Lezárult a harmadik Hello Wood építész mustra Tokaj-hegyalján

Egy hét intenzív munkával és közös gondolkodással töltött idő után véget ért a Hello Wood harmadik összegyetemi tábora, az Építész Mustra a Tokaji borvidéken. Július 5. és 12. között a hazai építészképzést nyújtó felsőoktatási intézmények és a Magyar Képzőművészeti Egyetem több mint 100 hallgatója és oktatóik hét településen tíz új alkotást hoztak létre. A fából készült, egyedi installációk, amelyek a borvidék épített és természeti környezetével való párbeszéd mellett a helyi közösségeket is megszólítják, mint megannyi kilátó, új nézőpontot kínálnak, ahonnan az Y-generáció szemén keresztül tekinthetünk a régióra, és ismerhetjük fel a megújulás lehetséges irányait.

Harmadik alkalommal tért vissza az Építész Mustra a Tokaji borvidékre, a hallgatók jelentős része így már szinte hazalátogatott a régióba. Az intenzív előtörténettel bíró kapcsolatnak köszönhetően a csapatok idén még nagyobb helyismeret és gazdagabb tapasztalatok birtokában állhattak neki a munkának. A mustrát megelőző félévet a felsőoktatási intézmények a projekt előkészítésének szentelték, az installációk így a helyiek igényeit figyelembe véve, a régió életéhez természetes módon illeszkedve alakulhattak. A településeket a Hello Wood jelölte ki a résztvevők számára, ám a végleges helyszínről már a csapatok döntöttek a település vezetőivel egyeztetve, ennek köszönhetően az alkotások a tágabb mellett a mikrokörnyezetre is ugyanolyan személyes módon reflektálnak. Úgy őrzik meg és örökítik tovább a régió szellemiségét, hogy közben friss szemmel tekintenek a tájra, és ugyanezt a nézőpontot biztosítják mindenkinek, aki kapcsolatba lép az installációkkal. A hagyományok ekként lépnek át a múltból a jövőbe, így válik történetté az építés folyamata.

Az emlékezés motiválta a Soproni Egyetem, Alkalmazott Művészeti Intézet csapatának tagjait is, akik Tokajban felépített installációjukkal Makovecz Imre híres granica fedésű közösségi házát igyekeztek megmenteni az utókor számára. A Bodrog túlpartjára tervezett, ma már Tokaj központjában álló Makovecz-ház az elmúlt évtizedben erős romlásnak indult, bedőlt a kapuzata, és belül is nagyon rossz állapotba került. A Makovecz Alapítvány más helyszínen újra felépíti a kunyhót, az eredeti építményt pedig jövőre egy performansz keretében megsemmisítik. Amíg azonban be nem teljesedik a sorsa, szükség volt rá, hogy biztonságot teremtsenek körülötte, ezt vállalták magukra a diákok és tanáraik. A kerítéssel való távoltartás helyett azonban lehetőséget akartak adni arra, hogy feltárulhasson a kunyhó. Egy olyan előpavilont építettek az egykori közösségi házhoz, amely lezárja ugyan a bejáratot, mégis odaengedi az érdeklődőket. Installációjukkal, bár más stílusban épül, mégis egyfajta lenyomatot, DNS-mintát szerettek volna létrehozni, ami kortárs értelmezést adva őrzi meg Makovecz Imre épületét.

A Soproni Egyetem részéről az Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatói Hadas László és Herczeg Tamás csapatvezetőkkel vettek részt a Hello Wood összegyetemi táborában.

Forrás: epiteszforum.hu.
Fotó: Hello Wood/Lakos Máté


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek-2019-08


Tetszett a cikk?