez a projekt jól példázza az alig egyéves szövetség életét: „Bár sokfélék vagyunk, de képesek egy célt látni és ennek érdekében összefogni, értéket teremteni. Üzenjük Magyarországnak és a világnak, hogy a magyar üzemekben is készülhetnek ilyen prémium minőségű nyílászárók.”

A Solar Decathlon egy nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny. Célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése – az egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül. Az első ilyen építészeti versenyt 2002-ben tartották Washingtonban. Az idei, sorban a 17. megmérettetést Szentendrén rendezhették meg az ÉMI által megnyert projektterv alapján, melynek fő témája a meglévő épületállomány felújítását célzó építészeti megoldások megtalálása, alkalmazása. A kilenc nemzet egyetemi csapatainak kiállított munkái szeptember 29-ig ingyenesen megtekinthetők a Szoláris faluban, az ÉMI Nonprofit Kft. szentendrei telephelyén.


Kapcsolódó dokumentum:


fa-nyilaszarok-adomanyozasa


Tetszett a cikk?